Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Egyedülálló számológép-gyűjtemény az Agórában

Egyedülálló számológép-gyűjtemény az Agórában
Sehol a világon nincs olyan átfogó számológép-kiállítás, mint ami szerdán nyílt meg Szegeden, az Agórában. Kürti Sándornak, a Kürt Zrt. elnökének magángyűjteményében van olyan gép is, amelynek értéke egyedisége miatt felbecsülhetetlen.
Egyedülálló az a tárlat, amely szerdán nyílt az Agórában: közel ötven mechanikus, működőképes számológépet állítottak ki. Kürti Sándor Széchenyi-díjas üzletember, a Kürt Zrt. elnöke gyűjtött össze, majd adta át a különleges eszközöket a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak. Ilyen átfogó gyűjteménnyel senki nem rendelkezik, méretében is csupán 4-5 hasonló van a világon.
Számológép - régi értékek az Agórában. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


A megnyitón a ritkaságok eredeti gazdája is jelen volt, aki úgy mutatta be a tárlatot: „sok gyerekem van itt". Amikor újságírók arról kérdezték, melyik a kedvence, lényegében akárhová fordult, mindenhol rá tudott mutatni egyre. Tizenöt évig gyűjtögette a gépeket, amelyeket aztán saját kezűleg bütykölgetett gyalupadján. A világhírű információbiztonsági és adatmentő cég vezetőjének eredeti szakmája ugyanis asztalos. Volt, amelyikhez több ezer alkatrészt kellett megmozgatnia, mire működőképessé varázsolta.

– Szentesről indult a szenvedélyem, ott láttam meg egy régiségkereskedőnél először egy ilyen eszközt. Kitette az esőbe, hogy így „avítosítsa". Azt mondta, túlságosan újnak tűnik, így nem kell majd senkinek. Hatszáztíz forintért hoztam el tőle – mesélte Kürti Sándor.

Az üzletember gyűjteménye többi darabját is fillérekért vásárolta össze: a legdrágább számológépért is mindössze 32 ezer forintot fizetett. Azért, amelynek értéke egyébként felbecsülhetetlen, ugyanis nincs még egy belőle a világon. Az 1800-as évekből származó gép 99 milliárd 999 millió 999 ezer 999-ig tud számolni, még nyomtatni is lehet vele.
Számológép - régi értékek az Agórában. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


A gyűjteményben vannak japán, kínai, amerikai és szovjet számológépek is, és olyan is, amelyet még 1990-ben is használtak egy sörgyár könyveléséhez. De lelkesen mutatta azt a számológépet is, amely ugyan már 102 éves, de ugyanolyan a billentyűzetkiosztása, mint a mai számítógépeknek. – Ezek az amerikaiak nem találtak ki nagy hülyeséget, ugye? – kérdezte. Egyik gépét pedig úgy mutatta be: fia arra kérte, hogy ne ajándékozza el a kiállítás számára, mert olyan szép, szeretné majd megörökölni. – Nehogy már a halálomra számítson – magyarázta nevetve, miért van most az is az egyik vitrinben.
Arra a kérdésre, nem fáj-e a szíve gyűjteményéért, amelyet annak ellenére ajándékozott el, hogy láthatóan a szívéhez nőtt, Kürti Sándor csak mosolygott. – Nehéz volt megválni a gyerekeimtől, így azonban legalább mindenki láthatja őket. Elárulom azonban: otthonomban most is bütykölgetek pár új szerzeményt.
Kürti Sándor 1989-ben alapította meg testvérével a mágneses adattárolók javítására szakosodott KÜRT Kft.-t, amely 1994-ben az adatmentési technológiáért elnyerte az Innovációs Nagydíjat. 1997 óta informatikai biztonsági technológiák kidolgozásával foglalkozik. Kürti 2004-ben tagja lett a Magyar Mérnökakadémiának. Kalmár László-, Gábor Dénes- és Széchenyi-díja is van, az Ernst & Youngtól pedig 2005-ben megkapta Az év üzletembere díjat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabusz: a második kör gyerek tovább alhat

Iskolabusz: a második kör gyerek tovább alhat
Két kört, körönként 35 kilométert tesz meg minden reggel és délután a település körüli tanyavilágban a domaszéki önkormányzat kisbusza. Tovább olvasom