Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Egyre gyakrabban támadnak a mentőkre

Szeged - A dél-alföldi régióban idén már három esetben támadtak mentősökre. Az agresszivitás egyre gyakoribb, bár legtöbbször a mentők megfelelő kommunikációval végül elsimítják az ügyet. Szegeden fegyvert is fogtak már mentőorvosra.
Egy nap alatt kétszer is inzultus érte a mentőket a múlt héten Csongrád megyében. Előbb Szegeden egy részeg férfi szintén ittas barátja rántotta el vállánál fogva a segíteni próbáló mentőt, két órával később pedig Dócon egy begyógyszerezett férfi késsel fenyegette a kiérkező egységet. Még csak februárt írunk, az évben azonban már három ilyen esetet regisztráltak a régióban. Tekintve, hogy tavaly 10, tavalyelőtt pedig 11 volt összesen, ez a szám meglehetősen figyelemfelkeltő.

– A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak egyrészt mutatja a társadalom morális állapotát: az emberek nem adják meg a tiszteletet az őket ellátóknak – elemezte a jelenséget Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója. – Emellett egyre gyakoribb, hogy az ellátandó tudata módosult – élvezeti szerek miatt. Ilyen esetekben nagyon gyakori az agresszió.

Január óta háromszor támadtak rá a mentőkre. Illusztráció: Karnok Csaba
Január óta háromszor támadtak rá a mentőkre. Illusztráció: Karnok Csaba

Országszerte számos példát találni. Hatvanban például előzetes letartóztatásba is helyezték azt a férfit, aki ittasan dulakodni kezdett a mentőautóban, 8 napon túl gyógyuló sérülést okozva a mentőápolónak. Decemberben a fővárosban történt hasonló: ott a részeg férfi még az autó felszerelését is megrongálta, és kitörte az ablakot.

Öt évet is lehet kapni

A főorvos hangsúlyozta: ha a mentődolgozók veszélyben vannak, az egység vezetője leállíthatja az ellátást, vagyis nem kötelesek segíteni. Ezt ugyanúgy nem árt tudni, mint azt, hogy 2012 óta a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, amely egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. De még a ráutaló magatartás, fenyegetés vagy előkészület is 1 év börtönt érhet.

A nyilvánosságra kerülő eseteknél jóval gyakoribb a mentőkkel szembeni agresszió, sok azonban nem jut el addig a pontig, ami már feljelentést vonna maga után. – Sokszor fenyegetnek bennünket, de jó kommunikációval meg lehet előzni a támadások egy részét – mondta Zentay Attila. – Sajnos a mentők nem kapnak ilyen jellegű képzést, önvédelmet sem tanulnak. Így magukra vannak utalva ezeknek a szituációknak a megoldásában. Ha a beteg agresszív, sokszor segít a hozzátartozók bevonása, ha pedig a környezetből érkezik a támadás, fontos a higgadt fellépés.

A főorvos egy 90-es évekbeli történetet mesélt el: a mentőket súlyos, vérző sérülthez hívták Szegeden. A lakásban héttagú banda fogadta őket, aztán fegyvert fogtak az orvos fejéhez: ha a nő meghal, agyonlövik. Az orvos feltette a kérdést: ki itt a főnök? Majd határozottan felszólította, zavarjon ki mindenkit a szobából, hogy tudjon dolgozni. Végül nem esett bántódása. A régióban az elmúlt néhány évben nem történt olyan atrocitás, ahol a mentődolgozó 8 napon túl gyógyuló vagy maradandó sérülést szerzett volna.

Zentay Attila tapasztalatai szerint a konfliktusok többsége abból adódik, hogy az érintett nem tudott arról, hogy mentőt hívtak hozzá, és nem akar velük elmenni, illetve abból, hogy a hozzátartozók rosszul ítélik meg a mentők fellépését.

– A beteg önrendelkezését veszélyeztető állapot miatt átmenetileg lehet korlátozni. Például ha valaki ittasan el akar menekülni, lefoghatjuk, hogy ne tegyen kárt magában. Ha tartós korlátozás szükséges, ahhoz viszont már rendőri segítséget kell hívnunk. Ezeket sokszor sérelmezik a hozzátartozók, volt feljelentésünk is ilyen ügyből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édes szívek szerelmeseknek

Szent Bálint – Valentin vagy Valentinus – nemcsak a szerelmesek, hanem a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje is. Tovább olvasom