Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Egyetemtörténeti előadást tartanak a dóm alatt

Az egyetemváros születéséről szól a várostörténeti előadás-sorozat következő része - mit kapott Szeged az egyetemétől?
A mocsárvilágtól a Dóm térig előadás-sorozat következő része az egyetemváros születéséről szól – Vajda Tamás történész, levéltárvezető mutatja be péntek este 6 órától a dóm látogatóközpontjában, hogy mit kapott Szeged az egyetemétől. A pénteki, tizedik előadás egy olyan sorozat része, amely a középkortól a 20. század második feléig végigvezet a várostörténeten, valamint felidézi Szeged négy meghatározó alakját.
 
Blazovich László, Nógrádi Tibor és Pál József. Fotók: Kuklis István

Mi lett volna Szegeddel, ha a trianoni békediktátum miatt nem vált volna egyetemvárossá és püspöki székhellyé? – tette fel a kérdést bevezetésként Pál József tanszékvezető egyetemi tanár. Az 1581-ben alapított kolozsvári intézményt Klebelsberg Kunó kultuszminiszter elképzelésének megfelelően Szegedre menekítették 1921-ben – ezt a korszak ajándékának is tekintheti a város.
 

Blazovich László egyetemi tanár, középkorkutató a pénteki előadóval, Vajda Tamással közösen dolgozik az SZTE történetét feldolgozó, négyrészesre tervezett sorozat második részén. A centenáriumra, 2021-re tervezik megjelentetni az 1872 és 1920 közötti időszakot bemutató kötetet.

A két világháború közötti Magyarország legnagyobb építkezésének tartják a szegedi Dóm tér és az egyetem születését: a péntek esti előadáson még több részletre fény derül, mesélni kezdenek a Velencét és Oxfordot ötvöző téglafalak.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ékszer intim dolog - Molnár Gábor dédpapája megelőzte korát

Százéves Molnár Gábor szegedi ötvös családi vállalkozása. Anyai ágon ő a negyedik aranyműves. A… Tovább olvasom