Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

Egymillióért tennék át a tűzcsapot, ha útban lesz az új háznak

Szeged - Útban van egy tűzcsap a Vadliba utcában, a régi helyére építendő új ház garázsbejárója elől át kellene helyezni. Közel egymillió forintba kerülne, mondja a tulajdonos, ezzel az adottságokkal vették az ingatlant, érvel a vízmű.
Kinek áll érdekében?

Balaton Krisztina, a társaság kommunikációs vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízmű üzemeltetési szerződése alapján és általános szabályként is kimondható, a víziközmű-rendszeren végrehajtott bármilyen átalakítás – ez esetben a tűzcsap áthelyezése – költségét annak kell megfizetni, akinek érdekében áll a változtatás.
Néhány éve vettek egy régi házat Kiskundorozsmán, a Vadliba utcában Joó Antalék, a helyére újat szeretnének építeni. Tervük szerint a garázs az utca felől lenne, ám a keskeny porta előtt egy tűzcsap és egy villanyoszlop is van, és ezek megakadályozzák, hogy autóval majd be lehessen állni. – Felvettük a szolgáltatókkal a kapcsolatot, a tűzcsap áthelyezése 3,2 méterrel arrébb 90 ezer forintos tervezés után 820 ezerbe kerülne – mondja a panaszával lapunkat megkereső olvasónk, hozzátéve, vagy kifizeti ezt az összeget, vagy nem tudja a garázst utcai beállóval megépíteni.

Kiderült, nem is olyan régen még a „föld alatt" volt a tűzcsap – ez a Google-utcaképen is jól látszik –, csak kiemelték, mint ahogy az utcában még jó néhányat. – Ez egy új szabály miatt történt, csak azt sajnálom, hogy amikor először, sok évvel ezelőtt letették, az nem a portahatárra került, pedig mindenkinek egyszerűbb lenne – mondja olvasónk.
Google utcakép - amikor még rejtőzött a tűzcsap
Google utcakép - amikor még rejtőzött a tűzcsap
A villanyoszlop áthelyezéséről is érdeklődött, de megtudta, az nem úszható meg egymillió forint alatt. Amikor a vízműveknél járt – elmondása szerint –, azt az információt kapta, hogy minimum 300 ezer forint lesz a tűzcsap áthelyezése, de pontos árat csak a terv után tudnak adni. – Adtak is, de ha csak sejtem, hogy ilyen magas az összeg, nem áldozok a terveztetésre 90 ezer forintot – mondja Joó Antal, hozzátéve, az a baj, hogy a szolgáltatók mellett áll a törvény. A ház terve már majdnem kész volt, most nagyon bele kell nyúlni.

– A fogyasztó 2018 januárjában adott be hozzánk tervet, amelyben kérte a tűzcsap áthelyezéséhez a hozzájárulásunkat. Ezt február 7-i nyilatkozatunkban meg is tettük, majd árajánlatot készítettünk, és azt 26-án megküldtük számára – áll a Szegedi Vízmű kérdésünkre adott válaszában.

Kétféle ajánlatot adtak, egy földmunka nélkülit, ami csak azokat a fázisokat tartalmazza, amelyeket kizárólag a vízmű végezhet el, ilyen például az üzemelő vezeték megbontása, idomok beszerelése, régi leágazás kiszerelése és pótlása. A komplett, a földmunkát és a bontáshoz kapcsolódó engedélyeket is intéző megoldás 820 ezer forintra jött ki.
Joó Antal szerint a szolgáltatók mellett áll a törvény. Fotó: Török János
Joó Antal szerint a szolgáltatók mellett áll a törvény. Fotó: Török János
– Földmunka nélkül valóban százezrekkel olcsóbb lett volna, de az én felelősségem, ha a markoló megsért egy rejtőző közművezetéket, és milliós a kár, így nem mertem belemenni – mondja olvasónk.

A vízmű hangsúlyozza, az ajánlati ár előlegnek minősül, az elszámolás a feltárást követően a felhasznált anyag és munkaidő alapján történik. A Vadliba utcában jelenleg egy 80 milliméter átmérőjű, régi, azbesztcement vízvezeték üzemel, a rajta található tűzcsapokkal együtt, még az 1970-es évek elején építették ki. – A tűzcsap a jelenleg is álló régi épület előtt található, elhelyezése a tűzvédelmi szabályok előírásainak megfelelően történt, és az ingatlanon élők ki- és bejárását nem akadályozza – hangsúlyozza a vízmű, hozzátéve, az építő az ingatlant ezen adottságokkal vásárolta, ezt a tervezésnél is figyelembe kellett volna vennie.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel a megye, és valószínűleg elázni se fogunk

Ünnepel a megye, és valószínűleg elázni se fogunk
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk ma és holnap. Tovább olvasom