Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

Egyetemi szinten méri a káros anyagok kibocsátását az Energotest - 700 milliós pályázatot nyert az SZTE

Izgalmas és aktuális területhez, az autók kipufogógázának méréséhez nyert 700 milliós pályázatot az SZTE, valamint két ipari partnere, az Energotest és a Contireg Mérnökiroda.

A dízelbotrányból kiderült, nem mindegy, hogyan mérik az autók károsanyag-kibocsátását. A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor némi hisztériakeltést is lát az ügy mögött és megjegyzi, olyan műszer kell, amit utánfutó nélkül tud magával vinni az autó. Vagyis, menet közben, a motor teljesítményének csökkentése és az akkumulátor „leszívása" nélkül is tud valódi kibocsátási adatokat.
 
Zentai Tamás, az Energotest Kft. ügyvezető igazgatója (balra), Fendler Judit, az SZTE kancellára és Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora az egyetemen tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Az Energotest Diagnosztikai és Automatizálási Kft., a Contireg Mérnökiroda Kft. és SZTE új fotoakusztikai elven működő gépjármű kipufogógáz emisszió mérési technológia fejlesztésébe kezdett. A pályázaton elnyert, 713 millió forint támogatással megvalósuló program célja olyan, gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés fejlesztése, amely közel valós időben, képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.
 

A személygépjárművek emissziós mérési elvét több mint húsz éve dolgozták ki. Az eltelt időszak alatt kifejlesztett módszerek a nitrogén-oxidok mérésében nem vezettek áttöréshez, amit e szennyező anyagok szintje folyamatosan igazol.

Zentai Tamás prezentációja - Fotó: Bobkó Anna, SZTE
Zentai Tamás prezentációja - Fotó: Bobkó Anna, SZTE

- A lézeres-fotoakusztikus műszer olyan újszerű, a motorfejlesztéshez elengedhetetlenül szükséges információkhoz juttatja a mérnököket, autógyártókat, amelyek révén hatékonyabb erőforrások fejleszthetők – hangsúlyozta Zentai Tamás, az Energotest ügyvezetője a keddi szegedi sajtótájékoztatón.

A gépjárművekbe könnyen integrálható berendezés egyedülálló lesz a piacon, megnyitva az utat az intelligens vezérlő technológiák fejlesztése felé. A pályázat eredményeként megbízható, gyors, valós idejű és nagy tömegű emissziós adat gyűjthető és dolgozható fel. A fő célpiacok az autógyárak, a méréstechnikai kutató-fejlesztők, valamint a hatóságok és ellenőrző szakmai szervezetek. A pályázók reményei szerint a Laser Box Rapid nem kizárólag motordiagnosztikai műszerek fejlettebb változataként fog részesedést szerezni a már meglévő piacon, hanem teljesen újakat is nyithat.

Nem csak sajtómunkások, szakemberek is voltak a prohektindítón. Fotó: Bobkó Anna, SZTE
Nem csak sajtómunkások, szakemberek is voltak a projektindítón. Fotó: Bobkó Anna, SZTE


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legyengült immunrendszerű madarakat tizedelik a betegségek - hullanak a belvárosi galambok

A legyengült immunrendszerű madarakat tizedelik a betegségek - hullanak a belvárosi galambok
Több mint száz galambtetemet gyűjtöttek össze a napokban a Belvárosi híd alól a gyepmesterek. Mérgezés vagy természetes jelenség? Tovább olvasom