Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Egyben kell hazavinni a malacot

Szeged - Könnyebb lesz vágópontot nyitni, az ott leölt háztáji patást megfelelő eredményű húsvizsgálat után akár kereskedelmi forgalomba is hozhatjuk. Helyi hús, helyieknek.
Csongrád megyében a kisméretű vágóhidak jellemzően 2–4 települést láttak el friss hússal, segítettek az háztáji élőállat feldolgozásban. Az uniós csatlakozás idején rengeteg kis vágópontot kellett bezáratni, mivel nem feleltek meg az európai élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Eredmény: a kistermelők nem tudták levágatni felnevelt állataikat, és ellehetetlenültek azok a falusi vendéglátók is, akik házi húsételeket szerettek volna kínálni.

A napokban bejelentett állatvágást szabályozó rendelet lehetővé teszi a néhány állat levágására alkalmas úgynevezett szúrópontok működését. A korlátozott kapacitású üzemekre kevesebb követelmény vonatkozik, mint a nagy vágóhidakra. A vágópontok száz kilométeres körzetből fogadhatnak élő állatot. Nem kell külön üzemrészeket kialakítani, hanem időben kell elkülöníteni bennük az egyes munkafolyamatokat. Nincs szükség jelentős hűtőkapacitásra sem, hiszen a húst két órán belül elszállíthatja a tulajdonosa.

A vágópontok száz kilométeres körzetből fogadhatnak élő állatot. Illusztráció: Tésik Attila
A vágópontok száz kilométeres körzetből fogadhatnak élő állatot.
Illusztráció: Tésik Attila

30 éve hentes Lőrincz László, aki családjával Makótól 30 kilométerre, megyénk keleti határán, Nagyéren él. A pitvarosi vágóhidat tizenkét éven át, 2004-ig üzemeltette. Az uniós csatlakozást „nem élték túl", ugyanis a milliós fejlesztések ellenére nem kapták meg a működéshez szükséges újabb engedélyeket. – Megfeleltünk a HACCP előírásainak, a disznóvágáshoz építettünk kábító- és szúróhelyiséget is. Mindent megcsináltunk, de mint látja, mégsem működik a vágóhíd – magyarázta a ma húsboltot üzemeltető hentes. Hozzátette: a hét éve heti 5–10 disznót feldolgozó pitvarosi kisvágóhíd továbbműködtetése akkoriban 50 milliós beruházást igényelt volna.

Helyi ételeket az asztalra!

A Nemzeti Vidékstratégia szerint a fenntarthatóság megköveteli, hogy ne több száz kilométert utaztassuk az élelmiszereket. A közétkeztetési törvény módosításával immár lehet az őstermelőktől vásárolni – menzára kerülhet a helyi zöldség, gyümölcs. Mint megírtuk, a vásárhelyi közétkeztetést végző Hód-Menza Kft. a fentieken túl mézet, száraztésztát, tejterméket is a helyiektől szeretne beszerezni.

A kisüzemi disznóvágást szabályozó legújabb rendeletet már ismerő Lőrincz László szerint a hétéves vágóhídi szünet miatt ma már alapanyaghiány van – alig tartanak a környéken disznót, marhát. – Várjuk, hogy újranyissunk. Már csak alapanyag kellene honná – mondta keserű mosollyal. A húsboltos manapság helybe hozatja a hasított sertést, mint mondta: másképp nem boldogul. – A higiénia fontos. De a HACCP előtt sem halt ki a magyarság, a hentes mindig is szavatolta, hogy tiszta, friss húst árul – mondta búcsúzóul, majd hozzátette: ha a hatóságok sem a bírságolásra utaznak, újra erőre kaphat a megyei élelmiszeripar.

Új vágópontok nyitása 7–10 millió forintba kerül. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára azt nyilatkozta, hogy pályázati pénz lehívására is lesz lehetőség.

Nincs darabolás

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságtól megtudtuk, a vágópontokon csak leölni lehet az állatot. „A vágópont olyan engedélyezett létesítmény, ahol bizonyos engedmények figyelembe vételével le lehet vágatni háziasított patás állatokat." Hangsúlyozták, a vágópont tevékenysége csak vágásra vonatkozik, darabolást nem végezhetnek. Egyben kell hazavinni a leölt állatot. A vágópont előnye, hogy megfelelő eredményű húsvizsgálat után az itt levágott állatból származó hús kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Olvasóink írták

 • 14. Tömeg 2011. augusztus 20. 10:13
  „5. Kamu neni!

  Anglia nem EU tag. A higenia azert ettöl függetlenül fontos.”
 • 13. Szasabácsi 2011. augusztus 19. 21:17
  „Ne haragudj azbest, de nem értek veled egyet! Ez a rendelet most óriási előrelépés, és pontosan a kistermelők,valamint a fogyasztók érdekeit szolgálja. Végre a sok egyenízű, pácsóval tartósított, (mit ne mondjak mérgezett) termék helyett valódi házi jellegű, egyedi ízvilágú, változatos termékekhez juthatunk hozzá. Egyébként Ausztriában senki nem vág otthon disznót, hanem elviszi a vágópontra, ahogyan ott hívják Metzgereibe,sőt jórészt ott is dolgozzák fel. (nincs otthon sem eszköz, sem kedv a disznóvágás utáni kupit eltakarítani.)”
 • 12. azbest 2011. augusztus 19. 20:24
  „Valószínűleg nyugatabbra a ottani helyi szokások és hagyományok ápolása címszóval tehetnek akármit, amit itt betiltanak. Sok minden csak arra megy, hogy ellehetetlenítsék az itteni termelést és csak külföldről tudjunk vásárolni.”
 • 11. Szasabácsi 2011. augusztus 19. 19:55
  „Válasz Nyomozónak:Csak akkor kell "sétáltatni", ha utána a feldolgozott terméket értékesíteni akarod. Ennek oka a nyomonkövethetőség, tehát ezáltal a nyomonkövethetőséget biztosítják.
  Ha csak saját, illetve a család fogyasztását szolgálja a levágott sertés, akkor azt természetesen otthon is le lehet ölni.”
 • 10. csaktudja 2011. augusztus 19. 18:58
  „Arról nem tudok, hogy ezzel együtt a saját tartásból, saját célra történő házi disznóvágás és feldolgozás is megszűnne. Vagy mégis? Ilyesmi már volt a Rákosi rendszerben.”
 • 9. Nyomozo 2011. augusztus 19. 16:53
  „Nem értem miért kell a vágópontra vinni leölni a disznót, ha nem dolgozhatod fel. Elviszed, leölöd, hazaviszed, feldolgozod. Otthon leölöd és feldolgozod, minek kell sétáltatni?”
 • 8. eljensokaszeged 2011. augusztus 19. 14:29
  „4. Szasabácsi 2011.08.19. 10:13

  nincs ezzel gond. sőt, legalább te tudod. sajnos a hivatalok... lehet ők nem is akarják.”
 • 7. kiokushyn 2011. augusztus 19. 13:40
  „Rengeteg fekete vágás és fekete árúsítás van, nagyon kifogásolgató körülmények között.
  Tipp: Tápé”
 • 6. Szasabácsi 2011. augusztus 19. 11:09
  „Válasz Deszkásnak: nem tudom mire gondol konkrétan, de a vonatkozó rendeletek, ha betartják őket korrektek.
  Véleményem szerint a termelői nyers tej (akár automatából történő) árusítása biztonságos.”
 • 5. KamuNeni 2011. augusztus 19. 10:14
  „Igy megy ez mindenhol MO-n. az un, EU s szab´lyok amik csak ott vannak mert az EU-ban nincs ugy.

  Itt angli´ba a piacokon az asztalon vagjak fel a hust, aruljak a a kenyeret es sutemenyeket es sokszor darazs lepi ha acukros edes. Az ocska picon friss hust ´rulnak a teherauto hatulj´bol ;s viszik mint a cukrot. Az asztalon elhelyezett gaz egos tuzhellyel sutik a palacsintat ;s arulj;k.

  Nem beszelve az utszeli bodekrol ahol tukor tojas sult szalonna kolbasz stb szendvicset arulnak es se a zoldsegnek, se husnak se a tojasnak nincs kulon bejarata mert 2x2.5 meteres cvsak a bode osszesen es meg szemelyzeti es vendeg WC sincs, hacsak nem a bokrot nezzuk az ut szelen. Ez orszagutak menten van majdnem minden merfoldon a kornyekunkon. Szall a por a kocsiktol meg ajto kiszolgalo ablak tarva nyitva.

  Hat igen az EU s szabalyok azok a magyar EU s szabalyok es nem az Igazi EU s szabalyok. Latszik is. Gőgre kivagyis´gra vannak azok a szbalyok csinalva. Egyik hulye otlete viszi a masik hulyet es az is jonak latja es megy a lanc korbe korbe.

  Tujuk mindannyian hogy mukodik.”
 • 4. Szasabácsi 2011. augusztus 19. 10:13
  „No comment a Hivatal tájékoztatást adó munkatársával kapcsolatban. Idézem a rendelet vonatkozó részét:
  75/2011.(VII.29.)VM rendelet 3.§ 1pont: A vágópont darabolási tevékenységet végezhet, amennyiben az élelmiszerlánc biztonsági és állategészségügyi igazgatóság erre engedélyt ad.

  A további pontokból az is kitűnik, hogy heti max. 5 tronna csontozott vagy darabolt húst állíthat elő.
  Bocsi a nagyképű kijelentésért, de ebben profi vagyok, az élelmiszerbiztonságot "elhivatottságból művelem" főállásban.”
 • 3. deszkás 2011. augusztus 19. 10:05
  „Ennek a kimondhatatlanul hosszú nevű cégnek a tej tejtermék jelenlegi árúsitása ugyanakkor biztonságos?”
 • 2. eljensokaszeged 2011. augusztus 19. 09:08
  „A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságtól megtudtuk, a vágópontokon csak leölni lehet az állatot. ,,A vágópont olyan engedélyezett létesítmény, ahol bizonyos engedmények figyelembe vételével le lehet vágatni háziasított patás állatokat." Hangsúlyozták, a vágópont tevékenysége csak vágásra vonatkozik, darabolást nem végezhetnek. Egyben kell hazavinni a leölt állatot.

  akkor a hivatal nem mond igazad, nem?”
 • 1. Szasabácsi 2011. augusztus 19. 07:29
  „Van egy nagyon lényeges tévedés a cikkben: a legújabb 75/2011-es rendelet többek között abban is könnyíti a vágópontok működését, hogy lehetővé teszi heti 5 tonna mennyiségig a darabolást. Természetesen ehhez már megfelelően hűtött daraboló tér is kell! Kedves cikkíró, nagyobb odafigyeléssel kell tájékoztatni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időben befejeződnek az iskolai felújítások

Modernebb iskolákban, komfortosabb óvodákban kezdődik meg az idei tanév Szegeden. A nyáron zajlott munkálatok mindenhol időre befejeződnek. Tovább olvasom