Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Egyesítenék az erőket és a bajokat

Szeged - Nem cáfolják, de nem is erősítik meg azon értesülésünket a bajba került tészek vezetői, hogy részvénytársaságot hoznának létre.
A Kistér, a Kiskunsági, valamint a Mórakert Tész egy kalapba pakolná a problémákat, abban bízva, hogy az erők egyesítésével nagyobbak a sanszok a zöldség- és gyümölcspiacon.

Három tész-elnöktől háromféle választ kaptunk arra, jól tudjuk-e, hogy a beszállítóknak tartozó termelési- és értékesítési szövetkezetek közös részvénytársaság alapításán munkálkodnak.

Még a folyamat elején tartunk, minden lehetőséget át kell gondolni" – válaszolta Kreiniker Sándor, a kisteleki Kistér Tész elnök-igazgatója. Képlékenynek tartja a részvénytársaság-alapításra vonatkozó terveket Hegyi László, a félegyházi Kiskunsági Tész elnöke, miközben elárulta: a napokban ez ügyben már tárgyalásra is hívták.

„A dolog kezdeti stádiumban van, de nem elképzelhetetlen" – ezt Hódi Pál, a Mórakert elnöke közölte kérdésünkre válaszolva. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere hozzátette: megerősítheti, van olyan tervük, hogy részvénytársaságként működjenek, de amíg a részleteket nem tisztázzák, gazdasági érdekeiket sértené, ha erről idő előtt nyilatkoznának.

A két Csongrád megyei tész a harmadik, Bács-Kiskun megyei szövetkezettel azért szeretne összefogni, hogy nyugat-európai mintára nagyobb erőt hozzanak létre a zöldség- és gyümölcsfronton. Úgy tudjuk, így hitelképesebbé válnának, az árversenyben jobb pozíciókat szerezhetnének, és kapacitásaikat is jobban kihasználhatnák.

A gond csak az, hogy válságos időszakban merült fel az egyesülés gondolata. A 3 tész ugyanis egyenként több 100 millió forinttal tartozik tagjainak és a külső beszállítóknak. Mi lesz az adósság sorsa? Több termelőtől úgy értesültünk, hogy ők a tartozások fejében részvényesekké válhatnának, amennyiben bekövetkezne a fúzió.

Azzal kapcsolatban, hogy megy most a bolt, a kisteleki elnök elmondta: nem igaz, hogy áll a termelés, elfogadott stratégiai terv mentén dolgoznak, egy műszakban. A kiskunfélegyházi vezető szerint vannak ugyan kötelezettségeik, de nincsenek bajban. Mórahalmon pedig újraindultak, a helyzetet Hódi Pál elnök úgy érzékeltette: „kicsi a forgalom, de dolgozunk".

Átütemezték az adósságot

Harmath Sándor kisteleki teherfuvarozónak 40 millió forinttal tartozik a Kistér Tész. A vállalkozó annyit mondott el kérdéseinkre válaszolva, hogy a szövetkezet az adósság átütemezését kérte tőle, július végi fizetési határidővel. Erről megállapodást írtak alá. Várja a pénzét, és reménykedik benne, hogy meg is kapja. Elhatározta, a jövőben újabb feladatra már nem szerződik a tésszel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

33 háziorvosi körzetből választhatnak

Szeged - Ha a szülő elégedetlen gyermeke „körzeti" háziorvosával, másikat választhat helyette… Tovább olvasom