Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Egyre kedveltebbek a csongrádi borok

Szeged - Az egész dél-alföldi borrégiónak is lökést adhat, hogy Frittmann Jánost választották tavaly az év borászává – vélik a szegedi borfesztiválon is árusító helyi termelők.

Az alföldi termelők közül elsőként lett tavaly az év borásza a soltvadkerti Frittmann János. – Ez az egész Duna borrégiónak, így Csongrád-Bokrosnak egy hatalmas dolog, hozzájárulhat a régióval szemben meglévő sztereotípiák lebontásához – fogalmazott lapunknak Frittmann. Egyetértenek vele az általunk megkérdezett Csongrád megyei termelők is, akiket a térség borászatának helyzetéről faggattunk.

– Nagyon örülünk János sikerének, az ő szárnyai alá felsorakozva kicsit mi is megmutathatjuk, mit tud ez a borrégió, amelyik az egyik legnagyobb Magyarországon – fogalmaz a csongrád-bokrosi Bodor István. Kiemeli, hogy nemcsak méreteink, adottságaink is kiválóak: itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, a homok hővisszatükröző ereje miatt magasabb az átlaghőmérséklet is.

Bodor István: Generációváltás kell! Fotó: Karnok Csaba
Bodor István: Generációváltás kell! Fotó: Karnok Csaba

– Mégis manapság is fenntartásokkal kezelik az itteni borokat, pedig nagyon szép boraink vannak most már, sorra nyerik a versenyeket – mondja. Bodor István szerint ez is fontos, ám a „legjobb marketing a szájhagyomány". – Generációváltás kell, hogy eltűnjön a rossz érzés az alföldi borokkal szemben. A mai fiatalok már egyáltalán nem foglalkoznak a múlttal, ha ízlik a bor, megisszák – ismerteti a receptet, s hogy a fiatalok valóban fogékonyak, bizonyítja az is, hogy az egyetem vörösbora is a csongrádi pincészet 2006-os cabernet sauvignonja – amely a tegnapi borversenyen is aranyérmet kapott.

– A megyei vendéglátóhelyek is megtehetnék, hogy a csongrádi borokat ajánlják a vendégeiknek. A legtöbben nem törődnek ezzel, hamarabb kínálják a villányit. Ennyire vagyunk lokálpatrióták – fogalmazott az ásotthalmi Tóth István. Az ő olaszrizlingje is az egyetem bora, az univerzitás ezt adja ajándékba vendégeinek és vendéglátóinak. – A szép, testes vörösekkel sem kell már szégyenkeznünk, az itteni borok igazi karaktere azonban a gyümölcsösség, frissesség – vallja Tóth István.

A világ legjobb homoki borai

Aranyi Sándor festőművész, tanszékvezető minden évben kilátogat a borfesztiválra. – Két csongrádi homoki száraz vörösbor, a kékfrankos és a cabernet a kedvencem. Szeretem az ízüket, zamatukat, a színüket. Szerintem a világ legjobb homoki borai Csongrádon teremnek. Sok nemzetközi összehasonlításban is megállná a helyét. A francia, a német és az argentin művészkollégák mindig sok csongrádi bort visznek haza – meséli a festőművész.

Olvasóink írták

  • 2. 1 vélemény 2008. május 22. 18:40
    „Első osztályú a csongrádi bor !Gratulálok !”
  • 1. halak66 2008. május 22. 11:51
    „Régen is jók voltak a csongrádi borok, remélem ismét lesz rá piac! Gratula Nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztaszer: honfoglalás és természetfotózás

Pusztaszer - Pusztaszerről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe: magyarok honfoglalása Árpád vezérrel… Tovább olvasom