Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Egyetemisták jövőképe – bűnmegelőzési kurzus után

Szeged - A mai egyetemisták családban képzelik boldognak magukat húsz év múlva – mondja Szilágyiné Bay Lujza rendőr alezredes, mikor a mai huszonévesek által írt dolgozatokat értékeli.
A mai egyetemisták családban képzelik boldognak magukat húsz év múlva – mondja Szilágyiné Bay Lujza rendőr alezredes, mikor a mai huszonévesek által írt dolgozatokat értékeli. Az írásművek elemzése azért is érdekes, mert a Szegedi Tudományegyetemen – az országban egyedüliként oktatott – családon belüli erőszakkal foglalkozó bűnmegelőzési kurzusról, de a mai fiatalok jövőképéről is árulkodnak.

„Hogyan szeretnék húsz év múlva élni?" munkacímmel bölcsész tanítványaival kurzuszáró dolgozatot íratott Szilágyiné Bay Lujza alezredes, Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. Két-három gyerek és társ, kertes ház, a saját szülő a család része – még akkor is, ha a fiatal külföldön talált munkát. Nagyjából ez a mai bölcsész önmagát ábrázoló jövőbeli ideálképe.

– Kíváncsi voltam, hogyan reagálnak a tanítványok arra a fölhívásra, hogy az előadásokon hallottakhoz is viszonyítva vegyenek részt egy időutazáson – mosolyodik el a rendőr alezredes. – A 169 dolgozat elemzése után bátran mondhatom: nem félek megöregedni, mert a mai egyetemisták családban képzelik el az életüket, látják magukat boldognak – a jövőben is.

Kurzusok

Gyermekbántalmazás – a harmadéves védőnő-ápoló-gyógytornász szakosok által a múlt tanévben is választható kurzus a Szegedi Tudományegyetemen. De pedagógusnak készülő szegedi egyetemisták, bölcsészek is részt vehetnek azon a bűnmegelőzési előadás-beszélgetéssorozaton, melyet 1999 óta olyan sikerrel hirdet meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, Szilágyiné Bay Lujza, hogy túljelentkezés alakult ki: legutóbb kilencszázan akartak hallani a családon belüli erőszakról, míg korábban a kábítószerezést állították középpontba.

Egyetlen szerző gondolta végig, hogy mit tenne, ha fogyatékkal élő gyermeke születne, mint ahogy egyetlen lány írt arról, hogy házasságon kívül is vállalna gyereket, de aztán arra törekedne, hogy családban nevelhesse föl. Egyetlen diák emelte ki a pénz meghatározó szerepét. Aggodalom süt át a sorokon, mikor saját gyerekeik kamaszkoráról írtak a mai huszonévesek. Ez arra utal, hogy a saját kamaszkoruk rettenetes lehetett.

– Elsírtam magam egy-egy szöveg olvasásakor – vallja be a sokféle kínt és bűnt látott rendőrnő. „Minden vágyam, hogy szerető családban éljek." „Lehet, intellektuális vén lotyóként ülök a lakásomban. Mégis inkább házasságban élnék." „Az élettársi kapcsolatot nem tartom jónak, e téren konzervatív elveket vallok." „Ha húsz év múlva egyedül leszek, azt a saját kudarcomnak tekinteném." Az ilyen és ehhez hasonló mondatok ellenére leendő társukról idealisztikus képet rajzolnak a bölcsészek. Ennek oka az is, hogy már most is sokan érkeztek töredezett családból.

Szinte minden negyedik dolgozat a fiatalnak az egyik, vagy másik szülője második családjával kapcsolatos problémáiról, például a végrendelkezés hiányáról, a jogok és kötelességek tisztázatlanságról szól. Többen beszámoltak arról, hogy a kurzuson leendő párjuk kiválasztásához is kaptak muníciót. Hiszen hallottak például a zaklatás kevéssé ismert formáiról, vagy a randin elkövetett és jórészt felderítetlen kvázi erőszakról („akartam az együttlétet, de nem akkor és ott"), vagy a bántalmazóvá váló férfi és a bántalmazott nő, illetve a „kidobott szerető" jellemvonásairól. E jelzések alapján a jövőbeni kurzuson nagyobb hangsúlyt kap a az optimális család megteremtéséhez hozzájáruló, párválasztást befolyásoló információcsomag. De szerintem a diákok számára is segítség ez az együttgondolkodás, mert két évtized múlva tanulságos lesz elolvasniuk e „levelet", amit most címeztek húsz évvel öregebb önmagukhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mozgás a Honvéd téri gödörben

Szeged - Semmi sem mozdul a Honvéd téri saroktelken tátongó gödörben, pedig a tulajdonosnak egy éven… Tovább olvasom