Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Egyházi kézbe kerül a zsombói oktatás

Zsombó - Bár az érintetteket képviselő különböző szervezetek közül egyik sem támogatta a fenntartóváltást, a zsombói képviselő-testület tegnap mégis úgy döntött: egyházi kézbe adja a helyi óvodát és általános iskolát. Szeptembertől katolikus intézményként működik mindkettő.
A szokásosnál lényegesen nagyobb lakossági érdeklődés övezte a tegnapi zsombói képviselőtestületi ülést, ami nem csoda: reggel döntöttek a helyi iskolát és óvodát érintő fenntartóváltásról. Több mint két hónapja tartja feszültségben a falut az ügy, az ellenzők és pártolók két táborra szakadtak. Előbbiek az elmúlt időszakban mindent megpróbáltak elkövetni annak érdekében, hogy az önkormányzat szándékát megakadályozzák. Míg a polgármester úgy érvelt: ha az oktatási intézmények egyházi kézbe kerülnek, elkerülhető, hogy anyagi nehézségek miatt csökkenjen az oktatás színvonala, a másik oldal a világnézeti semlegesség mellett kardoskodott, melyhez mindenkinek joga van.

A képviselőtestület március közepén fejezte ki szándékát, hogy az iskola és az óvoda fenntartását átadná a katolikus egyháznak. Az érintettek fórumokon és szülői értekezleteken fejthették ki véleményüket az ügyről, melynek kapcsán három népszavazási kezdeményezés is indult. Kettőt elutasítottak, egy még folyamatban van. Volt azonban helyi szavazás: az anonim voksoláson a többség nem utasította el az egyházi oktatási intézményeket.

Katolikus iskola és óvoda lesz Zsombón. Fotó: Karnok Csaba
Katolikus iskola és óvoda lesz Zsombón.
Fotó: Karnok Csaba

A tegnapi testületi ülésen Gyuris Zsolt polgármester egy másik közvéleménykutatás eredményére is emlékeztetett. – Mivel olyan heves volt az ellenállás, megkérdeztük a szülőket, hogy mit tennének a fenntartóváltás után. A megkérdezettek négyötöde küldte vissza válaszát, melyek 94 százalékában az állt, hogy egyházi intézménybe is beíratnák gyermeküket. Ez is megerősített abban, hogy elfogadták az érveket és együtt tudnak élni ezzel a helyzettel – fogalmazott.

Négy iskola közül választhatnak az ellenzők

Azokat a gyerekeket, akiket szüleik nem akarják a zsombói egyházi iskolába járatni, a szatymazi mellett a forráskúti, a csólyospálosi és a szegedi Weöres Sándor Általános Iskola is fogadja, mint beiskolázási körzetébe tartozó diákokat. Szállításukról az önkormányzat gondoskodik majd naponta többször közlekedő iskolabuszokkal. A döntést megelőzően egyébként 12-en jelezték: ha egyházi kézbe kerül az iskola, másik intézményt választanak gyermeküknek.

A testületi ülésen ugyanakkor az is elhangzott: az érintetteket képviselő szervezetek közül egy sem támogatja a fenntartóváltást. A zsombói és a vele társulásban működő csólyospálosi óvoda és iskola alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői választmány, a diákönkormányzat és az alapszervezet tagjai is nemet mondtak. A zsombói iskola nyugdíjba vonuló igazgatónője pedig az ülésen felszólalva azt kérte a képviselőktől: halasszák el egy évvel ezt a döntést, hiszen az új oktatási törvény nagymértékben levenné a fenntartással kapcsolatos terheket az önkormányzatokról.

– Tiszta a lelkiismeretem, mert ez a döntés a település érdekeit szolgálja – fogalmazott a szavazás előtt Gyuris Zsolt polgármester. A döntés pedig egyértelmű volt: minden képviselő igennel voksolt: a zsombói iskola és óvoda katolikus kézbe kerülhet. Mivel pedig az egyház korábban már szándéknyilatkozatot adott arról, hogy átvenné az intézményeket, ez mostmár bizonyosan megtörténik. Szeptembertől egyházi iskolája és óvodája lesz a településnek, egyedül az alapfokú művészetoktatási intézmény marad meg önkormányzati fenntartásúként.

Az egyház már nem mérlegel

Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök elmondta: mivel az egyház korábban már szándéknyilatkozatot adott arról, hogy átvenné az intézményeket, ez a képviselőtestület döntésével mostmár bizonyosan megtörténik. Nincs szükség tehát további mérlegelésre: a fenntartó szeptembertől a katolikus egyház lesz.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. miccimackó 2011. június 01. 13:07
  „Mégsem lett"csontnélküli" az iskola átadása:

  Jegyzőnk a mai napon hitelesítette az aláírásgyűjtő-ívet, a helyi népszavazásra miután a bíróság helyt adott a kérésünknek.
  Az aláírás gyűjtésre 1 hónap áll rendelkezésre.”
 • 40. macs 2011. május 28. 14:01
  „36. theseus,
  azért van némi különbség a Fasori gimi és egy falu egyetlen katolikus iskolája között. Nekem már az se szinpatikus, hogy erőteljesen támadják azokat, akik nem értenek egyet a döntéssel. Ezek után, hogy tételezzek fel vallási toleranciát az iskolában?
  De, legyen igazad, a puding próbája az evés. Javaslom térjünk vissza a témára 2012. január-február táján.”
 • 39. miccimackó 2011. május 28. 11:25
  „theseus! Ezek mind választható iskolák, nálunk meg alternatíva híján kötelező lesz, vagy utaznak-költöznek a kicsi gyerekek is!
  A falu vezetésének cinizmusából következtethetünk, milyen megértéssel fordulnak majd a "másként"gondolkodók felé.
  Itt egy városi színvonalú iskola, és nagyon aktív összetartó közösség lesz semmivé még akkor is, ha valaha-más alapokon- újjá épül. Ilyen gazdagok vagyunk, és ilyen hosszú az életünk, hogy szándékosan tesszük nehézzé??”
 • 38. theseus 2011. május 28. 10:54
  „37. shouri 2011.05.28. 10:46

  Látszik, hogy fogalmad sincs a dologról. A katolikus iskola nem jelenti azt, hogy ráerőltetnék a kat. vallást a gyerekre, mindenki megtarthatja a saját vallását, vagy éppen az ateizmusát.
  Persze, ha semmiképpen sem akarja valaki egyházi fenntartású intézménybe járatni a gyerekét, nem kötelező, ez az ő döntése és felelőssége.
  A többség az egyházi fenntartásra szavazott. Nem mindenki, de demokráciában a többség dönt.”
 • 37. shouri 2011. május 28. 10:46
  „Milyen humánus a katolikus egyház!!!!Azok a gyerekek csak buszozzanak, ha már a szülők nem hajtották be az igába a fejüket.Ez ám a keresztényi cselekedet!”
 • 36. theseus 2011. május 28. 10:29
  „31. zakarandi 2011.05.27. 23:37

  Látszik, hogy fogalmad sincs a dologról. A katolikus iskola nem jelenti azt, hogy ráerőltetnék a kat. vallást a gyerekre, mindenki megtarthatja a saját vallását, vagy éppen az ateizmusát.
  Gondolj a Bp-i fasori evangélikus gimnáziumra, ahová régen sok zsidó gyereket is beírattak, akikből aztán több világhírű, Nobel-díjas tudós lett. Kisebb léptékben ugyanez vonatkozik a szegedi piarista gimnáziumra, amelyik a háború előtt a legerősebb szegedi gimnázium volt, és minden felekezetből jártak oda diákok.”
 • 35. szatyi002 2011. május 28. 08:48
  „Nem kenyerem a személyeskedés, de az előbbi hozzászólásom, már nagyon kikívánkozott.
  Ugyanis már nagyon bosszant, hogy csupán azért mert a világnézetileg semleges oktatás mellett állok, gyereknevelésre alkalmatlannak, erkölcstelennek, káromkodónak tartanak, gyermekeimet pedig drogosnak titulálják!
  A normális élet nem a katolikus vallást követők privilégiuma, és Magyarország államformája nem Katolikus Köztársaság (egyelőre)”
 • 34. queenmargareth 2011. május 28. 08:38
  „senki nem írta, hogy ateista..............attól még, hogy hívő ellenezheti, sőt, ha látja a lényeget, mert hívő, főleg ellenezheti, mellesleg láttam én már mocskos részeg papot, hallottam én rengeteg pedofil papról,ülnek a vagyonukon és azt vesznek meg amit akarnak és AKIT akarnak.
  Itt az egyházat nem fogadják el sokan, attól még nem ateista valaki.”
 • 33. szatyi002 2011. május 28. 08:13
  „Tudjátok, ez a sok "ateista gyökér" Zsombón szívesen adakozott a templom új orgonájára. Nyaranta, amikor a helyi hittan oktató szervezésében gyerekek érkeznek a faluba sokan, több nem aktív vallásgyakorló is fogadja, elszállásolja Őket.
  Eddig mindenki megtalálhatta a faluban, amit szeretett volna. Világnézetileg semleges oktatás, hittan az iskolában, csodaszép templom.
  És ha a heteknek nem jut eszébe a katolikusok kezére játszani az iskolát, akkor itt nincs változás.

  És üzenem annak, aki ítélkezik az "ateista gyökerek" felett, jöjjön el egyszer egy zsombói alapítványi bálba. Hát nem az ateisták isszák le magukat a sárga földig, dobálják a papucsukat, és rángatnak anyukákat össze-vissza. Nem csak az ateista gyökerek koptatják állandó jelleggel a söröző padját, és nem őtőlük hangosak a nyári éjszakák. És mielőtt bárki kívülállóként ítélkezik, jól gondolja meg, hogy milyen általánosításokkal dobálózik. A drogozás ugyanis Zsombón nem csak az "ateista gyökerek" gyerekeinek a privilégiuma....”
 • 32. rozator 2011. május 27. 23:44
  „magyarock1 !!!,29. anyahajókabinajtóhajtogató 2011.05.27. 22:48
  26. 27.: mennyi ateista gyökér.?????""""Idefigyeljetek, ti két megtermett PETREZSELYEM!!! A hatvanas években azt mondta a nagyanyám: legyél pap fiam, biztos lesz a kenyered! (nem lettem) ´De ezeknek már a kalács sem elég! Fogjanak össze, és menjenek a KIVÁLÓ Forráskúti iskolába!(akit érdekel, keressen rá : Malota László: Mik vagytok ti, istenek? című könyvére!)”
 • 31. zakarandi 2011. május 27. 23:37
  „Lehet, h. ateista gyökér vagyok - a sok közül - DE eddig semmi bajom nem volt a vallással, elvoltunk egymás mellett szépen. Miért kell az emberre - főleg gyerekre - ráerőltetni bizonyos vallást, nézetet, legyen az katolikus, vagy bármi más.... Egyetlen iskoláról és egyetlen óvodáról van szó Zsombón. Arról nem is beszélve, hogy milyen hazugságok, félremagyarázások, bebeszélések mentek itt hetek óta. 7 ember eltökélt szándékát erőltette a falu egészére. Ehhez a döntéshez legalább 2/3-os támogatás lett volna szükséges..... HOL VAN EZ A 2/3-tól?????????
  Arról nem is beszélve, hogy ennek tudatában hányan fognak kiköltözni Zsombóra. Zsombó lehúzhatja a rolót..... IGAZÁN SAJNÁLOM, HOGY EZ MEGTÖRTÉNTHETETT. És Gy.Zs-nak tiszta a lelkiismerete..... pfff....”
 • 30. smalltown 2011. május 27. 23:35
  „ez igy egyszeruen felhaborito. Ott, ahol nincs valasztasi lehetosege a szulonek ( egy ovoda, egy iskola), ott nem szabadna egyhazi kezbe adni ezeket az intezmenyeket. Igenis joga van egy szulonek ateista-nak lennie, s eldontenie, hogy milyen vilagnezet szerint szeretne nevelni a gyermeket. Demokracia resze.
  (Akik meg le "ateista gyokerezik" azokat, akik masban hisznek kizarolag magukat jellemzik.)”
 • 29. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. május 27. 22:48
  „26. 27.: mennyi ateista gyökér.”
 • 28. info 2011. május 27. 22:44
  „Azt sem tudjátok mit jelent katolikusnak lenni, hittel meggyőződéssel élni, mit jelent a vallás. Jóllehet a nagyanyátok is vallásos iskolában tanult de ti semmit nem követtetek általa, de ha beszéltek a b@meg a kötőszó, és helyett.”
 • 27. info 2011. május 27. 22:40
  „8. magyarock1 2011.05.27. 10:10 -nézz tükörbe! egyet rögtön látsz is”
 • 26. Jozsoci 2011. május 27. 22:00
  „8. magyarock1 2011.05.27. 10:10
  Próbálj meg emberi hangon beszélni.”
 • 25. Ferrer 2011. május 27. 21:39
  „Ez az, végre indulhat Zsombón az agymosás, ennek csak örülhet minden szülő, nem? :)”
 • 24. berni13 2011. május 27. 14:35
  „úúú de jó, hogy én 4 éve elballagtam ebből az iskolából! Most biztos,hogy nem ide járnék. Ui.: Ha már katolikus iskola és óvoda lett,akkor építsenek egy nagyobb templomot, mert a jelenlegibe nem sokan férnek be.”
 • 23. Thegrand 2011. május 27. 13:48
  „És például azoknak a Zsombói lakosoknak, akiknek pár éven belül iskolába, vagy óvodába járna a gyereke, vagy szeretnének gyereket, és ide szerették volna járatni óvodába/iskolába, miért nem lehetett beleszólásuk??? Miért csak az aktuális szülőknek??? Így részünkről világos, hogy nem ide fog járni a gyerek..”
 • 22. kilo 2011. május 27. 13:29
  „"az érintetteket képviselő szervezetek közül egy sem támogatja a fenntartóváltást. A zsombói és a vele társulásban működő csólyospálosi óvoda és iskola alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői választmány, a diákönkormányzat és az alapszervezet tagjai is nemet mondtak."

  Nehogymá´ beleugassanak ezek a hüje gyerekek meg a szülők meg a tanárok a tuti bizniszbe, ugye, Gyuris úr(?)”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezze meg velünk hétvégéjét!

Tanácstalan, hova menjen a hétvégén? Elege van az otthonülésből? Csemegézzen kínálatunkból! Ízelítő a hétvége fontosabb Csongrád megyei programjaiból. Tovább olvasom