Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Egyedülálló román-magyar-szerb együttműködés Mórahalmon

A létrehozott csoportosulás célja a határ menti térség dinamizálása, versenyképességének növelése.
Európában egyedülállóként megalakult a Banat-Trimplex Confinium Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (BTC EGTC) csütörtökön, Mórahalmon; a szervezet keretében egyelőre 37 magyar és ugyanennyi román önkormányzat együttműködését jegyezték be, melyhez társult tagként 70 vajdasági település is csatlakozott.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, akit a szervezet elnökének választottak meg, a megalakulás utáni sajtótájékoztatón elmondta: a csoportosulást jogi személyként jegyezték be, és a célja a határ menti térség dinamizálása, versenyképességének növelése. A szervezet három ország településeinek részvételével jött létre, mely egyedülálló Európában is, hiszen eddig háromoldalú EGTC-t még nem jegyeztek be.

A csoportosulás ötlete egy évvel ezelőtt vetődött fel, egy a romániai Zsombolyán (Jimbolia) tartott konferencián. Azóta szervezték a román- és a szerb kormány, valamint a magyar Legfelsőbb Bíróság részvételével.

A szervezet jelentősége abban áll, hogy míg eddig bármilyen háromoldalú programot akartak megvalósítani a határmentén, vagy az országok kormányának hozzájárulása-, vagy egy adott uniós pályázat kellett. A szervezettel azonban létrejött egy olyan, határokon átnyúló jogi személy, mely bármely európai vagy hazai forrásra pályázhat- magyarázta el az elnök.

A csoportosulásban teljes tagként egyelőre a magyar és román önkormányzatok vannak. A vajdasági települések társult tagként, Magyarkanizsa (Kanjiza) község vezetésével egyelőre szavazat nélküli, de javaslattevő pozícióban vehetnek részt a munkában, míg a szerb minisztérium nem engedélyezi a tagság szövegét.

A mórahalmi székhellyel bejegyzett szervezet elsődleges feladatai közé sorolta Nógrádi Zoltán, hogy a déli határ menti területeken megtartsák a lakosságot, mezőgazdasági fejlesztéseket ösztönözzenek, vállalkozást élénkítsenek. Emellett közös képzések, új kutatási-oktatási programok, infrastruktúra-fejlesztés - térséget átfogó kerékpárút hálózat-, tematikus turisztikai programok megvalósítása, vagy az ásotthalmi határátkelő és a magyarcsanádi híd megvalósításának ösztönzése történhet meg.

Olvasóink írták

  • 3. benq 2009. december 11. 15:59
    „romániában is van a morakertnek üzlete.........”
  • 2. CID 2009. december 10. 23:14
    „Jaja, lehet pályázni, aztán meg lenyúlni a pénzt. Mórahalomnak egyébként mi köze Romániához ? Hacsak a sok román rabszolga nem tekinthető kapcsolatnak. Esetleg Ukrajnát és Szamoát is bele kellene venni. Okos ember ez a Nógrádi, nagyon okos.”
  • 1. zumike 2009. december 10. 22:07
    „Nem trimplex, hanem triplex- szerintem... Mint a hármashatár...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: kötelező a maszk, tiltott a látogatás

Maszkot visel a nővér, maszkot visznek az orvosnak és a műtőasztalra fektetett betegnek is a szegedi klinikán. Tovább olvasom