Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Egyre drágább antibébi-tabletták

Szeged - A gyógyszerfejlesztés miatt egyre drágábbak a fogamzásgátló tabletták. Egyes pirulafajták havi adagjáért már több mint 2300 forintot kell fizetni. A magyar állam továbbra sem nyújt támogatást az antibébi-tablettákra, miközben a kondom sem olcsó.
– Öt évvel ezelőtt kezdtem el fogamzásgátlót szedni. Akkor még 4300 forintba került a háromhavi adag. Aztán váltottam: az új szert tavaly januárban még 5200 forintért kaptam. A következő negyedévit már 5400-ért, aztán 5800-ért. Idén januárban pedig azt hittem, rosszul hallok, amikor a gyógyszerész a pénzt kérte: 6200 forintot – dohogott egy fiatal nő.

A nem kívánt terhesség elkerülésének legbiztosabb módja az antibébi-tabletta. Így véli panaszosunk is. Akadnak azonban barátnői, akik elgondolkodnak azon, hogy ezentúl más fogamzásgátló módszert választanak.
– A fogamzásgátlót nem finanszírozza a tébé. Árát a gyártó határozza meg, aztán a nagykereskedőtől függ, mennyiért adja tovább, de a gyógyszerész is dönthet az árrésről. A nagy forgalmú patikák kevesebbet, a kisebbek több hasznot tesznek az alapárra – magyarázta Mód Péter. A gyógyszerésztől megtudtuk: a legolcsóbb fogamzásgátló háromhavi adagja 3000 forintba, a legdrágább 7000-be kerül.
Húsz-harmincféle antibébi-tabletta verseng a piacon. Aki meg tudja fizetni, az a legkorszerűbbet szedi. E pirulák azonban – részben a fejlesztési költségek miatt – drágák.
– Az árat sokan kifogásolják – osztotta meg velünk tapasztalatát Péter Szilveszter gyógyszertári vezető. – Nem támogatom, hogy 14-16 éves lányok szexuális életet éljenek. De sajnos ma ez a divat. Ám a fiataloknak nemigen van pénzük a drága pirulákra, ezért ha megtörténik a baj, a nem kívánt terhesség, jön az abortusz. Ezt el lehetne kerülni a gyógyszerár csökkentésével.

Egészségpolitikai döntés: a fogamzásgátlókat nem támogatja a társadalombiztosítás Fotó: Segesvári Csaba
Egészségpolitikai döntés: a fogamzásgátlókat nem támogatja a társadalombiztosítás - Fotó: Segesvári Csaba

Változtatást nem tervez az egészségügyi minisztérium. A fogamzásgátlókhoz való viszony egészségpolitikai döntés.
– A legtöbb európai országhoz hasonlóan a magyar állam sem ad támogatást a fogamzásgátlók árához – mondta Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. Igaz, tárgyalt már az egyik legnagyobb gyógyszergyár és a szaktárca az antibébi-abletták állami támogatásáról, de megállapodás nem született.

Kondom, hurok, pesszárium

– A fogamzásgátló tabletta a legnépszerűbb fogamzásgátló módszer. Ezt követi az óvszer és a hurok – tudtuk meg Sári Tamástól. A szülész-nőgyógyász tapasztalatai szerint korcsoport szerint is változik, ki hogyan előzi meg a nem kívánt terhességet. A fiatalabbak közül sokan a kondomot választják, a stabil párkapcsolatban élők inkább az antibébi-tablettát. De ismert – többek között – a hurok vagy spirál, a hüvelygyűrű, a pesszárium, a sterilizáció, a megszakításos vagy naptár-módszer is.

Brazíliában ingyen osztják

Míg Magyarországon közel 600 forintba kerül egy doboz óvszer, addig Brazíliában – a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére és a családtervezésre kidolgozott kampányok idején – 1200 milliárd óvszert osztottak szét ingyenesen. Ott tavaly decemberben megkezdték az esemény utáni tabletták terjesztését is: idén 458 ezret szeretnének eljuttatni a brazil nőknek.
Nem támogatja a családtervezést a magyar állam

Olvasóink írták

 • 7. spiler 2009. január 08. 19:42
  „a viagra 4 szemes 145oo,-ft”
 • 6. Piki 2009. január 08. 09:55
  „Sajnos igen sokan meggondolják már manapság a gyermekvállalás kérdését.
  Az a jó, ha a nő és férfi hasonlóan gondolkodik ebben a témában. Mi a párommal pl. nem akarunk gyermeket, pedig lehetne. Hitel a nyakunkon, így is minden fillérnek meg van a helye. Rossz időket élünk, ki tudja mi lesz ez után?”
 • 5. Sziti 2009. január 07. 19:47
  „Ha szaporodunk, több lessz a munkanélküli.
  Már most is minden tizedik ember felesleges.”
 • 4. Emilio 2009. január 07. 19:43
  „Az ember lánya elmegy a magánorvoshoz és feliratja a 6000 forintos gyógyszert aztán elballag a patikába, ahol teljes (jókora) áron kiváltja. Ezek után csodálkozva fedezi fel, az OEP adatbázisában a kiváltás személyes adatait. Vajon mindek kémkedik az OEP a magyar nő magánéletében. 2009 elejétől a receptekre BNO kódot kell felírni a magánorvosnak is, akkor is ha a gyógyszer nem támogatott. Ez azt jelenti, hogy mostmár a magánorvosnál megállapiított betegségeink után is szimatol az OEP. Na ez a hitvány aljasság az, amit nem értek.”
 • 3. hazaipalya 2009. január 07. 19:30
  „ne vegyetek! szaporodnunk kellene sürgösen mert igy elfogyunk .”
 • 2. Piki 2009. január 07. 18:02
  „Egyre több lesz az abortusz is, -sajnos. :(”
 • 1. Porter! 2009. január 07. 14:15
  „Az óvszer állami támogatása nem lenne hülyeség. A fiatalok, csak nyugodthan használják azt. Sajnos még mindig nagyon sok fiatal nincs azzal tiszában, hogy a terhesség a legkissebb bajuk lehet. Túl sok már a szexuális úton terjedő betegség, amelynej jó része nem is gyógyitható. Mert a terhesség abortusszal megoldható, de a HIV, a HPV, a hepatitisz B és a többiek semmivel sem. Nem tagadom, hogy 28 évesen nem örülnék, a ha tabelettám olcsóbb lenne, de ez az én választásom. Én már úgy gondolom elég stabil kapcsolatban élek. Ha nem lesz pénzem tablettára, marad a "hagyományos" fogamzásgátlás (óvszer).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házasság hétköznap? Nem Las Vegas ez!

Szeged - Nem tiltja jogszabály a hétköznapi házasodást, mégsem lehet hétfő délelőtt kimondani az igent például Debrecenben, Sopronban és Szegeden. Tovább olvasom