Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Egyhavi részleténél is kevesebbet kapott vissza a devizahiteles autós

Szeged - 13 ezer 382 forintot kapott vissza olvasónk a devizahiteles elszámoltatásban. Az autós szerint a számok azt mutatják, a hitelintézet sokkal tisztességesebb volt, mint azt a kormány kommunikálta.
Az ügyvéd járt jól
Információink szerint az egyik legnagyobb, devizahiteles autósokat képviselő ügyvéd a perindításért 120 ezer forintot kért, ehhez jött még a 25 százalékos sikerdíj. Olvasónk számai azt mutatják, az elszámolásban átlagosan 3–15 százalék közötti összegeket kaptak vissza, ami egy 3 millió forintos hitelnél 90–450 ezer forintot jelent. Vagyis ha kap is vissza pénzt a pereskedő ügyfél, az szinte teljes egészében a jogi képviselőhöz vándorol.

– 13 ezer 382 forint. Ennyit kapok vissza az elszámoltatással a 2008-ban felvett 454 ezer forintos svájcifrank-alapú autókölcsön után. Nem tudom, sírjak vagy nevessek: ez az összeg 2011-ben még az egyhavi törlesztőrészletet sem fedezte – mesélte egy neve mellőzését kérő szegedi autós. Olvasóinkat többször kértük, árulják el, mennyit kaptak vissza a devizahiteles elszámoltatással.

Az autós elmesélte, 2008 januárjában vett fel autóvásárláshoz 2805 svájci frank, akkor árfolyamon számolva 454 ezer forint kölcsönt egy hazai pénzintézettől. – Az első évben 11 ezer 500 forint volt az indulórészlet, amely 2009–2010 között átlagosan havonta 15 ezer forintra nőtt. 2011-ben már havi 17 ezer 600-at fizettem, még szerencse, hogy 2012 augusztusában lejárt a hitel. Akárhogy is számolom, a visszaadott összeg mindössze a kölcsön 3 százaléka. Ez két dolgot jelenthet: vagy a pénzintézet volt sokkal tisztességesebb, mint azt a kormány állította, vagy rosszul számoltak el. Utóbbit nem tudom ellenőrizni, ugyanis a papírokért Budapestre kellene utaznom – mondta az autós.

A devizahiteles elszámoltatást – ahogy többször megírtuk – perek ezrei előzték meg. Az egyik szegedi ügyvédnő több mint 500 ügyet vitt bíróságra: minden esetben azt próbálta elérni, hogy a taláros testület érvénytelenítse a szerződéseket, így az autós megszabadul a hiteltől és az árfolyamkockázattól. A hitelsikerek.hu-n az adósok több olyan esetről is beszámoltak, ahol ügyükben a bíróság teljes semmisséget állapított meg. Ezeket az ítéleteket a Kúria tavaly júliusi jogegységi döntése felülírta, ezután kezdődhetett meg az elszámoltatás.

Az autósok közül – többek között éppen a hitelsikerek.hu-n is elérhető „semmisségi kalkulátor" miatt – egyre többen hitték el, hogy százezreket, milliókat kaphatnak vissza a pereskedéssel vagy éppen az elszámoltatással. A Magyar Nemzeti Bank ezért is figyelmeztette az ügyfeleket. Azt írták, félrevezető eredményt adhatnak a csupán néhány alapvető hiteladatot figyelembe vevő internetes kalkulátorprogramok a banki elszámolások majdani mértékéről. – A valós kalkulációt a hitelintézetek tudják elvégezni, az elszámolás helyességét ugyanakkor az MNB szigorúan ellenőrzi majd – tették hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklis felvilágosodás rendőri vezénylettel

A balesetek megelőzése érdekében rendőrök ellenőrizték a biciklisek kötelező tartozékait a Szent István téren. Bírság helyett lámpát kaptak. Tovább olvasom