Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Egyetemi docens lett a zákányszéki háziorvos

Zákányszék - Docensi kinevezést vehetett át nemrégiben Zákányszék háziorvosa. Az országban alig páran vannak, akik erről a szakterületről ilyen magas munkakörig jutottak, praktizáló pedig tudomása szerint nincs is köztük.
A zákányszékiek elmondhatják magukról: az ország szakmailag legelismertebb háziorvosa gyógyítja őket. Mester Lajos napi nyolc órában rendel a falusi körzetében – így lett címzetes egyetemi docens. Oklevelét nemrégiben vehette át az SZTE-n.

Az ötvenéves szakember 1998 óta Zákányszék háziorvosa, előtte 4 évig az egyetem családorvosi tanszékén dolgozott. Vegyes praxist visz, magyar viszonyok között egyedülállót. Ebben az a legkevesebb, hogy a betegeket információs pulttal várják a rendelőben.

– Két évet töltöttem Angliában, ahonnan sok dolgot áthoztam, amiket hasznosnak tartottam – mesélte. – A betegtalálkozók például nálam szigorúan négyszemköztiek: sem asszisztens nincs a rendelőben, sem a telefon nem csörög. A nővér is külön találkozik a betegekkel egy másik rendelőben. Az alapfeladatokon kívül pedig sok mást is ellátunk: például sebet kötözünk, infúziós kezelést adunk.

Mester Lajos rendelőjében szigorúan négyszemköztiek a betegtalálkozók. Fotó: Schmidt Andrea
Mester Lajos rendelőjében szigorúan négyszemköztiek a betegtalálkozók. Fotó: Schmidt Andrea

Mester Lajos szerint docensi kinevezéséhez ez a szakmai munka legalább annyira hozzájárult, mint oktatói munkája, amelyet szintén más módszerrel végez, mint a legtöbben. Újszerű, interaktív előadásai rendkívül kedveltek az orvostanhallgatók körében.

– Angliában végeztem Master of Science képzést, amelynek köszönhetően oktathatok az egészségügyben. Elsősorban háziorvosképzéssel foglalkozom, emellett azonban oktató orvosokat is képzünk arra, hogyan oktassanak. Az egyetemeken ugyanis csak azt tanulják, hogyan gyógyítsanak, azt viszont nem, hogy ezt a tudást hogyan lehet megfelelően átadni. A tréningek általában hétvégéken vannak, így ez nem zavarja a rendeléseimet.

Arra a kérdésünkre, hogy jelent-e szakmai munkájában bármiféle előnyt, hogy mostantól docensként praktizál, Mester Lajos annyit válaszolt: ez a cím felelősség. De továbbra is ugyanaz a célja: gyógyítani, oktatóként pedig bebizonyítani a fiataloknak, hogy megéri háziorvosnak lenni. – Különösen falusi háziorvosnak. Az a világ legjobb dolga – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terepen és főzésben is elsők az ásotthalmi polgárőrök

Az év polgárőr egyesülete címmel tüntette ki az ásotthalmiakat a Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöksége. Tovább olvasom