Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egyedülálló online szótári rendszert hozott létre a szegedi Grimm Kiadó

Szeged - A minőségi szótárak piacvezető kiadója, a szegedi Grimm partnereivel 130 millió forintos fejlesztéssel egyedülálló, új formátumú online szótári rendszert hozott létre, amelyet a közoktatási intézmények ingyen használhatnak.
Sok ingyenes szótárszerű adatbázis, fordítóprogram található az interneten, de a nyelvtanárok szerint ezek nemigen segítik, sokszor inkább gátolják a minőségi oktatást. Az 1996-ban alapított szegedi Grimm Kiadó, amely mára Magyarország piacvezető szótárkiadójává vált, és kiadványainak minőségét a Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb szakmai elismerése, a kilencszer elnyert Kiváló Magyar Szótár Díj fémjelzi, nyolcezer nyelvtanárral konzultálva egy teljesen újszerű, modern, átfogó online szótári rendszert hozott létre. Az EU és a magyar kormány közel 44 millió forintos támogatásával megvalósuló 130 millió forintos projekt első szakasza lezárult: 7 nyelven a Grimm 46 szótárának tartalmát lehet a www.grimmonlineszotar.hu címen elérni.

A húszéves nyelvtechnológiai háttérrel rendelkező MorphoLogic Kft. és az online alkalmazásfejlesztő Digitalwave Kft. közreműködésével kialakított egyedülálló alkalmazás Európa legfejlettebb szótári rendszerének számít. Borbás László, a Grimm Kiadó vezetője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a legnagyobb figyelmet a nyelvtanulói igényekre fordították, felhasználóbarát, érthető felületet alakítottak ki, amely átmenetet jelent a szótárak és a fordítóprogramok között. Szeptember óta együttműködési megállapodással közel hétszáz iskola csatlakozott a nyelvoktatást sokrétűen segítő programhoz, amelynek korosztályos online tanulószótárait a közoktatási intézmények számára ingyenesen elérhetővé tették. (A tanulószótárakat januárig bárki ingyen kipróbálhatja, aki regisztrál a megadott címen.) A Grimm fejlesztései a német mintát követik; az ottani piac tapasztalatai azt mutatják, még sokáig szükség lesz papíralapú kiadványokra is, mert egyelőre az összes szótárhasználó alig 40 százaléka hívja segítségül az online szótárakat. A Grimm online rendszerének különlegessége: nem kísérli meg jól-rosszul lefordítani a forrásszöveget, hanem a bemásolt vagy beírt maximum 200 szavas szöveget felhasználóbarát módon szavanként kiszótározza. Ez segíti a szövegértés, a problémamegoldó készség és a rendszerben való gondolkodás fejlesztését.

Olvasóink írták

 • 7. evahabai 2012. december 17. 12:59
  „Kipróbáltam, nagyon tetszik! A tesztemen is átment: ragozott szót kerestem, erre is volt találat. Végre egy szótár, ami a ragozott alakokat is ismeri...
  A mondatok szavankénti kiszótárazása nekem különösen teszik. Nemrég spanyolul kezdtem tanulni, nagy segítség lesz ez a szótár, biztosan előfizetek rá.”
 • 6. K_Cintia 2012. december 17. 10:56
  „Én ajánlom mindenkinek a Grimm tanulószótárakat, mert sokkal jobb szóanyaga van más szótárakhoz képest, tanárként mondom. Az online verzióval még csak most ismerkedünk a diákokkal, de mivel ugyanaz mint papíron így tartalmilag nem lehet vele gond, és örülünk az ingyenes sulis verziónak :)”
 • 5. Kazbek 2012. december 16. 23:40
  „Én is kipróbáltam és nekem ez a teljes bekezdés szótárazás nagyon bejött, és ahogy néztem a szócikkek valódi szótári formában vannak. A sztakiban ennek pl. nyoma sincs, egy-egy szavas eredményekkel pedig sokra nem megy az ember.

  halmai2 által javasolt egyetemit is néztem, de nekem semmit nem talált meg ... persze azért mert francia szótárra van szükségem :) az angol nekem kevés...

  A fizetősséggel kapcsolatban én speciel nem szoktam megsértődni ha egy szolgáltatásért pénzt kérnek, úgyis én döntöm el fizetek-e érte vagy sem.”
 • 4. x 2012. december 16. 20:02
  „"Figyelem!
  Jelenleg a GRIMM Online Szótári Rendszerben regisztrálók a tanulószótárainkat érhetik el, 2013 januárjáig ingyenesen! Ezt követően az összes szótárunk napi, heti, havi vagy éves előfizetés birtokában lesz elérhető."
  - Veszett fejsze nyele, senki a világon nem fog fizetni érte egy vasat sem. "Magyarország megújul" - LOL”
 • 3. Smerdis 2012. december 16. 07:49
  „2. halmai2 2012.12.16. 02:56

  én meg megtanultam angolul :)))”
 • 2. halmai2 2012. december 16. 02:56
  „- nem tudok (könnyen) bővítési javaslatot beküldeni
  - nincs kiejtés-meghallgatási lehetőség
  - nincsenek hotkey-ek (=>lassú használni), az áttűnések miatt főleg.
  - nem lehet visszafele szótárazni (a találat szavai kattinthatók kellene, hogy legyenek)
  - nem tudok elírást megengedve keresni (a´la http://www.cab.u-szeged.hu/cgi-bin/szotarE )

  Összességében azért nem rossz, de nincs olyan szolgáltatása, amiért áttérnék rá. Még ingyen se, pénzért pedig pláne nem. Ennél az egyetemi szótár is jobb (lásd a fenti linket) és a szotar.sztaki.hu is.

  A teljes mondat szavankénti lefordítása a kezdőknek nem segít, mert úgyis túl sok kombináció adódik, a kicsit hozzáértőbbeknek meg általában elég mondatonként 2-3 szót kikeresni.

  Én az elmúlt időben a fenti két link mellett a http://bender.fesb.hr/~robert/ehtip/ címen elérhető firefox kiegészítőt használtam. Duplakattintott szót egyből megkeresi, gyors, még élő internet kapcsolat sem kell hozzá. Sajnos kevés szót ismer, ömlesztett felsorolásban adja a találatokat, és egész fontos szavak is hiányoznak belőle. A három szótár nálam együtt kellett a gyors munkához. (Munka=firefoxban megnyitott szöveg (pl. weboldal vagy filmfelirat fájl) szótárazása).”
 • 1. Atlasz 2012. december 15. 14:16
  „Tetszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony külföldi hallgatók

Szeged - Az Erasmus Student Network tagjai és magyar fiatalok szerveztek gyűjtést a Szent Ágota… Tovább olvasom