Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Egyedülálló műtét Szegeden

Szegeden végezték el csütörtökön reggel az ország első olyan műtétjét, mely során kétoldali Cochleáris implantátumot helyeztek be. Egy 18 hónapos kisfiú kapta az újfajta műszert, melynek köszönhetően a kisfiú hallóvá válik és teljes értékű életet élhet.
– Egy éves kora körül kezdtünk gyanakodni, hogy valami baj lehet a hallásával, de nehéz volt eldönteni, hogy valóban nem hall vagy csak nem figyel. Egyébként ugyanis eleven, mosolygós, jókedvű gyerek – mesélt Ákosról Csapi Borbála. Az édesanya számára azonban néhány hónap alatt bebizonyosodott: 18 hónapos kisfia súlyosan halláskárosodott, ráadásul mindkét oldalon.

A keceli család a jó szakemberek miatt jött Szegedre, ahol az alapos kivizsgálás után különleges ajánlatot kaptak. A kisfiún próbáltak ki először egy újfajta eljárást és egy újfajta műszert, melynek köszönhetően teljes értékű életet élhet. A kétoldali implantátumot, mely mindössze két hete jelent meg a piacon, csütörtök reggel helyezték be a gyerek koponyacsontjába.

Különleges hallásjavító műtétet végeztek az SZTE-n. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

– A Cochleáris implantátumnak több évtizedes múltja van, ez azonban egy teljesen új eszköz – magyarázta a műtétet végző Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára. – Ez a berendezés az idegeket ingerli, így a siketeket is újra hallóvá teheti, a nem működő hallópályarendszert ugyanis újra működésre bírja.

Az újfajta műszernek köszönhetően a korábbi 3 és fél-öt órás műtétet 1 órára lehetett lerövidíteni, így a kisfiú kétoldali implantálása két óra alatt készen volt. A 10-15 centiméteres vágás helyett is elegendő volt mindössze 4 centis, a kisfiút tehát akár már másnap hazaengedhetnék.

Különleges hallásjavító műtétet végeztek az SZTE-n. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

– A műtőben kipróbáltuk, Ákos már hall. A gyógyulási folyamatig, egy hónapig azonban még nem kapcsoljuk be a készüléket, utána is fokozatosan szoktatjuk majd hozzá a hangokhoz – mondta el Rovó professzor. – Néhány éven belül utoléri kortársait, iskolába már egészséges, halló gyerekként járhat majd.

Az új implantátummal egy éves kor alatti gyerekeket is tudnak majd operálni, mely komoly előrelépés lesz a siketség visszaszorításában.

– Ma Magyarországon minden ezredik újszülött halláskárosodott, az objektív hallásszűrés pedig csupán 30-35 százalékuk számára elérhető. Sok helyen még mindig a 30-40 évvel ezelőtti módszerekkel végzik el a kötelező szűrést. Éppen ezért minden újszülött osztályra központi forrásból telepítünk egy olyan műszert, mellyel egyszerűen és minden szubjektív tényezőt kizárva mérni lehet a babák hallását, hogy ne maradjon felismeretlen egyetlen halláskárosodás sem – fogalmazott Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, aki szintén megtekintette a műtétet.

Különleges hallásjavító műtétet végeztek az SZTE-n. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Ákos a műtét utáni ébredést nehezen viselte, ám édesanyja és édesapja is ott voltak vele a szobában, Borbála vele is aludt. A nagymama pedig, aki az apuka érkezéséig támogatta az izguló édesanyát a műtét ideje alatt, visszautazott Kecelre. A családnak ugyanis van még egy négyéves gyermeke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unja már az esőt?

Kaptunk a nyakunkba rendesen a zuhéból az elmúlt napokban. Mi már nagyon unjuk az esős időt. Ön hogy… Tovább olvasom