Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Egyelőre csak papíron léteznek a milliárdos megyei álmok

Csongrád megye - Évek óta irodai fiókokban lapul néhány olyan látványterv, amit annak idején nagy nyilvánosság előtt mutattak be a megye városaiban. A beruházók azóta sem tettek le az új vásárhelyi rendelőintézetről, a makói könyvtárról és a csongrádi egészségvárosról – azt azonban ma sem tudják, mikor lehet az álomból valóság.
Pontosan négy évvel ezelőtt, 2005 szeptemberének elején mutatták be a közgyűlésen az új vásárhelyi rendelőintézet látványtervét. A régi ugyanis annyira romos állapotban volt, hogy a szakrendeléseket a kórházba költöztették, és elhangzott: két helyszínen, a kórházi tömbben és a strandon húzzák majd fel az új épületeket. A beruházás költségét már akkor egymilliárdosra becsülték. Azt azonban a mai napig nem tudni, mikor indulhat az építkezés. Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója lapunknak úgy nyilatkozott: nem tettek le a tervről, céljuk továbbra is az, hogy méltó körülményeket teremtsenek a járóbeteg-ellátás számára, de mind a mai napig nem adódott olyan pályázati lehetőség, amelyet rájuk szabtak volna. Önerőből pedig megoldhatatlan egy ekkora méretű beruházás.

Az új vásárhelyi rendelőintézet terveit Kallai Árpád főigazgató mutatta be. Archív fotó: Tésik Attila
Az új vásárhelyi rendelőintézet terveit Kallai Árpád főigazgató mutatta be.
Archív fotó: Tésik Attila

Egyelőre a fiókban pihen az új makói könyvtár és a Maros-parti strand terve is. Előbbit a Makovecz Imre nevével fémjelzett Makona Tervezőiroda készítette még az ezredforduló előtt. Az önkormányzattól megtudtuk: amikor annak idején választani kellett, hogy a címzett állami támogatást erre a célra vagy a fürdő új tanmedencéjére fordítsák, az utóbbi élvezett előnyt. A könyvtárról viszont továbbra sem tettek le, ahogy a folyóparti strandfejlesztésről sem (a terve 2006-ban készült), de a város és a pályázatokat kiíró szervek elképzeléseit sokszor nehéz összebékíteni.

A csodát várja a csongrádi egészségváros ötletgazdája, az Első Magyar Projektház Kft. Hideg Edit ügyvezető a 2005-ös tervről most azt mondta: ahhoz túl sok pénzt és energiát feláldoztak már, hogy veszni hagyják a 7 milliárdosra tervezett projektet. Rajtra készen állnak, ezen a héten is tárgyalnak egy befektetővel. Abban a pillanatban hozzáfognak a 7 épületből álló gyógyászati és turisztikai komplexum megvalósításához, amint esélyt látnak arra, hogy működtetni tudják. De az is tény, tette hozzá Hideg Edit, hogy nincs meg a megfelelő jogszabályi háttér sem egy ilyen intézmény működtetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítették a pedofil nagypapa büntetését

A táblabíróság 10 év börtönre módosította az unokájával fajtalankodó férfi büntetését. Tovább olvasom