Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Egyedi NFÜ-döntés: aláírható a Mars téri szerződés

Szeged - Egyedi NFÜ-döntés született: aláírható a Mars téri csarnok-beruházás támogatási szerződése. A Fidesz szerint ez is bizonyítja, hogy a kormány nem bünteti a várost Botka miatt. Az MSZP szerint viszont kérjenek inkább bocsánatot a képviselők.
Döntött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ): aláírható a Mars téri piacberuházás támogatási szerződése – közölte kedden sajtótájékoztatón Bohács Zsolt és Póda Jenő (Fidesz-KDNP).

Az NFÜ döntése értelmében ha 180 napon belül jogerősen lezárul az ingatlant érintő per, akkor átutalható a közel 2 milliárdos uniós városrehabilitációs támogatás. Megírtuk: az első fokon eljáró bíróság a város javára döntött a kereskedőkkel szemben.

Az esetleges további, például kártérítési perek nem érintik a beruházást. Ismert: 2010. december 10-én a közgyűlés megszavazta, hogy a város elkülönít 30 millió forintot, hogy kártérítést fizessen a Mars téri pereskedő kereskedőknek, ha a bíróság azt megítéli. Ez volt az NFÜ feltétele.

– Ha 180 napon belül elhárul az akadály – mert volt akadály, ezt ne vitassuk – akkor a város megkapja a támogatást – mondta Póda Jenő, aki hangsúlyozta: a városvezetés állításával ellentétben a beruházás ingatlana nem volt, és még most sem per- és igénymentes. Ezért „a szabályok szerint Szegedet az a veszély fenyegette, hogy a valótlan nyilatkozat miatt nem lehet a támogatási szerződést megkötni és így elesik a város a támogatástól."

A képviselők közlése szerint az NFÜ Szeged esetében azonban „méltányosságból egyedi döntést hozott" a kormánypárti szegedi országgyűlési képviselők, konkrétan Bohács és B. Nagy László „hathatós és eredményes közbenjárására". Ez Bohács szerint bizonyítja, hogy nem igaz az az állítás, hogy a kormány nem támogatja a szegedi beruházásokat a szocialista polgármester miatt. A képviselők hangsúlyozták: ebben az ügyben végig a város érdekét tartották szem előtt. Bohács az NFÜ döntését áttörésnek nevezte.

Szabó Sándor, a polgármester kabinetfőnöke a következő közleménnyel reagált a fentiekre: „Szeged Megyei Jogú Város vezetése és személyesen Botka László polgármester örömmel üdvözölte, hogy a Fidesz városi frakciójának - a polgármester megbízása nyomán - sikerült visszahoznia a Mars téri piac-rekonstrukciós projektet abból a gödörből, ahová felelőtlen politizálásával ő maga lökte. A Fidesz képviselői évekig elszántan és elvtelenül védték mintegy fél tucat bódétulajdonos érdekeit a város, vagyis 170 ezer korszerű piacot igénylő városlakó érdekeivel szemben, miközben válogatás nélkül törvénytelenséggel, szabálytalansággal, jogszerűtlenséggel vádolták azt a városvezetést, mely mindenben szabályosan járt el. Ezek után a Fidesz részéről nem győzelmi jelentésről szóló sajtótájékoztatóra, hanem a szegediektől való bocsánatkérésre lenne szükség."

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. zuluvezir 2011. január 12. 13:37
  „A jó ......ját annak a fél tucat bódétulajdonosnak, akik fizetett bérencek voltak, és hátráltatták az egész projektet!
  2. hozzászólás igazságkereső 2011.01.11. 16:20 : keressed csak az igazságot!!!! Várjál türelemmel, hiszem megígérték neked is, hogy 1 millió munkahelyet teremtenek! A hibát mindig másokban kereső senkiházi vagy!
  6. hozzászólás boldogferencboldog 2011.01.11. 17:07 ,
  11. hozzászólás mirr-murr 2011.01.11. 17:29
  18. hozzászólás mirr-murr 2011.01.11. 17:50
  Így igaz!!”
 • 50. mugri 2011. január 12. 11:57
  „Énakki vónékk a sallyátt szemömel láttamm asszztatat, amikó a bottkka nomöggaza huncfut flettóó épitőttékk asztata traffóttt a zabblakk allájja odda szömmbe, he-he:))))))))))))))))”
 • 49. macs 2011. január 12. 11:56
  „Szóval:
  "- Ha 180 napon belül elhárul az akadály - mert volt akadály, ezt ne vitassuk - akkor a város megkapja a támogatást - mondta Póda Jenő, aki hangsúlyozta: a városvezetés állításával ellentétben a beruházás ingatlana nem volt, és még most sem per- és igénymentes. Ezért ,,a szabályok szerint Szegedet az a veszély fenyegette, hogy a valótlan nyilatkozat miatt nem lehet a támogatási szerződést megkötni és így elesik a város a támogatástól."
  Vagyis, a beruházással kapcsolatosan hemzsegnek a szabálytalanságok, ezért nem lehet aláirni a támogatási szerződést. Minden ellenkező állítással szemben ez a helyzet mai is. DE, ha 180 napon belül kiderül, hogy nincsenek, nem voltak szabálytalanságok, akkor minden OK!
  Voltak, vannak, de ha nem lesznek! Érti ezt valaki?

  "A képviselők közlése szerint az NFÜ Szeged esetében azonban ,,méltányosságból egyedi döntést hozott" a kormánypárti szegedi országgyűlési képviselők, konkrétan Bohács és B. Nagy László ,,hathatós és eredményes közbenjárására". "
  Szóval:
  Bohács és BNL úrak hathatós közbejárására, függetlenül attól, hogy a projekt egy merő szabálytalanság, igaz 180 nap múlva esetleg ezek eltűnnek, egyedi döntés született, ég a zöld lámpa!
  Az NFÜ egy általa szabálytalannak tartott projekt támogatási szerződését az úrak kérésére el fogja fogadni.

  "Az esetleges további, például kártérítési perek nem érintik a beruházást. Ismert: 2010. december 10-én a közgyűlés megszavazta, hogy a város elkülönít 30 millió forintot, hogy kártérítést fizessen a Mars téri pereskedő kereskedőknek, ha a bíróság azt megítéli. Ez volt az NFÜ feltétele."
  Vagyis, a fentieket megtámogatandó, a kereskedők részére 30 millió forintot el kell különíteni.
  Érdekes!”
 • 48. macs 2011. január 12. 11:44
  „vmagdi,
  azon a trafon nincs valahol egy felirat, hogy EDF Démász? Mert ilyen kaliberű elektromos ketyeréket, csak a Démász szokott építeni.”
 • 47. Nagyi60 2011. január 12. 11:21
  „Tegyük fel,hogy a döntés egyedi és a két képviselő hathatós és eredményes közbenjárására született.Ez így van rendjén.Tették a dolgukat és kész.Mi a fenéért lettek odaküldve ahol a fizetésüket kapják,ha nem azért,hogy a választók érdekéit hathatósan és eredményesen érvényesítsék vagy érvényesíttessék.”
 • 46. azigazitrebitsch 2011. január 12. 10:03
  „37. hozzászólás vmagdi
  Gondolod,hogy azt a nyamvadt trafót ,a házad elé politikai megfontolásból építették?? !!
  Mit is mondhatunk erre ?
  Szép az élet Magyarisztánban!”
 • 45. deszkás 2011. január 12. 10:01
  „VMAGDI! "A szocik épitették a trafót az ablakod alá" ??? (37hsz) Ekkora marhaságot leirni.Vannak előirások amit be is tartottak(szerintem) de ha tájékozódsz és neked az a gyanúd hogy igazad van a törvényes út biztositva van.Nem úgy mint a médiatörvénynél hogy majd(Júniusban büntetünk ha...)”
 • 44. szunyi 2011. január 12. 09:42
  „42,
  A nemzetközi konzorcium felállt.
  Várnak, hogy a magyarok mit csinálnak (mindenki ránk vár)
  Elvileg a hónap közepén készül a kormány a bejelentésre, hogy mire az passz (lehet, hogy még ők se tudják:))
  Nincs márciusi határidő a strukturális alaphoz történő beadásra (ez újságírói kacsa), csak a bejezés időpontja végleges, de az ütemterv így is baromira feszes (természetesen ha a kormány támogatja.)”
 • 43. Logaritmus 2011. január 12. 09:39
  „Ekozben elkezdtek felfalni a sajatjaikat: "Közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Fővárosi VI-VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen, miután egy vidéki háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több törvényben előírt adatot - köztük Éger István elnöki tiszteletdíját - nem tesz közzé. A kérdéssel 2005-ben már foglalkozott az adatvédelmi biztos hivatala is, az ombudsman állásfoglalása szerint Éger Istvánnak nyilvánossá kell tennie tiszteletdíja  összegét - írja a Népszabadság."”
 • 42. kalkutta 2011. január 12. 05:34
  „Tényleg, mi van a szuper lézerrel?”
 • 41. CID. 2011. január 12. 04:33
  „es ezt az nfü-t fkazta butka a közgyulésen...”
 • 40. balraat 2011. január 12. 01:46
  „Annyira jellemzően Fideszes ez az ügy. Kavarunk egy nagy sz.rt, utána eljátsszuk, hogy mi oldottuk meg a problémát. Emlékszem, hány és hány közgyűlésen állt fel felváltva Póda Jenő, Kohári Nándor, Haág Zalán és követelte a kereskedők alaptalan kérésének kifizetését, amii úgy több 100 millió forint volt. Aztán elintézték, hogy az NFÜ felfüggessze a szerződés aláírását. Közben a bíróság kimondta, hogy a városnak van igaza és nem jár pénz a kereskedőknek. És most szépen a fideszesek kihátráltak a kereskedők mögül és a Nagy Probléma Megoldó figurát vették fel. Azonban, ha nem kavartak volna, ez a történet meg sem született volna.
  És arról se feledkezzünk meg, hogy elmúlt 10-e és sehol a döntés a lézerközpontról, majdnem sikerült megfúrniuk a Dugonics tér és az Árpád tér 2 milliárdos felújítását, kavartak egyet a trolibusz beszerzés ügyében is. Mindig belengetnek valamit, aztán visszakoznak, de soha nem mondják, hogy bocsánat!”
 • 39. harcsabajusz 2011. január 12. 00:27
  „na végre! Hála a Magasságosnak!
  A fityiszes képviselök talán belátták hogy nem muszály mindenáron a saját fészkükbe piszkítani. Miután évekig lázították a kufárokat a város ellen, most a megmentö szerepében tetszelegnek. Hogy nem szakad le rájok az ég... De lényeg, hogy megvan a zsozsó, úgy látszik kellett ez a kis szinház. Színház az élet - az élet egy színház...”
 • 38. bogos 2011. január 11. 22:05
  „Arra azért kíváncsi lennék, hogy az eu-s támogatásokat szabályzó jogszabályok alapján mi az a "méltányosságból egyedi döntés" B. Zsolt és B. N. László "hathatós és eredményes közbenjárására". Ez a korábbi a városnak majdnem közel 2 milliárd forint kárt okozó választási akció beismerése egy kis hivatali hatalommal való visszaéléssel??
  Jencitől és társaitól szép, hogy itt tetszelegnek a megmentő szerepében, amikor még pár hónapja azt akarták elérni a város "érdekében", hogy a 13 pénzsóvár kereskedőnek fizessen a város 200-300 millió forintot.”
 • 37. vmagdi 2011. január 11. 20:36
  „tolunk is bocsanatot kerhetnek a szocik az ablakunk ala epitett trafo ugyeben, plusz megcsinalhattak volna azt a burkolatot, amit a munkagepekkel tonkretettek”
 • 36. achilleus 2011. január 11. 20:27
  „34. hozzászólás allwin 2011.01.11. 20:12
  Jobban kiemelem:
  "a polgármester megbízása nyomán"
  magyarán ő bízta meg őket ezzel a feladattal (majdnem mindegy milyen körülmények között), de a közleményben hangsúlyozottan kiemelték ezt a körülményt
  végülis sikerrel jártak (azt teljesítették, amire megbízást kaptak, éppen tőle),
  majd egy ilyen szöveget elereszteni, ugyanabban a mondatban.
  Na ez azért egy kicsit húzós morálisan, nekem legalábbis.
  A városnak biztos nem tenne jót, ha a fidesz olyan lenne, mint amilyennek hirdetik.
  Persze a dolog lehet, hogy egyszerűbb, mondhatni primitívebb.”
 • 35. achilleus 2011. január 11. 20:27
  „34. hozzászólás allwin 2011.01.11. 20:12
  Jobban kiemelem:
  "a polgármester megbízása nyomán"
  magyarán ő bízta meg őket ezzel a feladattal (majdnem mindegy milyen körülmények között), de a közleményben hangsúlyozottan kiemelték ezt a körülményt
  végülis sikerrel jártak (azt teljesítették, amire megbízást kaptak, éppen tőle),
  majd egy ilyen szöveget elereszteni, ugyanabban a mondatban.
  Na ez azért egy kicsit húzós morálisan, nekem legalábbis.
  A városnak biztos nem tenne jót, ha a fidesz olyan lenne, mint amilyennek hirdetik.
  Persze a dolog lehet, hogy egyszerűbb, mondhatni primitívebb.”
 • 34. allwin 2011. január 11. 20:12
  „32.: Nyilván

  Meg azért mert Botka örömmel üdvözölte, hogy a Fidesz városi frakciójának - a polgármester megbízása nyomán - sikerült visszahoznia a Mars téri piac-rekonstrukciós projektet abból a gödörből, ahová felelőtlen politizálásával ő maga lökte.

  Gyakoroljon egy kis önkritikát <moderálva>”
 • 33. 3ikutas 2011. január 11. 19:54
  „És most rakták be a ... nagy laci helyére,a <moderálva..> kohárit,ak végég a VÁROS ellen harcolt.Ez a fidesz,és sajnos,hogy van.”
 • 32. achilleus 2011. január 11. 19:38
  „31. hozzászólás allwin 2011.01.11. 19:31
  Ezt nyilván EZÉRT raktad ide be:
  "A 3,3 milliárd forintos belvárosi rehabilitáció része a Mars tér átalakítása - a nagycsarnok, a parkoló és az ott levő dísztér kiépítése -, emellett a projekt része volt a Kölcsey utca, a Reök-palota előtti tér és a pénteken átadott Gutenberg utca felújítása is." http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/birtokvedelmet_kertek_a_mars_teri_kereskedok/2189209/”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve nem pihen a matuzsálem: az Atikövizig legrégibb szivattyútelepe 84 éves

Szeged - 84 éves szivattyúk zakatolnak Szeged határában, a Tisza-töltés aljában. Az Atikövizig… Tovább olvasom