Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Egyetemre gyűjt a család: beiratkoztak a gólyák a jogi és a gazdaságtudományi karra

Szeged - A szeptemberben kezdő szegedi jogász- és közgazdászhallgatók államilag támogatott férőhely nélkül maradtak. A beiratkozó gólyák legjobbjainak van esélyük ösztöndíjat szerezni. De a többiek sem aggódnak, „valahogy csak kigazdálkodják" a félévente 176, illetve 180 ezer forintos képzési költséget.
– Valahogy kigazdálkodja a családom – mondta Bogdány Tamás, akivel tegnap beiratkozás előtt találkoztunk a jogi karon. Vele együtt 219 diákot vettek fel jogásznak nappali tagozatos képzésre. Ahogy megírtuk, a szegedi egyetem jogász- és közgazdászképzésére nem jutott állami támogatás, csak önköltségen tanulhatnának a szeptembertől felvett hallgatók, félévente 176, illetve 180 ezer forintért. A karok vezetőségei eddig saját ösztöndíjak alapításán dolgoztak.

Egyetemre gyűjt a család: beiratkoztak a gólyák a jogi és a gazdaságtudományi karra. Fotó: Frank Yvette (galéria)

651 pótfelvételiző

A Szegedi Tudományegyetemen legalább 244 pontot kellett hozni a pótfelvételin a bejutáshoz, például a természettudományi és informatikai karon, kémia alapképzésen. A legtöbb, 442 pontot a fogorvosképzésen várják el. A pótfelvételi eljárás időszakában az SZTE-re 787 fiatal jelentkezett. A 6584 eddigi gólyához csatlakozhat az a 651 pótfelvételiző, aki megfelelt a szerdán nyilvánosságra hozott ponthatároknak.

– A pontszámaik alapján az első 20 önköltségi mentességet kapott az első félévre, utána pedig mindenkinek tanulmányi átlaga alapján lesz lehetősége a 20 helyre pályáznia – mondta Karsai Krisztina, a jogi kar tudományos ügyekért felelős dékánhelyettese. Rajtuk kívül további 20 hátrányos helyzetű hallgatót támogatnak, a részletes pályázati feltételekről hamarosan tájékoztatják a hallgatókat.

Az SZTE-re már bejutott diákok 20 százaléka önköltségen tanul, a többieket támogatja az állam – teljesen vagy 50 százalékos részösztöndíjjal. Az egyetem a fizetős hallgatók terhének megkönnyítésére részletfizetési lehetőséget biztosít: a féléves tandíjat 50-25-25 százalékban, három részletben lehet kiegyenlíteni.

Nappali tagozatos közgazdászképzésen 250 elsős kezd szeptembertől. Itt 40 diák kap kari vagy partnercégek által alapított ösztöndíjat. – Remélem, benne leszek a negyvenben, mert nehezen tudnánk fizetni. Az eredményeim jók – magyarázta egy elsős a gazdaságtudományi kar aulájában a beiratkozásnál. Ha mégsem sikerülne, reméli, szülei segítenek, de ez esetben ő is munkába áll.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. csillogás 2012. szeptember 03. 08:53
  „Én is jogi karra járok, igaz levelezőn, (még 1,5 évem van) de igen sűrűk lesznek a hetek, gyerkőc mellett. ´Minden rosszban van valami jó.´ Az viszont tény, hogy nagyon jól esett a tandíj 3részletre való osztása, határidők befizetésével, de legalább nem egyben kell perkálni.

  Egyet kell hogy értsek azokkal, akik írják: az veri a tamtamot, aki anno, állami ´pénzen´ szerzett diplomát, amikor még a nyelvvizsga sem volt feltétele a a diploma átvételéhez.

  15.! Ne irigykedj, pláne ne habzó szájjal!”
 • 24. Queenmargareth 2012. szeptember 01. 13:20
  „22. kacsacomb 2012.09.01. 08:54 Teljesen igazad van. Azok hoznak döntéseket és kritizálnak itt, akiknek, anno ingyen volt a tanulás......”
 • 23. partizánok 2012. szeptember 01. 11:19
  „21. TrombiFrédi 2012.09.01. 08:23

  " Valami ilyesmire gondoltam esély és lehetőség alatt!"

  Na, ez már sokkal kulturáltabb hangnem,amivel érdemes vitatkozni, főleg, hogy nem vagyunk "pártaparatcsikok".
  :-)

  "Viszont akkor legyen egy valós igényeken alapuló összkeretszám"

  Természetesen jogos a felvetésed. Jó lenne és úgy is lenne a helyes, DE:
  -sajnos nem mi ülünk a döntéshozó székében, hanem valaki más, aki nem ennyire okos, mint mi. :-)
  - égető szükség van a spórolásra. Most. Üres a kassza.(Természetesen a kormánynak saját magán kellene példát mutatnia a spórolással, de a saját magukra való költésben nagy az összhang a politikusoknál, akármelyik pártról is legyen szó, a világ bármelyik táján. Ez egy szükséges rossz. )
  - nekem is bántja a szemem, a Butapest- és vízfej központúság, de több megyeszékhelyen is fenntartani egy egyetemet, ugyanolyan (ráadásul "nem termelő") szakokkal, nagyfokú eszközpocsékolás.
  Nem vagyok én a bölcsészek ellen, meg azt is megértem, hogy mindenki azt szeretné csinálni, amihez kedve van, de most nem olyan időket élünk, amikor ezrével onthatnánk a "nem termelő" szakon végzetteket.”
 • 22. kacsacomb 2012. szeptember 01. 08:54
  „Én is most kezdem az egyetemet és igen is, hogy nehéz lesz összeszedni a tandíjat....jó tanuló voltam, évek óta egyetemre akarok menni, és nagyon jól esett nekem és a családomnak a kormány intézkedése....
  Pár ember, aki itt nagy pofával irogat, tuti, hogy már megszerzett 1-2 diplomát az állam pénzén, és aki most tanul vagyis inkább próbál tanulni, azt sz*rjuk le....
  Nincs az államnak pénze? Akkor mire jó az egykulcsos adórendszer?? Tényleg, biztos igazuk van, akiknek sok pénze van tényleg ne azok legyenek jobban megadóztatva... Gratulálok!”
 • 21. TrombiFrédi 2012. szeptember 01. 08:23
  „20! Párttag nem voltam, sőt még aktivista sem! De a problémák sarkított rövid távó agyament megoldásában sem hiszek! Nem kell képezni annyi jogászt, közgazdász, és még ki tudja mit, ez rendjén is van...Viszont akkor legyen egy valós igényeken alapuló összkeretszám amit szétosztanak a felsőoktatási intézmények között, aztán indulhat a verseny...aki bejut az állja meg a helyét, aki meg nem az vonja le a következtetést!!! Valami ilyesmire gondoltam esély és lehetőség alatt!”
 • 20. partizánok 2012. szeptember 01. 03:32
  „19. TrombiFrédi 2012.08.31. 21:55

  "Ne is legyen mindenki diplomás, de ha akar próbálkozni ám tegye megfelelő keretszámok mellett, nem pedig úgy,hogy egyik napról a másikra volt nincs állami jogászképzés! "

  Sajnos az a világ, ahol más számlájára lehet próbálkozni, egyenlőre egyre tova tűnik.
  Üres a kassza.
  Az állam így is el van adósodva.

  "...3 év múlva akár 20.000 ügyvéd is lehet Magyarországon. Ez jóval több mint amennyit az ország el tudna tartani, ezért ha most még nem is, pár év múlva égető probléma lesz a jogász munkanélküliség. Többek közt erről is szó volt ma délelőtt, a Bács- Kiskun Megyei Bíróság dísztermében megrendezett jogásznapon. A meghívott előadók abban megegyeztek, hogy a legnagyobb probléma a nagyszámú jogászképzés, ma 15000 ügyvéd van Magyarországon, az iskolapadokban pedig további 5000..."
  ",,Évente 2500-3000 hallgató végez Magyarországon a jogi karokon, azonban ebből a bíróságokra, ügyészségekre néhány 10 fő, alig 20-30 fő tud fogalmazónak bejutni"- mondta el Dr. Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke."

  http://kecskemetitv.hu/hun/sa_hirek/i_kecskemet_2/i_jon_a_jogasz_munkanelkuliseg_37658/t_J%C3%B6n%20a%20jog%C3%A1sz%20munkan%C3%A9lk%C3%BClis%C3%A9g/index.html

  Egyszerű , mint a faék.
  Érted-e?
  Kommented?

  "Te is így jutottál előre - ahogy leírtad- vagy vmelyik pártbagázs szemináriumára jártál és ez volt az akutális eszme???"

  Ne magadból indulj ki!
  :-)
  Soha nem voltam párttag, még csak szimpátiagyűlésen sem voltam.
  Vajon ezt el tudod-e magadról mondani?
  :-)”
 • 19. TrombiFrédi 2012. augusztus 31. 21:55
  „16! Ne is legyen mindenki diplomás, de ha akar próbálkozni ám tegye megfelelő keretszámok mellett, nem pedig úgy,hogy egyik napról a másikra volt nincs állami jogászképzés! Másrészt meg lehet fordítani a dolgot: nem lehet mindenkiből szak-, illetve közmunkás sem??? Ahhoz is kell adottság, ami nem parancszóra alakul ki, vagy változik meg sem egyik, sem másik esetben!!! Elég derűlátó vagy a "tehetség felemelkedését illetően"??? Te is így jutottál előre - ahogy leírtad- vagy vmelyik pártbagázs szemináriumára jártál és ez volt az akutális eszme???”
 • 18. ISD_Avenger 2012. augusztus 31. 21:22
  „15.
  Igazad van, egy egyetemi évnyitóra végül is strandpapucsban, melósgatyában és pörköltszaftos atlétatrikóban illik megjelenni. Nehogy már normálisan felöltözzenek vazze.
  Annak azért örülök, hogy fénykép alapján ilyen jól meg tudsz ítélni ismeretlen embereket.
  Na mennyé követ emelgetni...”
 • 17. tisza2 2012. augusztus 31. 20:26
  „Az tény, hogy az utóbbi években elég sokan lettek jogászok. Ez azonban elég drasztikus "belenyúlás" volt a dolgokba. És itt nemcsak kimondottan a költségekről, hanem sajnos a továbbiakra is ható negatívumokról is szó van. Emellett megjegyezném, hogy nem mindenki könnyen "csengeti" ki azt az összeget, és hamár a gyermeke ezt szeretné csinálni, nincs szíve a szülőnek megakadályozni, hogy ne oda menjen, ahová akar.
  Kár az acsarkodásért!”
 • 16. partizánok 2012. augusztus 31. 19:49
  „11. macs 2012.08.31. 14:42

  "Nagyon helyes, hogy csak jól kereső szülők gyerekei legyenek jogászok, közgazdászok. Nehogy már holmi kispénzű családok gyerekeiből állami pénzből képezzünk konkurenciát nekik. :-("

  9. TrombiFrédi 2012.08.31. 13:41

  "Az előző hozzászólásokat nézve: Elő sem fordulhat, hogy egy kispénzű család gyermeke, mint első generációs értelmiségi jogászképzésre gondoljon, jelentkezzen és megpróbáljon helytállni??? Vagy neki(k) nem lehet???"

  Jaj dehogynem.Nem kell hangulatot kelteni!
  Benne lesznek az első 40-ben és már ingyenes is.
  Plusz céges ösztöndíjak.
  A tehetség mindig utat tör magának.
  Ennyire egyszerű.

  Ha meg nincs tehetségük hozzá, akkor meg minek finanszírozzuk közpénzből.
  Hogy több legyen a diplomás áruféltöltő?

  Kell nekünk évente több száz jogász meg közgazda.
  Most is egy gyüpetnek nincs munkája, fél Európát beleértve.

  Eddig sem a kimagasló GDP-ből fizetett az állam, hanem kölcsönökből, amit most az egész ország nyög.

  Gondolkodjunk már!

  Nem lehet mindenki diplomás.

  Elhiszem, hogy legjobban "ez nekem alanyi jogon jár" siserehadnak fáj.
  Vége a gulyáskommunizmusnak, az ingyen ebéd/virsli/sörnek.
  Ébresztő!
  Rendszerváltást a fejekbe.”
 • 15. oklahoma 2012. augusztus 31. 17:45
  „Rájuk kell nézni, egyes "fiúk" úgy vannak felöltözve, mint valami <moderálva>! Lefogadom a legtöbb egy követ nem tudna felemelni! Ránézésből látom, hogy nagy részüknek a szülei simán kipengeti a lovettát, ezek a munkát hírből sem ismerik. Azoknak szoktak a gyerekei <moderálva>nek öltözni.”
 • 14. lingua 2012. augusztus 31. 17:17
  „Hát inkább a jogász és közgazdász képzést kellene támogatni, mint a szabadbölcsészt vagy az andragógiát...Az utóbbi kettőnek valóban semmi értelme...”
 • 13. tobaccoroad 2012. augusztus 31. 15:30
  „20 helyett támogat a McDonalds ,20-t a Burger King .. Menjenek is jogásznak és közgazdásznak legalább a mérnöki bérszínvonal megmarad.”
 • 12. UtólagKapitány 2012. augusztus 31. 14:45
  „A pestiek nem akarnak jogászképzésre, az oktatásra költeni Szegeden, meghagyják ezt a feladatot a szegedi anyukáknak és apukáknak, akik fele annyira nem keresnek jól mint azok akik Budapesten élnek és új új tudásprogramokat irkálnak, szívatva a szegedi népet.”
 • 11. macs 2012. augusztus 31. 14:42
  „4. DobóI,
  teljesen igazad van!
  Nagyon helyes, hogy csak jól kereső szülők gyerekei legyenek jogászok, közgazdászok. Nehogy már holmi kispénzű családok gyerekeiből állami pénzből képezzünk konkurenciát nekik. :-(”
 • 10. UtólagKapitány 2012. augusztus 31. 14:41
  „Jól meg kell fizetni a szülőknek, hogy a gyerekeikből diplomás munkanélküli legyen!”
 • 9. TrombiFrédi 2012. augusztus 31. 13:41
  „Az előző hozzászólásokat nézve: Elő sem fordulhat, hogy egy kispénzű család gyermeke, mint első generációs értelmiségi jogászképzésre gondoljon, jelentkezzen és megpróbáljon helytállni??? Vagy neki(k) nem lehet???
  Esetleg itt nem játszik/-nak "az össznemzeti nagymagyar összefogás", vagy a társadalmi igazságosságról szóló keresztényszociális alapelvek,?? Marad a "kasztosodás", közben meg Klebelsbergebbnek akarnak látszani az egykori kúltúr miniszternél?!”
 • 8. roxper 2012. augusztus 31. 13:27
  „5.
  Mindeközben navracsicsnak felhúznak egy egyetemet, tisztán állami milliárdokból! Ha őszinték, akkor azt is mondhatták volna hogy kell a pénz navra egyetemére és ezt ti fizetitek meg!”
 • 7. tatár 2012. augusztus 31. 13:26
  „4. DobóI 2012.08.31. 13:16
  Savanyú a szőlő. Csak a kisegítő iskoláig jutottál.”
 • 6. DobóI 2012. augusztus 31. 13:23
  „1. roxper 2012.08.31. 11:51

  Vagy csak olyan szülöktől és nagyszülőktől származnak, akik a szocikat választva 2002-ben a eladták 500 Ft-ért vagy egy tál gulyáslevesért a gyermekeik és unokáik jövőjét..”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik a szegedi halfesztivál

16. alkalommal rendezik meg mától a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. Tovább olvasom