Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyéni fejlesztés - nem csak iskolai tantárgyakból

Szeged - Nagyjából 30 diák jár a két hónapja megnyílt szegedi Talentum Tini Tanodába, ahol a tantárgyi fejlesztéseken túl a szociális képességekkel is foglalkoznak. Szigorú a rend, mint egy iskolában: hiányozni csak igazoltan lehet, és felméréseket kell írni.
Amikor más már a hétvégi kikapcsolódást kezdi, akkor is szorgalmasan tanulnak a szegedi Talentum Tini Tanodába járó diákok. Péntek délután matematikaórára néztünk be, törtekkel számoltak, átváltásokat végeztek a nyolcadikosok. A Karolina-iskola tanulói, Zengő Ágnes és Kis Patrícia, valamint a Gedói Általános Iskola diákja, Matuszka Dorottya küzdött a feladatokkal. A lányok a felvételire készülnek, de az is céljuk, hogy javítsanak a jegyeiken.

– A Waldorfban voltam önkéntes, ott ismertek meg a kollégák, és meghívtak ide tanítani – hallottuk Papp Zsófia Anna matek–filozófia szakos tanártól, akit pályakezdőként vettek fel a tanodába. Általában kettő, forgalmasabb napokon 3-4 tanteremben zajlanak az órák délután kettőtől. A Kálvária sugárúton, a Bibliotéka épületében működő Talentum Tini Tanoda európai uniós támogatással nyílt meg két hónapja. Csaknem 30 millió forint a 2015. május 31-én záruló projekt összköltsége. Később is szeretnék folytatni a megkezdett munkát, hiszen már most van rá igény.

Papp Zsófia Anna (jobbról) középiskolai matematika felvételi vizsgára készíti fel a tanoda diákjait. Fotó: Karnok Csaba
Papp Zsófia Anna (jobbról) középiskolai matematika felvételi vizsgára készíti fel a tanoda diákjait. Fotó: Karnok Csaba

– A kollégák felmérik a gyerekeket, és ha néhány hét után úgy döntenek, hogy szeretnének hosszabb távon ide járni, akkor készül egy helyi, egyéni fejlesztési terv. Matematikából, magyarból, angol nyelvből, informatikából és szociális kompetenciákból tartunk képzéseket. Nagyjából 30 diák jár hozzánk, a legfiatalabb hetedikes, a legidősebb tizenegyedikes – mondta Jánoska Zsoltné Fekete Melinda, a tanoda szakmai vezetője.

A képzés ingyenes, de elvárásokhoz kötött: a gyerekek csak igazoltan hiányozhatnak, felméréseket írnak, és kötelező a szociáliskompetencia-fejlesztésen részt venniük. Kötetlen csoportfoglalkozásokon erősíthetik többek között a problémamegoldó és a kommunikációs képességeiket. – Igyekszünk megfelelni a felmerülő igényeknek. Kerestünk egy önkéntest, aki németet tanít. Nyáron sem zárunk be, bentlakásos személyiségfejlesztő hétvégéket, színház- és múzeumlátogatásokat, klubokat és pályaorientációs foglalkozásokat tervezünk – fűzte hozzá a szakmai vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fetter Ferencné: nem válok meg tőlük, ezek az én kölkeim

Messze földön híresek a szegedi Fetter Ferencné, Marika néni hímzései. Azt mondja, el sem tudja képzelni, hogy unatkozzon, amikor ilyen hálás elfoglaltsága lehet. Tovább olvasom