Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Egyházaknak adnák át a szociális intézményeket

Csongrád megye - Átadná az állam a szociális intézmények egy részét az egyházaknak – az új egyházügyi törvény tervezete szerint. A KDNP és a katolikus egyház tiltakozik. Megyénkben a települések, kistérségek, civilek és egyházak tartják a szociális hálót.
Keresztbe fekszik a KDNP az egyházügyi törvény új változatának, mert arról sem a párttal, sem az egyházakkal nem egyeztetett a kormány – nyilatkozta pár hete Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes. A tervezet része az az elképzelés, miszerint egyes szociális intézményeket egyházi fenntartásba adnának. Erdő Péter bíboros súlyosan aggályosnak nevezte ezt a szándékot, mert szerinte ellenkezne az állam alapvető alkotmányos felekezeti semlegességi elvével. Hogy mely intézményekről lenne szó, nem tudni.

Jelenleg Csongrád megyében a szociális hálót az önkormányzatok, a települések kistérségi társulásai, civilszervezetek, egyházak és egy magáncég tartja fenn. A kormányhivatal adatai szerint az önkormányzatok – a lakosság számától függően – alapszolgáltatásokat látnak el kötelezően. Ilyen az idősek, a fogyatékosok, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek és hajléktalan emberek ellátása.

Alapellátást végez a szegedi önkormányzat Kálvária sugárúti idősek otthona is. Fotó: Kuklis István
Alapellátást végez a szegedi önkormányzat Kálvária sugárúti idősek otthona is. Fotó: Kuklis István

Szegeden minden alapszolgáltatást biztosítani kell, így a gondnoki szolgáltatást, szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást, családsegítést, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, közösségi ellátást, támogató szolgáltatást, utcai szociális munkát, nappali ellátást. Az idősek átmeneti ellátására a város az Őszidő Kft.-vel szerződött, a hajléktalanellátást, az időskorúak nappali ellátását, a szenvedélybetegek és az idősek otthonát pedig a kistérségnek adta át. A Szegedi kistérséghez hasonlóan látja el ezeket a feladatokat a homokháti, a kisteleki és vásárhelyi kistérségi társulás. Főként idősek lakóotthonai tartoznak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, amely 13 település együttműködése. De ide kapcsolódik a szegedi megyei vakok otthona és az Agyagos utcai Dr. Waltner Károly otthon működése is. Csanytelek és Tömörkény az Alsó-Tisza-menti Önkormányzati Társulásban fogott össze, ennek is része a nappali ellátások mellett egy idősek otthona. Csongrád, Csanádpalota és Szentes önállóan biztosít idősek otthonát, illetve gondozóházát. Egy magánintézmény működik az adatok szerint: a szegedi Őszidő Kft.-nek van egy idősotthona és gondozóháza.

Az indóház téri, hajléktalan szálló átadása is szóba kerülhet. Fotó: Kuklis István
Az indóház téri, hajléktalan szálló átadása is szóba kerülhet. Fotó: Kuklis István

Egyházi ntézmények a megyében.

A megyében az egyházak közül a római katolikus rendelkezik a legnagyobb intézményrendszerrel. A Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat Szegeden két szeretetotthont működtet, Vásárhelyen pedig szociális étkezést, házi segítségnyújtást, jelzőrendszeres szolgálatot, időskorúak és hajléktalanok nappali ellátását, hajléktalanok átmeneti szállását és éjjeli menedéket nyújt. A szegedi Krisztusban Hívő Nazarénusok Gyülekezete és a Szegedi Zsidó Hitközség egy-egy idősek otthonát tart fenn. A szentesi Nagytemplomi Református Egyházközség ugyancsak idősek otthonát és gondozóházat lát el. Ezenkívül a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a Szentes-Felsőpárti Református Egyházközség a házi segítségnyújtásból veszi ki a részét. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigány Missziója Szegeden szintén házi segítségnyújtást, emellett pszichiátriai betegellátást és étkeztetést biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Bországgyűlést rendeznek Ópusztaszeren

Az első országgyűlés helyszínén, Ópusztaszeren gyűlnek össze január 18-án a Kárpát-medencei… Tovább olvasom