Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Egyházi ingatlanba költöztek

A katolikus egyház egyik szegedi ingatlanában rendezte be megyei és városi irodáját a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A felsővárosi plébánia irodavezetőjét megdöbbentette, hogy politikai párt használja azokat a helyiségeket, amiket cég(ek)nek adtak ki.
Apáti Bálint elnök és Mizsik Attila alelnök a Munkácsy utcai pártiroda előtt. Fotó: Frank Yvette
– Kizártnak tartom, hogy politikai párt használja a Munkácsy utca 6. szám alatti ingatlant. Azt két cégnek, a Disane Komfort 2000 Kft.-nek és a Darszi Kft.-nek adtuk bérbe. Ha oda mégis beköltözött egy politikai párt, az a hozzájárulásunk nélkül történt és felháborító – jelentette ki Singer Ilona, a felsővárosi plébánia irodavezetője.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrád megyei és szegedi alapszervezetének elnökét meglepte az irodavezető reagálása. Apáti Bálint szerint az igaz, hogy cége, a Darszi Kft. fizeti a jelképesnek mondható bérleti díjat, de a Jobbik két alapszervezete a plébánia tudtával és hozzájárulásával költözött a Munkácsy utcai épületbe. Az elnök arra a kérdésre, egyáltalán hogyan kerültek az egyházi ingatlanba, azt mondta, nagyon jó a viszonyuk a történelmi egyházakkal.

– Ennek köszönhetően kaptuk meg a katolikus egyház Munkácsy utcai épületében azt lakást, ahol jelenleg a Csongrád megyei és a szegedi irodánk is működik – mondta lapunknak Apáti Bálint. A Jobbik irodavezetője, Tóth Péter ehhez hozzátette, Gyulay Endrével jó kapcsolatot ápoltak. Nyáron azzal keresték meg, hogy segítsen irodagondjaikat megoldani, azonban a nyugdíjba készülő megyés püspök azon kívül, hogy elvi támogatásáról biztosította őket, éppen a közelgő távozása miatt ebben az ügyben nem tett konkrét lépéseket.

Illetékes a plébánia

– A konkrét ügyet nem ismerem, hisz' nem olyan régóta vagyunk Szegeden, de általánosságban annyit elmondhatok, nem tudok olyanról, hogy a katolikus egyház politikai párt(ok)nak adott volna bérbe ingatlant – jelentette ki lapunknak nyilatkozva Kisházi Kovács László, a szeged-csanádi egyházmegye püspöki irodájának igazgatója. Kisházi hozzátette, az ügyben a döntési jog a felsővárosi plébániát illeti meg.

– Végül a felsővárosi plébánia akkori vezetőjétől, az augusztus 14-én tragikus körülmények között elhunyt Tóth Alajos plébánostól kértünk és kaptunk segítséget. Vele állapodtunk meg, így kerültünk a Munkácsy utca 6.-ba – mondta az elnök.

Apáti Bálint és Tóth Péter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jó kapcsolatuk az egyházakkal megkérdőjelezi azokat a Jobbikot ért vádakat, amelyek szerint pártjuk szélsőséges lenne.

A Munkácsy utcai ingatlant egyébként nemrégiben kapta vissza a katolikus egyház a magyar államtól, pontosabban a helyiségek tulajdonosától, a szegedi önkormányzattól. Singer Ilona arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy mennyi bérleti díjat fizet a két cég a plébániának, arra pedig nem tudott, hogy felszólítják-e távozásra a Jobbik Magyarországért Mozgalom megyei és szegedi alapszervezetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosvári civil elnök lenne a megyei közgyűlésben

Nyolc évig a megyei közgyűlés alelnöke volt, most az elnöki posztért kampányol a makói Marosvári… Tovább olvasom