Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Egyre hosszabbak a műtéti várólisták

Csongrád megye - Öt év alatt több műtéti várólista a duplájára, van, ami a nyolcszorosára duzzadt hazánkban. Szegeden nagyjából ugyanaz a helyzet, mint 2007-ben, csak a szürkehályog-előjegyzés hosszabbodott meg jóval az országos átlag felett. Vásárhely ezen a területen a rekorder: erre az operációra 2015 nyarára adtak időpontot.
Immár öt éve nyilvánosak a kórházi várólisták, amelyek azt mutatják meg, hogy a tervezhető, tehát nem sürgős műtétekre az egyes szakterületeken mennyit kell várniuk a betegeknek. Molnár Lajos egykori egészségügyi miniszter kezdeményezte 2006-ban a kormányrendeletet, amely kötelezte az intézményeket, tegyék hozzáférhetővé azokat az előjegyzéseket, amelyek korábban csak osztályonként és orvosonként készültek el belső használatra. Ezek után, 2007 elején megalakultak a várólista-bizottságok, amelyek az intézményi és régiós várólisták koordinálását végzik.

Az elmúlt időszak struktúraátalakításai és intézményi összevonásai mind azt a célt szolgálták, hogy a listák rövidüljenek, ez azonban a HVG összeállítása szerint nem jött össze. Az elmúlt öt évben lényeges változás nem történt a várólistákon – javulás mindenesetre alig. A lap a 2009-es és 2012-es előjegyzéseket hasonlította össze az országos, átlagos várakozási idő szempontjából. Ezek szerint a szürkehályog-műtétre és térdprotézisre előjegyzettek száma három év alatt megduplázódott, a gerincsérves várólista pedig nyolcszor olyan hosszú lett.

Műtét a szemklinikán. Fotó: Schmidt Andrea
Műtét a szemklinikán.
Fotó: Schmidt Andrea

– Szegeden jelentősen nem változtak a várólisták – mondta el Bodosi Mihály professzor, a várólista-bizottság elnöke. – Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen sem az igények, sem a feltételek nem módosultak. A legtöbbet továbbra is szürkehályog-műtétre kell várni, és nem sokkal kevesebbet a térdprotézisre. A szívkoszorúér-vizsgálatok szintén abba a körbe tartoznak, ahová nem egyszerű hamar bejutni.

A szürkehályog-műtétre előjegyzettek száma ráadásul nálunk jóval az országos átlag feletti mértékben ugrott meg. Míg 2009-ben még csak 53 napot kellett erre várniuk a betegeknek, a most feliratkozó 180 nap múlva jut be a műtőbe, az átlagos várakozási idő azonban ennél magasabb, 266 nap. A megyében azonban nem itt a legrosszabb a helyzet: Hódmezővásárhelyen 677 napra jön ki az átlagos várakozási idő, a legutóbb kiosztott előjegyzési lapon azonban az áll: a beteget 999 nap múlva, 2015 júliusában operálják majd meg.

Öt éve és most

Lapunk öt éve szedte össze először, hol milyen hosszú a várólista. Akkor Szegeden a szívkatéterezésre hatszázan vártak, további száznak előjegyzést sem tudtak adni. Csípő- és térdprotézisműtétre 90–180 nap volt az előjegyzés. Jelenleg szívkatéterezésre 517-en várnak, a térdprotézis-beültetésre pedig az átlagos várakozási idő az ortopédián 196 nap. Csípőprotézist Szegeden átlagosan 178, Szentesen 573 nap alatt kaphat a beteg.  
– A 2009-es összevetés nem biztos, hogy minden esetben a valós különbséget mutatja, hiszen akkoriban még pontatlanok voltak a listák – fogalmazta meg véleményét Facskó Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának igazgató professzora. Hozzátette: az előjegyzési lista több ok miatt duzzadhatott így fel. – Egyrészt a listán lévők fele kezdeti stádiumban van, de már őket is szerepeltetni kell rajta. Másrészt a szürke hályog ma már nemcsak az idősek, hanem a 40-50 éves emberek betegsége is, akiket ráadásul minél hamarabb meg kell operálni, hogy visszatérhessenek a munkába. Az pedig évek óta érzékelhető trend, hogy az éles látás jóval fontosabb mindenki számára, mint korábban, a nyugdíjasok sem törődnek bele, ha nem jó a szemük.

A professzor hozzátette: a szegedi klinikán elvégezhető műtétek száma az utóbbi időben nemhogy nem csökkent, de nőtt is, hiszen az egyetem minden támogatást megad ahhoz, hogy a várólista csökkenthető legyen. Ha pedig sürgős esetről van szó, azt most is 1 hónapon belül meg tudják operálni.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. qrumpli 2012. november 01. 13:05
  „45. czindi 2012.10.29. 10:07
  Csak az állami nyugdíjakat kurtítanám meg! A magán nyugdíjakat nem!
  Üdvözlettel

  Az a helyzetkedves "czindi"
  téged is meg lehetne "kurtítani"legalább 1 azaz egy fejjel.
  Mi az ,hogy állami nyugdíj?
  Talán azt nem kellett fizetni éveken át?”
 • 48. Együgyű 2012. október 30. 11:24
  „45. czindi 2012.10.29. 10:07
  Csak az állami nyugdíjakat kurtítanám meg! A magán nyugdíjakat nem!
  Üdvözlettel!”
 • 47. Együgyű 2012. október 30. 11:18
  „46. macs 2012.10.29. 11:50
  Kedves macs megtisztelő, hogy a kormánynak hiszel vagy kormány tagnak!
  De megkérnélek, javaslatomat figyelmesen olvasd el! Csak egyes nyugdíjakhoz nyúlnék nem mindegyikhez!
  Azonban megnyugtatlak, mert kormány nem vagyok és nem is leszek. Tehát a javaslatomból semmi sem lehet, lesz! A kiemelt nyugdíjasok meg nyugodjanak meg!
  Üdvözlettel!”
 • 46. macs 2012. október 29. 11:50
  „43. Együgyű,
  nem értelek kristály tisztán! Hozzá akarsz nyúlni a nyugdíjakhoz? Miért? Hiszen éppen most olvastam, hogy a kormány többek között nem hajlandó teljesíteni az IMF követelését, miszerint csökkentsék a nyugdíjakat, igaz az IMF nem kért ilyet, de az nem fontos. :-D”
 • 45. czindi 2012. október 29. 10:07
  „43. Együgyű , elméletileg igazad lehetne. DE: pl. én nem azért dolgoztam (és fizettem!) két munkahelyem után adót, TB-járulékot, hogy ezt ne számítsák be a nyugdíjamba, ami ezzel együtt sem elég a tisztességes megélhetéshez!
  ( értsd: II. m.hely: magánpraxis, ill. lásd: svájci-frank hitel a nyomorgató K&H banktól...)”
 • 44. sandorhaz 2012. október 29. 09:21
  „35. DobóI 2012.10.28. 05:18
  Kedves Dobói, még nem fejezte be a felsorolást! Elfelejtette hozzáírni a jelenlegieket! Mert a listát ma Ők készítik...”
 • 43. Együgyű 2012. október 29. 07:30
  „,,Egyre hosszabbak a műtéti várólisták"
  Érdekesek azok a hozzászólások, amelyek próbálják a nemzet megosztása érdekében a kormány hibájáért a nyugdíjasokat hibásnak feltüntetni. Ezek a hozzászólók elfeledkeznek arról, hogy lehetnek egyszer mások ősei vagy ősök lesznek valamikor. Lehet azonban, hogy biztos anyagi háttérrel rendelkeznek. Esetleg jelentős megtakarításaik vannak. Arról azonban a nyugdíjasok nem tehetnek, hogy közülük kerül ki a legtöbb beteg. A természet rendjéről nem kellene megfeledkezni. Azonban nem értem a kiemelt nyugdíjak csökkentését ezen hozzászólok, miért nem vetik fel. Meg kellene állapítani először mit, kellene kiemelt nyugdíjnak tekinteni.
  Az én álláspontom a következő lenne pillanatnyilag. Kiemelt nyugdíj a mindenkori átlag keresett feletti nyugdíjakat kellene tekinteni. Azokat nem szabadna megadóztatni! Azonban minden ilyen nyugdíjat 32%-al kellene nemzeti egység, összetartozás, hozzájárulás jegyében elvonni. Semmilyen előjog, kompenzáció, inflációkorrigálás nem adható lenne a kiemelt nyugdíjjal rendelkezőknek. 2013 július15-től nyugdíjba menő átlag kereset felett senki nem kaphat állami nyugdíjat. Az átlag kereset alatti nyugdíjakat a mindenkori inflációval növelni kell legkésőbb a következő év január.01-ig. Alkotmányba foglalnám!”
 • 42. tol 2012. október 28. 23:34
  „miért nem fociznak a sebészek? Mindjárt lenne támogatás! Vagy a stadionban kivetítőn operálhatnának...”
 • 41. macs 2012. október 28. 13:58
  „40. Mil,
  bocsi, de eddig azért szidták a nyugdíjasokat, mert ők MSZP-sek, most meg Fideszesek. Hogy is van ez?”
 • 40. Mil 2012. október 28. 10:17
  „37. Linka11 2012.10.28. 08:44

  VAlójában lenne pénz, csak orbánnál mások a prioritások. Csak nézzük meg, mennyit szórt el kedvenc hobbijára. a focira. 10 milliárdokat. Az IMF hitel helyeti magasabb kamatozású kötvénykibcsátás 100 milliárdokba kerül az évek folyamán. AZtán elsőrendű a nyugdíjak folyamatos emelése, mivel fontos szavazótábor.
  csak hogy egy számot mondjak: évi kb 50 milliárdból rendezni lehetne az orvosi béreket. Az évi nyugdíjkiadás pedig 3 ezer milliárd körül van. Az EÜt pedig főleg a nyugdíjasok veszik igénybe..”
 • 39. Mil 2012. október 28. 10:13
  „Antiorbán stratégia:

  LEgyen pénzed, megtakarításod, lehetőleg külföldi bankban, legyen orvos ismerősöd, legyen elég biztos munkahelyed, és el lehet lubickolni :)
  Szerencsére ezekkel rendelkezem(kivéve a külföldi számla), a fidesz szavazók meg <moderálva> majd, ha megint megszavazzák a führert :) Nem lesz se munkahelyük, se pénzük, se ellátásuk, de legalább békemenetelhetnek egy jót havonta.
  hadd <moderálva>.”
 • 38. booo 2012. október 28. 09:16
  „Ez a szomorú emberek! Sokan fél vagy egész életükön át becsületesen fizetik az adókat, járulékokat, és amikor ide kerül az egészségügyi állapotuk akkor várólistára teszik Őket mert nincs pénz a gyógyításukra. A rokonokkal érkező, fuxos betyárnak pedig kezet csókolnak és azonnal fogadják MASZEK, KÉSZPÉNZES fizetéssel. Pedig lehet hogy ő soha nem fizetett egy kumma vasat se a közösbe, de ki tudja pengetni a súlyos százezreket!”
 • 37. Linka11 2012. október 28. 08:44
  „Amíg fiatal és egészséges az ember talán el sem hiszi ,hogy ő valaha beteg is lehet !? -Ha ez így megy tovább ,akkor
  jó lesz ha a mai harminc évesek már most bejelentkeznek egy-két alapvető műtétre vagy kezelésre ! Soha nem hittem abban mikor állami szinten azt harsogják-nincs pénz-nincs pénz-nincs pénz- ugyanis minden a fontossági sorrenden
  múlik.Csak meg kell nézni mi mindenre volt már pénz az elmúlt, mondjuk tíz évben.- Az egy más kérdés ,hogy a mai
  kormányoknak az emberek egészsége és jó léte az huszonharmad rangú tétel.Az elmúlt húsz évben csak amit bank
  konszolidációkra költöttek már abból virágzó egészségünk lehetne !!-És ez csak egy példa, de nem is a legszerényebb
  tételről szól. Stb. Stb .....”
 • 36. X_Y 2012. október 28. 05:27
  „Majd a Zegészség Gügyi minisztérium kitalálja hogy meg lehet venni előre csomagolt kitben a műtéthez szükséges eszközöket és aki ilyen türelmetlen megműtheti magát otthon...”
 • 35. DobóI 2012. október 28. 05:18
  „A igen tisztelt választó állampolgárok szerették volna ezt 2002-ben és 2006-ban. 2002-ben a választások előtt Csehák nyanya merő szoci blöffből 1500 milliárdot ígért az egészségügy konszolidációjára, aztán 1 évre rá lelépett és utána bekövetkezett Kökény Mihály és "Hordágy" Ágnes által elkövetett egészségügy lenyomorítás. Az eredményét azóta is élvezzük..”
 • 34. havranek 2012. október 27. 20:29
  „Jó jó várólista van pénz na az meg nem nagyon van legalább is erre .De "szabadok vagyunk" vagyunk mondják a várólista nélküli hithű szavazók ,vagy elmebetegek ? Ki tudja ? Valóban ezt akartuk ? Vagy elkúrtuk ,nem kicsit de nagyon ! Most már aztán szabhatjuk ahogy szép emlékű Hofi Géza mondta .”
 • 33. lisa01 2012. október 27. 19:53
  „Még egy-két IMF ellenes kampány kéne, ha esetleg nem az IMF akkor lehetne bárki más, lényeg nyomjuk a lóvét ezerrel a semmibe! Ugye fülkések és szabadok, volt egy népszavazás néhány éve a felsőoktatási tandíjról, az egészségügyről. Piszkosul ellenezte a magyarság a 300 ft vizitdíjat, most meg a kommentelők nem kevés hányada az egészségügy reformját óhajtja. A magyar munkavállalók 1/3-a keres minimálbér felett. Ha valaki maszeknál dolgozik, tudja mennyit keres, ha nem kérdezze meg a szomszédját, ha nem munkanélküli, vagy 47 ezres. Ilyen hatalmas fizetések után csak úgy ömlik a pénz az egészségügybe. Mellesleg, tetszenek tudni Kínában mennyi az átlag munkabér? 1,5 $. Számoljanak utána?”
 • 32. tatár 2012. október 27. 18:49
  „26. waterbear 2012.10.27. 16:42
  Kívánok egy majdem perforált, de nem életveszélyes, azonban piszokul fájdalmas vakbelet a várólista kitalálójának, és ha lehet, ott röhögnék a háta mögött, amikor azt olvashatja, hogy 2014-ben van előjegyezve műtétre....

  Aki kitalálta, azt soron kívül műtik a Kútvölgyiben.”
 • 31. waterbear 2012. október 27. 17:43
  „Értem én ezt czindi, de most hadd legyek önző... 30 éve fizetem az utolsó két év kivételével(munkanélküliség) a tb-t, igen sok milliót befizettem ez idő alatt, és kurvára nem érdekel, hogy hová tették, mire költötték, az az én társadalombiztosításomat kell, hogy szolgálja. Hozzáteszem, hogy hála istennek, egy kezem elég arra, hogy megszámoljam, hányszor voltam kórházban vagy orvosnál az életem során. Hát most akár ki is ny... hatják, ennyi befizetett pénz után az ülőkém, legalább is elvárom ha esetleg bajom lesz.”
 • 30. zoltan48 2012. október 27. 17:43
  „Hát mit mondjak erre a várólistára, szerintem már most be kellene jelentkeznem szürke hályog műtétre hogy ha tényleg lesz és műtétre kerülne a sor akkor már csak esetleg 1-2 nap legyen a műtétig :)
  Amúgy ma már az egész társadalmi biztosítás rendszer nem azért van mert hogy értünk ha betegek leszünk ha nem hogy a kórházak megélhetésük legyen biztosítva. Tiszta vizet kell önteni a pohárba fizess ha élni akarsz el kellene már takarítani ezt az egészet fent egy gödörbe.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatorvosi ügyeletek Csongrád megyében

Őket hívják, ha beteg a kedvenc. Tovább olvasom