Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Egyenfrizura az utcai fáknak - 6 hete metszenek

Szeged - A telektulajdonosok feladata a fametszés, mégis sokan megfeledkeznek róla. Az áramszolgáltató kényszergallyazást végeztet – első a biztonság, az esztétikum csak másodlagos.
Olvasónk felháborodott, hogy petőfitelepi utcájukban nem éppen szépségdíjasan nyírták meg a vezetékek alatt telelő fákat. Megírta: a fenyőket, tujákat csonkolták, a favágók munkája inkább vandálok pusztítását, mintsem sebészek precizitását tükrözi.

Velünk nem egyeztettek – közölte  Varga Kovács Hortenzia, a környezetgazdálkodási Kft. főkertésze. Mint fogalmazott: "Szakmailag vállalhatatlan munkát végeznek a favágók, felháborító az utánuk maradt eredmény."
Meggyőződtünk róla – valóban egyenfrizurát kaptak az utcai fák. – Március 31-éig dolgozunk Szeged területén, az elvégezett feladatokról folyamatosan egyeztetünk mind a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel, mind a megrendelővel, az EDF DÉMÁSZ-szal. Az előírásoknak megfelelően gallyazunk, kizárólag a villanyvezeték körül – mondta Bolgár Csaba, a metszést végző SZEFA Kft. cégmenedzsere, hozzátéve: a tetőre lógó ágakat már nem távolítják el. Elárulta, kollégái kosaras autóval és magaslati ágnyesővel dolgoznak, a fahulladékot aprítva 2–3 nap után szállítják el.

Speciális gépekkel vágják a gallyat a szakemberek. A szerző felvétele
Speciális gépekkel vágják a gallyat a szakemberek. A szerző felvétele

– Valóban nem esztétikai szempontok vezérlik a metszést, hiszen kényszergallyazásról van szó. A hatályos rendeletek szerint a telektulajdonos kötelessége a fák metszése, ha ezt elmulasztja, az áramszolgáltató maga végezteti el szakértő partnereivel a szükséges beavatkozásokat – magyarázta Bolgár Csaba, aki kiemelte: a vezetékekre lógó ágak áramkimaradást okozhatnak.

– A kis-, közép- és nagyfeszültségű hálózataink mentén a zavartalan villamosenergia-ellátás biztosítása érdekében – jogszabályi felhatalmazás alapján – végezteti az EDF DÉMÁSZ a gallyazási és nyiladéktisztítási munkákat – közölte a cég kommunikációs csoportja. Hangsúlyozták: az üzemzavarok egyharmadáért a vezetékek közelében növő fák a felelősek.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. március 13. 14:46
  „Helyes !

  Mi a kérdés ?”
 • 3. Herli 2012. március 13. 09:15
  „DÉMÁSZ hálózatot régen a föld alá kellett volna telepíteni.”
 • 2. anulla 2012. március 13. 08:13
  „"1" kifelejtetted: Hóeltakaratás járdán akkor a tulajdonosé, megrongálódik a járad: a tulajdonosé, kijavítod a járdádat máris jönnek, hogy volt-e engedélyed felszedni a balesetveszélyeset és járólaposra kicserélni mert az közterület. Csúnya a házad homlokzata: Rontja a városképet kötelező felújítanod, te magad szeretnéd felújítani akkor meg papír-papír engedély..., És a legfonotosabb BÁRMI MIATT KIVÁGOD A FÁT A HÁZELÖTT PL BETEG VAGY ÉPP A GARÁZS ELÖTT ÁLL 1 HELYETT 2 T KELL ÜLTETNI ÉS EZ IS A TULAJDONOS FELADATA.”
 • 1. Qllancs 2012. március 12. 11:47
  „Érdekes dolog ez. Ha metszeni kell, füvet vágni akkor a lakosoké . Ha gyümölcsfa van előttem és érik a termés, bárki leszedheti , nem szólhatok rá ..mert közterület. Igaz én ültettem ,de még se !
  Ha meg előttem a bejárón öntetek le 1 m3 homokot , és ott hagyom pár napig ---jön a közterületes és megbüntet --mert közterületen nem rakodatok le semmit !
  HOGY VAN EZ ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pénz aszfaltszőnyegre, de a négysávosítás folytatódik

Idén is sajnos csak aprópénz jut az útjainkra, ami tűzoltásra elég, de Szegeden a Vásárhelyi Pál utca a négysávosítása idén folytatódik. Tovább olvasom