Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Egymilliós szonár hiányzik

Szeged - A szegedi vízi mentők is keresték a hétfőn Tiszába zuhant nőt. A munkájukat nagyban segítené egy 1 millió forintos szonár, de nincs rá pénz.
 A Balatonon van

A Balatonon szolgálatot teljesítő Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület 2007-ben kapott egy GPS-vevővel egybeépített, 3 dimenziós szonárkészüléket. A 75-75 méter szélességben fotóminőségű képet közvetítő eszközt a székesfehérvári McDonald’s gyorséttermek támogatásával vásárolták meg.

– Aki a folyóban elmerül, az esetek 99,9 százalékában megfullad. Szinte esélytelen a segítségnyújtás, ugyanis a Tisza elsodorja a bajba került embert – mondta Seller András.

A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetőjével és a hajóvezető Lévai Norberttel a Tisza több mint 4 kilométeres szakaszán kerestük a hétfőn este vízbe esett, majd eltűnt hajléktalan nőt. A vízi mentő elmagyarázta, a vízbe fulladt ember az alig 5 fokos folyóban 5-6 napig lebeg, csak ezt követően kerül a felszínre. Seller András arról is beszélt, hogy a megáradt Tisza 4-5 kilométer/órás sebességgel folyik, azaz a holttest egy-két óra alatt is messze juthat az eltűnés helyétől.

– Az elmúlt 13 év tapasztalata azt mutatja, hogy az áldozatokat a folyó a 171-es kilométernél lévő jobb kanyarnál sodorja a partra – kapcsolódott be a beszélgetésbe Lévai Norbert.

Egymilliós szonár hiányzik. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A szegedi vízi mentőket a rendőrök és a katasztrófavédelem is riaszthatja, kutatásra szinte területi korlátozás nélkül be lehet őket vetni. Munkájukat nagyban megkönnyítené egy szonár, amivel a folyóban lévő tárgyakat láthatnák. – Évek óta próbálunk az eszközre pályázni, eddig nem sikerült. Pedig nagy szükség lenne rá. Egy szonárral mintegy 25-30 méter szélességben lehetne a teljes folyómedret átvizsgálni. A képernyőn 3 dimenziós képen lehet látni a vízben úszó vagy álló dolgokat. Ilyen eszköz jelenleg nincs Csongrád megyében – mondta Seller András.

Közel 9 kilométert hajóztunk szerdán a szegedi vízi mentőkkel, végignéztük a Tisza bal és jobb partját, de nem találtuk meg az eltűnt nőt. Kikötéshez készültünk, amikor a vízi rendőrökkel is találkoztunk, ők is végigjárták a területet.

– 2006-ban egy tizenéves kislány tűnt el a Laposról. A hatóságok sokáig keresték a gyereket, a család végig abban reménykedett, hogy ki tudott mászni a partra. Ma már tudjuk, a gyerek holttestét Szerbiáig vitte a víz. Szonárral talán megtaláltuk volna – mondta Seller András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromévesek: irány az ovi!

A gyerek, aki augusztus 31-éig betölti a 3. életévét, szeptembertől óvodás lesz. Tovább olvasom