Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyedülálló képzés indult

Szeged - Huszonhárom fővel indult el Szegeden a dentálhigiénikus képzés, mely az országban egyedülálló. Olyan önállóan praktizáló szakemberek kapnak négy év múlva diplomát, akik a fogorvosok munkáját segítik, egyfajta fogászati védőnőként.
Huszonhárom hallgató kezdte meg szeptemberben tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, valamint az SZTE Fogorvostudományi Kar által közösen indított új BSc képzésen, a prevenció-gondozás alapszak dentálhigiénikus szakirányán. A képzés az országban is egyedülálló. Bár OKJ-s képzésen végeznek okleveles szájhigiénikusok, képesítésük nem is hasonlítható össze azzal, amit a Szegedi Tudományegyetem diplomás képzésén megszerezhetnek a diákok.

– Az OKJ-s végzettségű szakemberek általában fogkövet távolítanak el. Sem a nyálkahártyán előforduló betegségek, sem a fogágybetegségek megelőzésében nem tudnak a betegeknek segítséget nyújtani. Ezt a képzést éppen ezeknek a feladatoknak az ellátására hoztuk létre – mondta el Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja. Mint kiemelte, Magyarországon a fogazati állapot és a szájnyálkahártya-betegségek tekintetében nagyon rosszak a mutatók, szájüregi daganatokban pedig Európában a legrosszabb helyen állunk. – Nagy szükség van tehát olyan „fogászati védőnőkre", akik ezeknek a betegségeknek a megelőzésére specializálódtak. Ők a fogorvosok munkáját segítő, önállóan praktizáló szakemberek lesznek – ez jelenleg hiányzik a magyar egészségügyi dolgozók palettájáról.

Az uniós pénzből megvalósított, úttörő jellegű képzés alapszakaszában az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar védőnőhallgatóival együtt tanulnak a diákok. A differenciált szakmai anyagot pedig a Fogorvostudományi Karon kapják meg. Ugyanazt tanulják, mint a fogorvosok, csak más hangsúllyal, kiegészítve a diagnosztikus és szűrési módszerek elsajátításával. – Az országban sok fogorvosi praxis üres. Ezzel a végzettséggel ezeket is be lehet tölteni, hogy legalább az alapfeladatokat helyben el tudják látni – mondta el Vályi Péter projektmenedzser.

Bár a képzésre 40 főt lehet felvenni, idén csupán 23-an feleltek meg a követelményeknek. A két kar vezetése reméli, hogy jövőre fel tudják tölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyállomás mellett lesz az új buszpályaudvar

Eldőlt: a nagyállomás mellett építik fel az új buszpályaudvart, ezzel Szegednek is lesz intermodális csomópontja. Tovább olvasom