Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Egyiptomi sírkamra is épül Szegeden

Nagyszabású fáraó-kiállítás nyílik három helyszínen, amely az ókori egyiptomiak túlvilágának rejtélyeit mutatja be.
Egyiptomi sírkamrát építenek a szegedi Kass Galériában: az ókori egyiptomiak túlvilágának rejtélyeit bemutató kiállítás egy nagyszabású fáraó-tárlat része, melyet három helyszínen rendez meg a Móra Ferenc Múzeum.

Fogas Ottó múzeumigazgató keddi sajtótájékoztatóján elmondta, már lassan két éve folynak a három helyszínen megnyíló kiállítás előkészületei, melyre több mint háromszáz tárgy érkezik a Szépművészeti Múzeumból, a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a heidelbergi egyiptomi gyűjteményből, Debrecenből és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból.

Az ókori egyiptomiak túlvilágának titkait mutatja be az a sírkamra, melyet hetek óta építenek a szegedi Kass Galériában. A kiállítóhely igazi kamra-hangulatot áraszt majd: a teret megbontó elválasztó falakkal, az alacsony belmagassággal mind-mind az egyiptomi sírkamrák hangulatát szeretnék megidézni a szakemberek.

A Kass Galériában nyíló tárlat egy monumentális fáraó-kiállítás része: a Móra Ferenc Múzeum három szegedi kiállítóhelyen rendezi meg A fáraók Egyiptoma című tárlatát idén tavasztól kezdve.

A galérián kívül a Fekete ház várja majd az érdeklődőket, ahol az egyiptomi írás mellett a balzsamozást és orvoslást fogják bemutatni eredeti emberi és állati múmiák segítségével. A harmadik, központi helyszín a Móra Ferenc Múzeum lesz: az év második felére a Kultúrpalota kívül-belül Egyiptomba öltözik, izgalmas installációk és interaktív elemek fogják várni az érdeklődőket. Ezen a helyszínen a fáraók titkait, a vallás rejtélyeit és az egyiptomiak mindennapjait is megismerhetik a látogatók.

A Kass Galériában áprilisban, a Fekete házban májusban, a Móra-múzeumban pedig júniusban, a Múzeumok Éjszakáján nyílnak meg A fáraók Egyiptomának kapui. A tárlaton több mint háromszáz tárgyat mutatnak majd be, melyek a Szépművészeti Múzeumból, valamint több külföldi intézményből érkeznek Szegedre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírák okítják a rendőröket az új Btk.-ról

Együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn a Szegedi Ítélőtáblán az új Büntető Törvénykönyv elméleti és gyakorlati kérdései című oktatási program lebonyolítására. Tovább olvasom