Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Egyen kakast és ajvárt, igyon bort és pálinkát!

Csongrád megye – Nem kérünk túl nehezeket, ugye? Mondjuk a kakasért Pusztamérgesre, az ajvárért Deszkre, a pálinkáért Szentesre kell menni, borozni nagy nyilvánosság előtt újra Szegeden lehet.
Ez a hétvége is tartogat még falunapokat, evő-, ivófesztiválokat, de egyre több az olyan program, ahol a kaja nem gyári default.

Pénteken Szegeden a borünnepen az Árkád Szeged Színpdon 15.00: Borok, dalok, bábok. 16.30: Mátó Mátyás tárogatóművész. 19.00: Vivat Bacchus. 20.30: Pély-Fecske Kommandó. 22.30: Bourbon Street 3. Az Invitel Színpadon 15.00: Pleskonics András (Plesi) zenekóstolója. 16.30: Evergreen – Várkonyi Tibi és Era. 19.00: Volvox Workshop. 21.00: Korinda táncház várja az érdeklődőket. Meg persze a borok.

Este fél nyolctól a Szent Gellért Fesztiválon a dómban a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje. Vezényel: Yoon Kuk Lee és Robert Christian Bachmann. Műsoron: Liszt Ferenc: Les Préludes, Anton Bruckner: 5. szimfónia (B-dúr).

Újszegeden a Rendezvényházban este hétfő játsszák A portugál című színdarabot.

Ezt láthatják a színpadon. Portugál, Lukáts Andor filmje


Felsővároson a Pille utcai játszótéren ünnepelnek a környékben élők. Pénteken a Belvárosi mozi Kamara galériájában nyílik Juhász Anna kiállítása 17 órakor.

Hódmezővásárhelyen a Fekete sas dísztermében este hét órától Rost Andrea ad jótékonysági koncertet a vásárhelyi Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskola javára. Kíséri: Bolya Mátyás és Szokolay Balázs, Kállai Ernő és az óbudai Danubia zenekar. Vezényel: Héja Domokos. Jegyek kaphatók a vásárhelyi polgármesteri hivatalban.

Szentesen ötödször tartják meg a Bor- és pálinkaünnep és térfesztivált. Pénteken 18.00: Felvonulás a Kossuth utcán, majd a Szent Vince borrend lovaggá avatási ünnepsége, 20.00: Károlyfalvy Krisztina operettet énekel, 21.00: Pengető citerazenekar, 21.30: A Chevrolet Band fellépése.

Kisteleken a sportcsarnokban egész hétvégén tart a X. Kistelek Open és ifjúsági tíztánc-Európa-bajnokság. A megmérettetésen standard, latin és tíztánc versenyen mérik össze tudásukat a párok, a különböző kategóriákban 5 korosztály versenyez: több mint 30 ország képviselteti magát. A versenyek között magyar kiválóságok lépnek fel: itt lesz például a breakvilágbajnok csapat, valamint Budai László argentintangó-világbajnok. A sportcsarnok előtti térre kirakodóvásárt szerveznek magyar kézműves termékekből. A versenyek kezdése: pénteken 17, szombaton és vasárnap 9 órakor.

Pusztamérgesen XVI. Szüreti fesztivál és Kakaspörköltfőző versenyt tartják. 16.00-tó: A helyi gazdák borversenye a művelődési házban, közben: hívogatás a község utcáin, 18.00: ünnepi szentmise a római katolikus templomban, borkóstoló a helyi borospincékben (előzetes egyeztetés alapján).

Maroslelén is falunapokat rendeznek a hétvégén. A pénteki program: 13.30: Zászlófelvonás, majd ünnepi képviselő-testületi ülés a könyvtár udvarán, 15.00: fejezetek Lele mezőgazdasági életéből – fotókiállítás; Maroslele növénye, a fokhagyma – kötetbemutató (könyvtár), 15.30: Lelei Fokhagyma Napok – mezőgazdasági kiállítás a faluházban, a kereskedelmi és gazdainformációs központ bemutatása, a Ford T-modell megtekintése, 16.45: a Magyarok Nagyasszonya templom parkolójának átadása a Fő téren, majd szentmise a templomban, 20.00: a szombathelyi Lord együttes koncertje a Fő téren, 22.00: I-6 Rock Band-koncert.

Lord - Vándor


Szombaton Szegeden az IH Rendezvényközpontban esten hattól Ábrahám Pál: Bál a Savoyban – jótékonysági előadás a Szent Erzsébet Gyermekalapítvány szervezésében, a Gergely Róbert Utazószínház vendégművészeinek előadásában. Szereplők: Böröndi Tamás, Gál Judit, Egyházi Géza, Gregor Bernadett. Az előadás rendezője: Jankovits József.

A kulturális örökség napjai a megyében

Szeptember 17–18., helyszínek: Szeged, Szentes, Szegvár, Nagymágocs, Kiszombor, Sándorfalva.
Szegeden mindkét napon vezetéssel lehet meglátogatni a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár egyébként zárt részeit, templomsétát és rejtett szépségeket bemutató sétát is szerveznek Szeged belvárosában. Megtekinthető a Szegedi Nemzeti Színház és a Korzó Zeneház (szombaton), az EDF Démász központi épülete és elektrotechnikai múzeuma (vasárnap), a Lechner téri Szent Rozália-kápolna, a MÁV Zrt. székháza, az alsóvárosi napsugaras tájház – Alsóvárost bemutató séta is indul. A vármúzeumban a szegedi várról tartanak szombaton előadásokat és vezetést a főügyészség pincéjében, a vár feltárt nyugati tornyának maradványainál. Mindkét napon nyitva tart a Szent István téri víztorony, az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban kiállítások, koncertek, filmvetítések, újszegedi épületbemutató séták várják az érdeklődőket.
Szentesen a MÁV Zrt. Szentesi Motorgarázs Gépészeti Gyűjteményét látogathatják meg, Szegváron a régi vármegyeházát. Idegenvezetéssel lehet megtekinteni a nagymágocsi kastélyt és angolparkját, a kiszombori helytörténeti gyűjteményt, a Rónay-kúriát, a magtárat, a József Attila-házat és a Rotundát, a sándorfalvi Budai Sándor Emlékház és Tájházat és Citeramúzeumot, és zseblámpás sétán mutatják be szombat este a város épített és kulturális örökségét. A Pallavicini-kastélyban lesz interaktív kastélybejárás, Pallavicini őrgróf bálja korhű jelmezekkel. Részletes program, helyszínek, időpontok: www.oroksegnapok.hu.

Délelőtt tíztől a Széchenyi téren rajtol 6. K&H olimpiai futónap. A tízórás rajt előtt közös bemelegítést tartanak a futni vágyóknak.

A bortér programja a következő: Árkád Szeged Színpad 15.00: Forgács Gábor. 16.30: Kávészünet. 19.00: Budapest Acoustic Band. 21.00: Djangologgy. 23.00: Rambling Blues Band. Invitel Színpad 16.00: Hóra táncház. 19.00: Z.U. P. 20.30: Szegedi Ökumenikus Gospel. 22.00: Rock & Roll Street.

Kerékpáros nap keretében adják át hivatalosan szombaton délelőtt a szegedi Megyeháza épületében KEOP-pályázat segítségével megvalósított kerékpártárolót

Felsővároson Pille utcai játszótéren szervez programokat a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete, a rendezvény 10 órakor kezdődik a Lúdas Matyi című mesejátékkal. Lesz állatszépségverseny, családi sportvetélkedő, gyermek Ki mit tud?, válogatás a magyar népmesékből, 17 órától operettműsor. A gyerekeket ingyenes arcfestés, ugrálóvár és lufihajtogatás is várja, a fiataloknak délután szerveznek zsákban futást, kötélhúzást, seprűfocit.

A Radnóti gimnázium tornacsarnokában 11.00, 15.00, 17.00: Mega hüllőshow – egyórás kalandozás a hüllők világában. Több mint 40-fajta hüllő, világrekorder óriáskígyók, krokodilok, kajmánok, leguánok és Európában egyedülálló kígyók. Látványos bemutatók, kígyósimogatás. A belépés 6 éves korig díjtalan.

A Szeged Plazában Bevásárlónap színes színpadi programokkal. 10 órától Százszorszép játszóház lesz, 14 órától fellép mások mellett a Ritmus Tánc- és Fitnesz Stúdió, a Mórahalmi Ugrókötélcsoport, a CDC Tánciskola és az Akropolisz Táncszínház. Lesz Ezer-Arc divatbemutató, akrobatikus rock and roll, valamint a gyerekeket gólyalábasok és pantomimesek mellett Pepi bohóc szórakoztatja.

Szentesen a bor és pálinkaünnepen a különböző alkoholfokú italok mellett ez vár a közönségre: 18.30: Bohemian Betyars élő koncert, 20.00: térfesztivál – Experidance-produkció: Ezeregyév 22.00: Flip Flop and the Flyers rockabilly show.

Csongrádon az ifjúság téren reggel nyolc órától romanapot szerveznek. Lesz főzőverseny, Ki mit tud? (ének, hangszer, tánc; jelentkezés a kisebbségi önkormányzat irodájában), óvodások, amatőr zenekarok, énekesek 12 órától, délelőtt kerékpáros versenyek, délután bohóc, lufihajtogatás, gyöngyfűzés, arcfestés.

Deszken a Tempfli téren a Kultúrák kavalkádjában ajvárfesztivál lesz. 10.00-tól: Ajvár készítése, paprika-, bárány-,valamint malacsütés, 11.00-tól: kézműves foglalkozások: kukoricapuska és önjáró kistraktor készítése, csuhézás, 12.00: paprikanyúzó verseny csapatok részére (nevezés 11 óráig), 14.00-tól: „traktorsimogató", fiákeres falunézés, 17.00: vecsernye (esti litánia) a deszki szerb templomban, utána előadás a templomról és lehetőség a templom megtekintésére, 18.00-tól: görög, szerb, valamint bolgár néptáncegyüttesek színpadi kavalkádja, majd népzenei koncertek: bolgár, szerb és görög zenekar, 20.30: a dél-szerbiai Durmisevic rézfúvós zenekar.

Pusztamérgesen a kakaspörköltfőző verseny második napján az alábbi programok várják az érdeklődőket: 10.00: Megnyitó, 11.30: motoros felvonulás (jelentkezés 10 és 11 óra között), 12.00: ebéd, a zsűrizés kezdete a polgármesteri hivatalban, közben Jó ebédhez szól a nóta a Fő téren, a kiskunhalasi Hangulat zenekarral, 14.00: keresztpályás labdarúgó-mérkőzés (médiaválogatott, Székelyudvarhely–Soltvadkert közös csapata–Pusztamérges), 14.30: eredményhirdetések: gyermekrajz-, bor- és főzőverseny; tombolasorsolás értékes nyereményekkel, 15.30: óvodások műsora, Rémusz bácsi meséi – interaktív gyerekműsor, 16.30: 50 éves házassági évforduló, Bözsi mindent megold – az Őszikék nyugdíjasklub kabaréi; a Ruzsai Citerazenekar műsora, 17.30-tól: Szeged Néptáncegyüttes, Az odavarrt szüzesség – vajdasági népmese, Happy Jumpers ugrókötélcsoport, Batala és Zafirah tánccsoport (spanyol és törzsi táncok, hastánc), divatbemutató, 19.15: stand-up comedy – Kertész Richárd és Polgár Péter, 20.30: Judy (ex-Groovehouse) koncertje, 21.45: tűzijáték, majd utcabál a kiskunhalasi Hangulat zenekarral.

Kiskunhalasi Hangulat Együttes - Buli hajnalig


A maroslelei falunapok második napján a Fő téren 12.00-tól: Légvár gyerekeknek, 13.00: IX. Térségi gazdatalálkozó és bográcsbajnokság, veterán járművek, néptánccsoportok, nóta- és népdalkörök fellépése, ének- és gitárműsor, 16.30: szkanderverseny, házigazda: Kelemen László vb-ezüstérmes szkanderbajnok, 18.00: bográcsbajnok-választás, Raksa Bernadett nótaműsora.

Vasárnap Szegeden a Bortér zárónapján az Árkád Szeged Színpadon 15.00: Badár Sándor. 16.30: Yasya. 19.00: Szirtes Edina Mókus. 20.30: Deja vu. Az Invitel Színpadon 15.00: Plesi zenekóstolója. 16.30: Give me Five. 19.00: Caramel. 20.00: Pravo.

Kilenc órától pacalpárbajt rendeznek a szegedi Diófa vendéglőben. Főznek ökör-, kondás-, gulyás-, király-, ínyenc és velős pacalt, pacalcsorbát – aki nem csak kóstolni akar, a főzésre jelentkezhet a 62/486-359-es telefonszámon.

Az IH Rendezvényközpontban 15.00-tól: A Magyarnótaszerzők és -énekesek Dél-magyarországi Egyesületének nótadélutánja. Jegyek válthatók 1000 forintos áron Szegeden, a Cserzy Mihály u. 11. szám alatt pénteken 8 és 15 óra között, valamint az előadás előtt egy órával a helyszínen.

Az Új zsinagógában 19 órától Klein Judit énekművész és a Judrom Klezmer Gipsy Band lép fel a zsinagóga rekonstrukciója javára, a klezmer és roma dallamokat 1200 forintért hallgathatja meg a közönség.

Szentesen a Bor és pálinkaünnep zárónapján az alábbi produkciók várnak mindenkit: 10.00: Ugrálóvár, játékok, kézművessátor, hiphoptánc-bemutató, 14.00: néptánc, majd Heimattöne Kapelle – bajor sramlizenekar, bordalok, 18.00: vidám vetélkedő a borokról és a pálinkákról (jelentkezés: bertok@gladiatorrendezvenyiroda.hu).

Heimattöne Kapelle - Rosamunde Polka


Maroslelén a falunapok zárónapján a sportpályán reggel nyolc órától kistérségi ifjúsági focitorna, 10.00: Honfoglaló őseink fegyverzete – előadás és bemutató; asztali labdarúgókupa, kistérségi felnőtt labdarúgótorna, kerékpáros ügyességi verseny gyerekeknek, 11.00: a makói Budo Klub harcművészeti bemutatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez már indián nyár?

Szerencsére még mindig nem akar ősz lenni. Ez a hétvége is kiválóan alkalmas szabadtéri programokra, kirándulásra. Tovább olvasom