Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Egyelőre nem költözik a szegedi öntöde

Szeged - Új berendezésekkel bővíti mostani Rigó utcai telephelyét a Szegedi Finomöntöde Kft., de nem azért, mert még sokáig ott akar maradni. Az idei forró nyarat igyekeznek átvészelni – az igazgató állítása szerint. Költözést jövő nyárra terveznek.
Három éve azzal az ígérettel hitegeti a Rigó utcai finomöntöde a környékbelieket, hogy kiköltözik a Szegedi Ipari Logisztikai Központba (SZILK). Ennek ellenére mostani telephelyén szereltet fel új berendezéseket. Azt is többször megígérte a cégvezető, hogy nem dolgoznak hétvégenként.

Az ígéret ellenére megint zuhognak a gépeik szombaton és vasárnap. Napközben – nyilván a kánikula miatt – kinyitják az ajtókat, így még borzalmasabb a zaj. A légkalapácsot állítólag átvitték egy másik helyre, de ugyanúgy dübörög, mint korábban – panaszkodtak a móravárosi lakóövezetben működő szerszámkészítő cég szomszédai. A környékbeliek fotókat is mutattak a cég újonnan felszerelt szellőztetőiről és a nyitott üzemcsarnokról.

Füst és hőség. Kemény munka. Fotó: Karnok Csaba
Füst és hőség. Kemény munka. Fotó: Karnok Csaba

– A légkalapács valóban hangos. Vizsgáljuk a módját, hogyan csökkenthetnénk a zaját. A fémajtók egyébként sem szigetelnek sokat, viszont halálra ítélnénk a dolgozókat, ha ebben a melegben rájuk csuknánk az ajtót – ismerte el megkeresésünkre a Szegedi Finomöntöde Kft. ügyvezető igazgatója. Balás Piri Tibor elmondta, tartják magukat az előírásokhoz. Eszerint éjjeli műszakban nem dolgoznak, csak kettőben teljesítik a megrendeléseket. Arról pedig szerinte a megállapodásban nincsen szó, hogy hétvégén nem üzemelhetnének. A légkalapácsot igyekeznek ritkábban használni. A cégvezető állítása szerint úgy kalkulálják a munkát, hogy legfeljebb szombaton délelőtt kelljen kalapálni.

Balás Piri Tibor igazgató elismeri, valóban zajos munkát végeznek. Fotó: Karnok Csaba
Balás Piri Tibor igazgató elismeri, valóban zajos munkát végeznek. Fotó: Karnok Csaba

– Költözés biztosan lesz, mégpedig előreláthatólag jövő nyáron. A félmilliárd forintból épülő üzemhez közösen kell pályáznunk a SZILK-et üzemeltető GlobalLog Kft.-vel, de ehhez előbb nekik át kell minősíttetniük a parkot, hogy termelő cég is beköltözhessen – tett hozzá az öntödevezető. Ha idén ősszel végre támogatásért pályázhatnak, jövő tavaszra akár állhat az új épületük, és nyáron költözhetnek. (A cég határidős megbízásai miatt egyébként is csak nyáron mozdulhat.) Balás Piri Tibortól megtudtuk: a technológiafejlesztésre tavaly elnyert támogatást az olvasztómű hűtésére felhasználják, ebből vettek kompresszorokat. Ezeket egy év múlva, a költözéskor magukkal viszik.

Három éve írjuk

2006. november 15.: „Egy szűk évet kell még elviselniük a móravárosiaknak a szegedi finomöntöde közvetlen közelségében. A szerződéskötés folyamatban van, jövő októberben a szerszámkészítő kiköltözik a logisztikai központba."
2007. augusztus 14.: „A GlobalLog Kft. a napokban szerződést módosított a finomöntödével, eszerint a végleges átadási határidő egy évet csúszik, vagyis jövő október lesz."
2008. január 18.: A félmilliárd forintból épülő üzemre a pályázatot több mint egyéves késéssel írták ki, most zárul január végén. Jó esetben májusra születhet kedvező döntés, nyáron végezhetik el az első kapavágást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín 5-ös másként – Kata nyara

Szeged - Szín 5-ös fotózásunk második napján egyetlen kitűnő tanulót beszéltettünk. A baráti… Tovább olvasom