Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyiptomi papír sírkamra a Kass Galériában

Szeged - A háromezer évvel ezelőtti egyiptomi sírkamrák építői nem hittek volna a szemüknek a mai követőik láttán a Kass Galériában.
Ott ugyanis 80 négyzetméteres sírkamra épül papírból, falára kézzel festik a korhű ábrákat – és vetítővel rajzolják elő a mintákat, hogy könnyebb dolguk legyen a mestereknek. – Nagyon régen dédelgetett álma ez a Móra-múzeumnak, minden szempontból mérföldkőnek számít az intézmény történetében – jelentette be a tegnapi sajtóbejáráson Fogas Ottó igazgató. A tárlat gerince a bécsi Kunsthistorisches Museumból és a budapesti Szépművészeti Múzeumból érkezik, de kapnak anyagot Heidelbergből, Frankfurtból, Debrecenből és a fővárosi Orvostörténeti Múzeumból is. 300 tárgyat vonultatnak fel három helyszínen, összesen 1200 négyzetméternyi kiállítótérben.

A szájmegnyitás rítusát örökítik meg a falon. Fotó: Schmidt Andrea
A szájmegnyitás rítusát örökítik meg a falon. Fotó: Schmidt Andrea

Elsőként a Kass Galériában nyitnak április 11-én az egyiptomi Királyok Völgyét idéző sírkamrával. A kiállítás kurátora, Kevély Flóra hozzátette: a falakon a túlvilág isteneit ábrázolják, a hatalmas oszlopokban tárgyakat mutatnak be, a sírkamrában koporsót, a múmia belső szerveit tároló edényeket és kétezer évvel ezelőtti ételek másolatait lehet látni. Május 9-étől a Fekete Házban a mumifikálást, az élet és a halál viszonyát, az egyiptomi gyógyítást mutatják be. Június 21-én, a múzeumok éjszakáján nyitják meg a főépületet, ahol templomrészletet rendeznek be. Felállítanak majd két 15 méteres szobrot és egy 11 méteres piramist. A grandiózus hármas kiállítás év végéig várja majd a látogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészek rendőrkézen

Egy nap alatt 2 embercsempészt fogtak el a szegedi határrendészek Ásotthalmon. Tovább olvasom