Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Egyetlen labor jut az egész országra: fürdőkben, buszokon is vizsgálni kell a legionella jelenlétét

Egyetlen labor jut az egész országra: fürdőkben, buszokon is vizsgálni kell a legionella jelenlétét
Legionella baktériumok jelenlétét kell vizsgáltatnia mától a fürdőktől a klímás bevásárlóközpontokon át a hűtőtornyos raktárakig számos létesítménynek. Büntetés még nincs, igaz, megfelelő laborból is csak egy van az egész országban.
Tavaly három beteg volt

A legionella többféle betegséget okozhat: életveszélyes tüdőgyulladást, de akár influenzaszerű, enyhe tünetekkel járó, néhány nap alatt gyógyuló megbetegedést is. Csongrád megyében évente néhány megbetegedést jelentenek, tavaly például hármat.
Mától él az az uniós előírásokat honosító magyar rendelet, amely szerint a létesítmények rendkívül széles körében kell vizsgálni a legionella baktériumok számát. Ez a kórokozó jellemzően a langyos vagy meleg vízben fordul elő, illetve szaporodik, ha pedig a vízpáraként belégezzük, az súlyos betegségekhez vezethet.

Kockázati közeg minden olyan épített vízrendszer, amelyben 20–50 fokos víz van, benne pangó víz alakulhat ki, és a rendszer használata során finom eloszlású vízpermet képződik – közli az Országos Közegészségügyi Központ útmutatója. Eszerint az érintett létesítmények köre rendkívül széles – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól a hűtőtornyokkal üzemelő raktárakon át egészen a kórházakig vagy szociális intézményekig. De vizsgálni kell a légkondicionált középületeket, tömegközlekedési eszközöket és bevásárlóközpontokat is.

A gond csak az, hogy a vizsgálat elvégzésére az országban jelenleg egyetlen laboratórium működik, a budapesti Országos Epidemiológiai Központban. Nehéz elképzelni, hogy az országos intézménynek – amely minden más járványügyi mikrobiológiai vizsgálattal is foglalkozik – lenne kapacitása a több száz magyarországi fürdő, wellness-szálló, hűtőraktár vagy bevásárlóközpont vizsgálatainak elvégzésére. Márpedig a fürdőknél például ezt – legalább három, egymást követő negatív mintáig – havonta kell elvégezni.

Nagyi Miklós, az Anna fürdőt is üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. műszaki igazgatóhelyettese szerint az új jogszabály miatt szükséges mintavétel és -vizsgálat évente több százezres költséggel és adminisztrációs pluszteherrel jár majd. Ha pedig netán valamilyen hiányosságot vagy veszélyforrást kell megszüntetniük, az további, nehezen megjósolható költségeket jelent. A városi tulajdonú cég ráadásul a jégpálya üzemeltetőjeként is érintett a jogszabályban. Az Anna fürdő kockázatelemzése egyébként már elkészült, és májusban elvégzik az első mintavételt is. Az előírásokat is betartják, bár – tette hozzá – az Anna fürdőben a megfelelően működő vízgépészet és technológia miatt a legionella eddig sem jelentett fertőzési, megbetegedési kockázatot.

Több más megkérdezett Csongrád megyei fürdő vezetője kevésbé a költségeket, mint inkább a jogszabály előkészítetlenségét kifogásolta: azt, hogy hiányoznak azok a laborok, amelyek vizsgálhatnák a levett mintákat. Egyelőre azonban nem kell attól tartani, hogy büntetést kapnának az érintettek. Bírságolni ugyanis csak egy év múlva fog a tisztiorvosi szolgálat jogutódja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testépítés vagy könnyed nyáresti lélekápolás? Mi legyen az újszegedi ligetből?

Testépítés vagy könnyed nyáresti lélekápolás? Mi legyen az újszegedi ligetből?
Még nincs döntés arról, hogy az újszegedi liget felújításakor maradjon a szabadtéri színpad, vagy sportközpontot alakítsanak ki a helyén. Tovább olvasom