Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Egyetemalapítás: örökségvita Szegeden

A szegedi felsőoktatás 85. vagy az egyetem alapításának 425. évfordulóját ünnepeljük az idén? A Szegedre 1921-ben átköltöztetett kolozsvári egyetem eszmetörténeti és intézményi gyökerei Báthory István 1581. május 12-i egyetemalapítási nyilatkozatáig vezethetők vissza. De magáénak tekinti, magáénak tekintheti-e a Szegedi Tudományegyetem Báthory örökségét? Az egyetemalapítási vita nem új keletű.
425. évforduló? Fotó: Karnok Csaba
Jubileumi évet ünnepel a Szegedi Tudományegyetemen. A tanévnyitó ünnepségen a „85 éves a szegedi felsőoktatás" fölirat és logó köszöntötte a gólyákat. Ám a szegedi egyetem előzményei 1581-ig nyúlnak vissza – mutatott rá több írásában és a minap az akadémiai bizottság székházában tartott előadásában Minker Emil. Az egyetemtörténetet is kutató gyógyszerész professzor szerint idén május 12-én, vagyis tegnap akár az egyetemalapítás 425. évfordulóját is ünnepelhetnénk Szegeden.

Történelmi fordulatok

Hiába köti össze a litvániai Vilnát, a romániai Kolozsvárt és a magyarországi Szegedet, hogy a három város egyeteme alapítását, szellemi örökségét Báthory István (1533–1586) erdélyi fejedelem, majd lengyel király és Litvánia nagyhercege nevéhez kötheti. Az örökségből Vilna és Kolozsvár profitál: büszkélkedik az évszázados hagyománnyal. Szeged viszont hezitál, megosztott az egyetemi közvélemény.
A történelmi fordulatok úgy hozták, hogy Báthory István 1579-ben Vilnában egyetemet alapított, aztán Erdélybe küldött tizenkét jezsuitát. A jezsuita rend Kolozsvárott megnyitotta iskoláját, s a hírre Báthory 1581. május 12-én (éppen 425 éve) kiadta a kolozsvári egyetem alapítólevelét.

Ebben kilátásba helyezte a babéros, magiszteri és doktori címek elnyerésének lehetőségét. Ezzel egy időben a kolozsvári iskolaalapítás megerősítését kérte ugyanattól a XIII. Gergely pápától, akitől a vilnai egyetem alapításának megerősítését már megkapta. A kolozsvári alapítást a pápa 1582. február 9-én megerősítette és az intézményt egyetemi rangra emelte. Bár ezt a Báthory-egyetemet Kolozsvárott 1603-ban lerombolták, de felépült: Mária Terézia 1774–1775-ben jogi és orvosi karral egészítette ki. Viszont II. József líceummá fokozta le. Aztán átalakulva jogakadémiává és Orvos-sebészeti Tanintézetté előkészítette, hogy 1872. november 10-én négy karral megnyílt a kolozsvári egyetemhez.

Báthory István Dóm téri szobra. Fotó: Frank Yvette
Jogilag új


Ez menekült – a trianoni diktátum következtében – Szegedre 1921-ben. A tablót bonyolítja, hogy 1940-ben jogilag új egyetem alakult Szegeden. De a kolozsvári gyökerek személyi, szellemi és történeti vonatkozásai vitathatatlanok.

A szegedi felsőoktatás gyökereit keresők számára Vilna már 1928-ban mintát szolgáltatott. Ugyanis fönnállása 350. évfordulóján, az akkor Lengyelországhoz tartozó Vilna egyetemének ünnepén Szegedről Iványi Béla jogtörténész vett részt. A tapasztalatairól írt jelentésében, majd Győrffy István rektorhoz írt levelében is azt javasolja, hogy Szeged is Báthoryt tekintse alapítójának, születése dátumának pedig 1581. május 12-t. Javaslata nem talált általános megértésre, de ösztönzésére 1931-ben a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban elhelyezték a mellszobrot, melynek felirata: „Báthory István (1533-1586) egyetemalapító".

A kolozsvári egyetem létrehozásaként a hatvanas években még 1918 szerepelt, de a mai Babes-Bolyai egyetem címerében már az 1581 év. Sőt: a kolozsvári teológiai kar meg is ünnepelte alapítása 425. évfordulóját. De egy másik ottani intézmény, a Báthory István Gimnázium is éppen 425 éves tradícióira hivatkozva kapott 2005-ben Magyar Örökség-díjat.

Emlékbizottság alakul

Az egyetem múltja előtt tisztelgők megkoszorúzták az egyetemalapító szobrát és levelet írtak a rektornak. Szabó Gábor úgy döntött: emlékbizottságot alakít. E testület – a vilnai és a kolozsvári rektor jelenlétében – tudományos ülésen vitatja meg, mit őrizzünk ma az universitas hagyományából.

Szeged jelenleg hezitál


Ezzel szemben Szegeden az egyetemen belül jogtörténészek, kulturtörténészek tiltakoznak a 425 évvel ezelőtti alapítás „történelmietlen" felvetése miatt. Hivatkozási alapjuk, hogy a kolozsvári egyetem Báthory-féle alapítólevele elveszett. Minker Emil annyit tud róla, hogy hiteles másolata 1764 márciusában még megvolt. A hezitálás másik kiindulópontja, hogy az európai egyetemtörténet sem tartja számon a kolozsvári alapítást, csak a vilnait. Ennek oka lehet a sok-sok azonosság – véli Minker Emil. Hiszen Báthory két egyetemet alapított, mindkettőt ugyanaz a XIII. Gergely hagyta jóvá, azonos az alapító rend, a karok száma, és a rektor, J. Wujek személye. Félreértés forrása lehet Európa hiányos tudása arról, miért foglalkozott Erdélyben iskolaalapítással a lengyel király. Szeged jelenleg hezitál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom