Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Egyéves lett a vizitdíj

Szeged - Egy nap híján egy éve vezette be a kormány a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A népszavazás kapcsán kórházvezetőket, háziorvost kérdeztünk: eltörölnék vagy megtartanák a díjakat.
Március 9-én népszavazáson dönthetnek az emberek: 2009-től akarnak-e 300 forintokat fizetni az orvosi vizitekért és a kórházban töltött napokért vagy sem. A politikai kampány mindkét oldalon teljes gőzzel folyik. Bennünket a kétféle díjat felhasználó intézmények álláspontja érdekelt.

– A szegedi női klinika vezetőjeként nem engedtem elkölteni a kétféle bevételt, helyette karácsonyi jutalomként kiosztottuk azt az amúgy is alulfizetett nővérek között – mondta el Pál Attila. A professzor hozzátette: mióta tavaly júliusban átvette a klinikai központ vezetését is, ugyanezt az eljárást írta elő a klinikavezetőknek. Így idén már minden szegedi klinikán, kórházban az egy év alatt összejött díjakból tudnak majd egy kis pluszpénzt adni a fa alá. A bevétel nem lett volna elég komolyabb fejlesztésre, ezért hasznosabbnak látták a nővérek munkáját honorálni belőle. Ha tehát a népszavazás eltörli a díjakat, a nővérek viszont lemaradhatnak a pluszpénzről.


Várkonyi Katalin úgy számolja, a vizit- és kórházi napidíjbevételeik 20-30 százalékát elviszi a pénzkezelés költsége. A szentesi kórház főigazgatója szerint inkább gond a vizitdíj, ugyanis azóta a járóbeteg-forgalom radikálisan visszaesett. Mint mondta, három hónap alatt annyi OEP-finanszírozást veszítettek így, mint amennyi egész évben a vizitdíjból befolyt. Makón is a szentesihez hasonló mértékben csökkentik a díjbevételt a díjak. Pásztor István, a kórház gazdasági igazgatója azonban úgy véli: a vizitdíjnak és a kórházi napidíjnak sem az eltörlése, sem a megerősítése nem oldja meg a magyar egészségügy problémáit.

Mivel az aktív betegellátás – és az ahhoz kapcsolt finanszírozás – 63 százalékát elvonta tavaly a szaktárca, a díjbevételeket működési költségre, napi kiadásokra kellett felhasználnia a vásárhelyi kórháznak. A vizitdíj miatt Kallai Árpád becslése szerint ráadásul a járóbeteg-forgalmuk 25-30 százalékkal csökkent. A kétféle díjból származó bevételre szüksége van az intézménynek, ugyanakkor a főigazgató szerint nem ezzel kellene pótolni az évek óta zajló forráskivonást.

Jó is, meg nem is

– Bevételeink 20-25 százalékát a vizitdíj adja, míg a kórházak, rendelőintézetek költségvetésében ez csak nagyjából 1 százalék. Így bennünket valóban érzékenyen érint a népszavazási döntés – mondta el Szilárd András tápéi háziorvos. A Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke hozzátette: a sok nyűg és konfliktushelyzet miatt kollégái ugyan nem szeretik a vizitdíjat, de rá vannak szorulva. Többnyire az asszisztensek bérét állják belőle – nélküle csődbe mehetnek a háziorvosi praxisok 2009 végére. Finanszírozásuk az infláció ellenére hat éve nem nőtt, sőt megszüntették az eszköztámogatásukat is.

Olvasóink írták

 • 7. Majoros Andrea 2008. február 20. 11:47
  „Vizitdíjból jutalom? -Ez NEVETSÉGES!
  Azt hiszi gyurcsány,hogy a vizitdíj mindent megold?
  Érdekes,a politikai kampányokra mindig van elegendő pénz,miközben a Magyar Egészségügy ROMOKBAN HEVER!!!!!!!!!!???
  -VAGY MÁR AZ EGÉSZ ORSZÁGOT ELADTÁK A FEJÜNK FÖLÜL TITOKBAN?????
  AZT HISZEM LESZ EBBŐL MÉG ´HÁBORÚ´ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. Okin 2008. február 17. 12:00
  „A SZTE Gyermekklnikán (Dr. Túri Sándor vezetése alatt) semmiféle jutalmat nem láttak az ápolók a vizitdijbol.Ezt onnet tudom, hogy OTT dolgozom..!!!!!
  Tehát számomra érthetetlen nonsense hazugság , Pál professzor kijelentése miszerint Ő ELŐIRTA tavaly júliusában a Klinika vezetőknek..Kérdem én miért nem valósitottak meg pl.ezt a Gyermekklinikán..?!?!?!?!?! Oda nem érkezett meg az előirása tavaly júliusa óta ?!
  Érdekes és felháboritó!!”
 • 5. Ful 2008. február 14. 13:07
  „Párom egy másik klinikai osztályon van és nekik is osztottak a vizitdíjból jutalmat.
  Jól jött a havi 62.000Ft mellé amit hazahoz.
  Szerintem inkább vizitdíj, mint hálapénz, ajándék stb. Ha megszokjuk talán lesz tartásunk is és nem az ajtó alatt próbálunk becsúszni!”
 • 4. lola 2008. február 14. 11:19
  „Hiteles lenne a cikk, hogyha a szegedi női klinika nővérei megerősítenék a cikket,hogy foltoznák az alamizsnájukat ezekből a pénzekből (500-600 ft ?) vagy több? Na és a többi klinikai részleg?
  Egyébként Pál Attila prof. nevét sem hiszem el,nem amit állít.
  Egyezek El Nyomottkával”
 • 3. 6665 2008. február 14. 10:57
  „6664
  kérdezd meg azokat, akiknek állandó orvosi kezelésre van szükségük, és egy életen át fizették ők és a munkahelyük a járulékot (jenlegi átlag : évi 260 000 Ft/fő / és esetleg a 40 éves munkaviszonyuk alatt táppénzen sem voltak, most viszont betegeskednek...”
 • 2. El Nyomottka 2008. február 14. 09:04
  „Nem a vizitdíjjal van gond, hanem az egész rendszerrel. A vizitdíjas egészségügyben jobb lett az ellátás? Hát qrvára nem! Csak annyi történt, hogy a kormány kivett egy valag lóvét az egészségügyből, amit nekünk kell pótolnunk.

  Mellesleg a 300 Ft-ot is úgy fogják emelni, mint ahogy kishazánkban szokás! A kormány majd 4%-os inflációt hazudik, de 3 év múlva már 3000 Ft-ot kell fizetned...

  Az elprivatizált egészségügy már soha nem lesz a régi, mert a befektetői szemléletű csoportokat csak a haszon érdekli. Sajnos még akkor is, ha közben a beteg megdöglik...

  Lehet bármiről szavazgatni, de a lopitikusaink hozzáállásán ez semmit sem fog változtatni, mert őket csak a hatalom és a pénz érdekli.”
 • 1. 6664 2008. február 14. 05:40
  „Még a 90-es évek elején egy milanoi kórházban láttam, hogy fizetnek az ellátásért a betegek. Akkor nem értettem, de elmagyarázták: virtuális összeget kell fizetniük, hogy érezzék, semmi nincs ingyen. Ugyanis ami ingyen van, azt nem becsülik meg az emberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelmes ajándékok Valentin-napra

Szeged - A Valentin-nap a szerelem, a kedveskedés és az apró figyelmességek ünnepe. Ilyenkor szabadjára engedhetjük képzeletünket, és a legelképesztőbb ajándékkal lephetjük meg kedvesünket, szeretteinket. Tovább olvasom