Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Egyre kevésbé vonzó a tanári pálya

Anyagilag, erkölcsileg és társadalmilag sem érzik megbecsülve magukat a tanárok hazánkban. A pedagógusok úgy érzik, nem igazán tisztelik őket.
A miértekre kerestük segítségükkel a választ.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szombati Délmagyarországban és Délvilágban!

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. ebebri 2010. június 08. 15:40
  „És mégegy valami: Nem az észt osztom, hanem elmondtam a véleményem, mint ahogy Te is, kedves cat49!
  És rendes tőled, hogy annyira félted azt a szerinted sz*r pedagógusi állásodat tőlem... ez egy kicsit paradoxon, nem gondolod?! Ha tényleg annyira rossz lenne, akkor azt mondanád, hogy az ilyenek menjenek csak pedagógusnak...
  És azt is be kéne már látni, hogy ha valami nem megy erővel, akkor majd megy ésszel. Szóval ha az olyan pedagógusokkal, mint amilyen Te is vagy, csődöt mond a rendszer, mert mindenki elégedetlen, akkor talán meg kéne próbálni olyanokkal, mint amilyen én is vagyok. És nem esek kétségbe a vádaktól, mert mindig voltak, vannak és lesznek olyanok, akik el akarnak gáncsolni... de én szívesen vállalom fel Mr. Keating szerepét.”
 • 33. ebebri 2010. június 08. 14:53
  „candle és persona
  Nem az önbizalmam nagy, hanem fiatal létemre az élettapasztalatom, mert sajnos protekció hiányában nem volt egyszerű a családomat, magamat eltartani. Képzeld el, hogy én már az egyetem mellett főállásban dolgoztan, hogy a tanulmányaimat el tudjam végezni. Nappal az egyetem padjában ültem, éjszaka pedig dolgoztam (éhbérért egy multinacionális áruházban). Összeszorítottam a fogam és arra gondoltam, ha egyszer elvégzem az egyetemet, akkor majd lesz jobb állásom is, mondjuk tanári...de nem lett. Szerintem sokan tanulhatnának tőlem szorgalmat, kitartást, alázatot...
  Nem azt mondtam, hogy menj gyárba dolgozni - de ha már tapasztaltad volna milyen az, akkor tudnád, hogy miről beszélek-, hanem hogy elgondolkodtató, hogy azoknak az embereknek milyen sanyarú a sorsa, mégsincs tele a sajtó olyan cikkekkel, hogy nem vonzó a gumigyárban dolgozni... persze hogy nem, de nem is kötelező! Éhen is lehet halni...
  Az x évig ugyanazt tanítókról oda írtam, hogy tisztelet a kivételnek! Akinek nem inge, ne vegye magára!
  Egyébként pedig azért támadom a mostani oktatási rendszert és az ebben a rendszerben tanítókat, mert speciel én is egy olyan fafejű, begyöpesedett tanárnak köszönhetem, hogy tanár lettem , pedig orvosi pályára készültem.
  Egyébként is "sok az eszkimó és kevés a fóka". Főleg az olyan eszkimókból van több a kelleténél, akik csak tankönyvből ismerik az életet. Isten őrizz, hogy ezt a tudományukat adják tovább az utókornak.”
 • 32. Miska 2010. június 08. 08:39
  „"Ja és ráadásul egy tanár az első évben megtanulja, elkészíti a tanítási tervét és x évig ugyanazt mondja el minden nap."
  Ezzel speciel egyetértek. Vannak sokkal kreatívabb pályák is, ahol napi szinten változik a "tanterv".
  Mindemellett elismerem, hogy durván alul van fizetve a pedagógus szakma. Költöttek ezek mindenre, iskolaépítésre, bezárásra, csak a bérfejlesztés maradt el. Ja abból nehéz elmutyizni 50÷80%-nyi milliókat..”
 • 31. persona 2010. június 08. 07:17
  „28. hozzászólás ebebri 2010.06.07. 09:11
  "Ja és ráadásul egy tanár az első évben megtanulja, elkészíti a tanítási tervét és x évig ugyanazt mondja el minden nap."
  nos, ez a mondatod után tényleg mindenki jobban jár, ha TE messze elkerülöd a pedagógusi pályát..”
 • 30. Candle 2010. június 07. 19:04
  „A tanterveket sajnos nem egyszer kell megírni, mint a régi szép időkben kellett gondolom. Mivel minden évben kitalálnak ezt azt készülj rá, hogy gyakrabban fogod koptatni a billenytűket. Na persze, ha rendesen akarod végezni a munkádat. És gratulálok, az önbizalmad megvan..a következő két életedre is:)
  És nem, ezek után nem gyárban szándékozom folytatni a pályafutásomat. De köszi az ötletet.”
 • 29. meggymag 2010. június 07. 09:56
  „Én nem sajnálom a tanárokat, szép hivatás, persze akkor ha hivatásnak is tartja a tanár, egyébként a fizetés nem 105 ezer forint és akkor még nem beszéltünk a számla nélküli magánórákról. Az idegen nyelv 2000, a matek, kémia, földrajz 1800-2000, fizika1800, ft 45 percért és a hivatástudatos tanárnéni, már 12:45-től nyomja a számlanélküli órákat a lakásán egész este 18 óráig. Azért naponta ez sem megvetnivaló pénz (naponta kb.:12eFt, azaz 1 héten 60 ezer forint, 1 hónapban pedig 240 ezer forint, adózatlanul, tisztán a fizetése mellé)
  Mondom, nem sajnálom, mert délután valóban megdolgozik a pénzéért.”
 • 28. ebebri 2010. június 07. 09:11
  „Candle!
  Aki pl egy gyárban gürizik egész nap fele annyi pénzért, mint Te, az talán nem fárad el estére?! Ja és ráadásul egy tanár az első évben megtanulja, elkészíti a tanítási tervét és x évig ugyanazt mondja el minden nap. Tényleg fárasztó lehet. Nagyon kevés olyan tanár van, aki kreatív és valóban készülne az óráira. Ismét tisztelet a kivételnek!
  Cat49!
  Bocs, de én 5 éve végeztem, Te végeztél 40 évvel ezelőtt... szóval csak én tudom jobban, hogy mi a mostani helyzet. És kívülről látva a problámát, pont ez a baj, hogy az iskolák még mindig tele vannak olyanokkal, mint Te, akik 100 éve befészkelték oda magukat, folyamatosan elégedetlenkednek, de ha csak ki nem halnak, akkor el nem hagyják a pályát... És pont az ilyenek nem kellenek pedagógusnak? Ponthogy ilyenek is kellenének! Nemcsak az olyan begyöpesedettek, mint Te! Talán tőlem is sok jó dolgot tanulnának a diákok és talán még jobban is tisztelnének, mint Téged. (Csak zárójelben, engem imádtak a tanítványaim a gyakorlat alatt és a mai napig köszönnek az utcán, pedig elég sok tanárpalántával találkoznak. Nem hiszem, hogy mindegyiket megjegyeznék.) Csak valószínűleg a szegedi iskolák igazgatóit is olyan fából faragták annak idején, mint Téged!”
 • 27. Candle 2010. június 07. 07:32
  „ebrebi..a szakmai gyakorlat olyan a valódi tanításhoz képest, mint mikor megmutatnak egy fát. Attól még nem maradsz életben a dzsungelben. Nekem sincs már tanári állásom képzeld, ugyanis kiléptem. Képtelenség gyereket nevelni, ha az ember este hatkor hazaesik és még éjfélig gyűri a melót..hoppá, ez nem volt benne a kézikönyvben? Nem lekezelni akarlak, csak próbálj meg figyelni arra, aki figyelmeztet, így talán nem fogsz akkorát zuhanni.”
 • 26. cat49 2010. június 07. 06:31
  „Ebebri, nagy a te vágyásod vmire, amit nem ismersz! Kalandra fel! Aztán majd letanított 40 év után 120 nettóval a zsebedben hagyd el a pályát a fiatalok kedvéért, ha megéled. Ha én igazgató lennék biztosan nem alkalmaználak, mert (belülről ismerve a szakmát) neked a leghaloványabb fogalmaid sincsenek arról, hogy működik az iskola! Minden állításod igazsága kb. 40 évvel ezelőtti! Nem ismered az idevonatkozó törvényeket, gyakorlatot, elvárásokat, de nagy titán vagy észosztásban! Pont az ilyenek nem kellenek pedagógusnak.”
 • 25. ebebri 2010. június 06. 21:24
  „candle és szilléri!
  A pedagógusképzés része a szakmai gyakorlat. 1 teljes évem volt rá, hogy betekintsek miből is maradok ki... És ahogy mondtam, szeretnék elmenni pedagógusnak, csak sajnos lehetőséget nem kapok, mert nincs protekcióm. És bár tényleg nem álomfizetés, amit a tanárok kapnak, de ma Magyarországon kinek van álomfizetése?! Örül az, akinek bármilyen munkája van! Arról nem beszélve, hogy próbálna meg bárki a versenyszférában követelőzni, megelégedetlenkedni... másnap már nem kéne dolgoznia menni. Szóval szerintem mindenki szálljon magába és akinek tanári állása van az adjon hálát az Istennek, hogy ekkora szerencséje van!”
 • 24. szilléri 2010. június 06. 18:12
  „Bolognai folyamat eredménye: Magyar Bálin és Hiller István munkássága:

  http://vimeo.com/11690875”
 • 23. persona 2010. június 06. 12:14
  „12. hozzászólás Nostradamus 2010.06.05. 07:41
  de amíg erre rá nem jönnek, sajnos nem igen lesz mit várni a következő nemzedékektől.”
 • 22. szilléri 2010. június 06. 09:28
  „ebedri !
  A munka nem 6 óra,
  Az éves szabadság nem több hónap, ha összeadjuk megegyezik a dolgozók átlagának !
  A kirándulás nem ingyenes!
  Az egyéb kedvezményekből soroljál fel néhányat !

  átlag munkanélküli segély : 65 000 Ft/hó
  átlag rendes nyugdíj : 83 000 Ft/hó
  átlag pedagógus bér : 90 000 Ft /hó pálya kezdő ,,F" kategóriával két diploma : 105 000 Ft/hó

  Tessék elmenni pedagógusnak !
  ui. nem vagyok pedagógus !”
 • 21. szilléri 2010. június 06. 08:20
  „Caveman91
  1. A geoid fizikai felület, amelyet modelezni szoktunk egy nemzetközileg elfogadott forgási ellipszoiddal pl. IUGG, WGS,
  A geoid és a forgási ellipszoid közötti ,,lokális" eltérés számítható illetve geodéziai és gravimetriai mérésekkel alátámasztható érték: neve ,,geoidunduláció"
  A 2. és 3 kérdést kihagyom ! Utána kéne nézni.

  De igazad van!
  Nagyon sok hozzászóló élből és indulatból tudás és tapasztalat nélkül osztja az észt.
  Két normális válasz létezik . Próbáld ki az első .
  A második a klasszikus mondás miszerint két fajta f............asz van, az egyik felszólal a másik el megy a barátnőjével ...........ni.”
 • 20. Candle 2010. június 06. 07:26
  „´És örülnének a fizetésüknek, napi 6 órás munkaidőnek, állandó szabad hétvégének, nyári és téli szüneteknek, ingyen kirándulgatásoknak és a számtalan egyéb kedvezménynek, amit a pedagógusok kapnak´

  drága ebebri..ilyen csak a mesében van...tapasztalataim szerint a 6 óra minimum 10, de szaktól függően több, a hétvégék egyáltalán nem szabadok, mert mindig van valami, ami tényleg jó az szünetek, főleg, ha kezdő vagy és nem bíznak meg azzal, hogy a gyerekeket kísérgesd ide oda....szünidőben is. De azért ne ábrándulj ki a szakmából:) Sok sikert!”
 • 19. Candle 2010. június 06. 07:21
  „14. KolompárRómeó 2010.06.05. 08:37

  Ahogy mondod...”
 • 18. Tóthimi 2010. június 05. 18:15
  „Ja, a tanárok mellett mások is síránkozhatnak követelve a nagyobb tiszteletet, megbecsülést, szinte nincs olyan oglalkozás, ahol ezek nem lennének hiánycikkek.Sajnos a politika mindent megtett azért, hogy ez így legyen, mindent, értsd, minden törvényt, jogszabályt, határozatot megkérdőjelezett, így nem is lehet csodálkozni semmin sem.”
 • 17. stréber 2010. június 05. 13:52
  „15. Saphy 2010. 06. 05. 09:29

  Cáfolnám, amit írtál: egyrészt leghamarabb nem 18, hanem 21 éves korban lehet tanári szakra jelentkezni (lsd. 2005. évi CXXXIX. tv., 32. §/5, 43. §/1, 145. §/6), másrészt a tanári szakokat nem tekintheti senki sem "végső mentsvárnak", ugyanis általában épp a tanári szakokon a legmagasabbak a ponthatárok (lsd. felvi.hu).”
 • 16. ebebri 2010. június 05. 09:50
  „Nekem tanár a végzettségem, elég jó eredménnyel végeztem el az egyetemet, szeretnék is tanítani, de mivel nincs protekcióm, esélyem sincs rá, hogy megtapasztaljam azt az anyagi, erkölcsi és társadalmi megbecsületlenséget... ellenben tengődhetek segélyen, dolgozhatok egyetemi diplomával egy áruházban minimálbérért. Ha elég elszánt vagyok, akkor elmehetek Pestre vagy külföldre, távol a családomtól és megtapasztalhatom, ahogy egy multi kitapossa a lelkemet is... Szóval miről is beszélünk?! Akinek nem tetszik az a pálya, az emelje fel a seggét és adja át a helyét másnak, olyanoknak, akik lelkesen, becsületesen végeznék a dolgukat és hivatásnak tekintenék ezt a pályát! És örülnének a fizetésüknek, napi 6 órás munkaidőnek, állandó szabad hétvégének, nyári és téli szüneteknek, ingyen kirándulgatásoknak és a számtalan egyéb kedvezménynek, amit a pedagógusok kapnak. Ráadásul bár tisztelem az időseket, de az összes nyugdíjas tanárt eltávolítanám, hogy hadd legyen a fiataloknak - akik még nem épültek le és van türelmük és érzékük a gyerekekhez- lehetőségük. Hátha az átlagos családból származó, fiatal tanároknak nagyobb lenne a diákok körében is a becsülete, mint az évszázados tanár dinasztiák sarjainak vagy a kivénhedt, szenilis tanároknak. Tisztelet a kivételnek!”
 • 15. Saphy 2010. június 05. 09:29
  „"A pedagógusok úgy érzik, nem igazán tisztelik őket."
  Miért is? Amikor a diákok nagy része 18 évesen a pályaválasztás idején, még cseppet sem érett arra, hogy józanul dönthessen. Plusz az esetek döntő többségében végső mentsvárnak jelölik meg a tanári szakok bármelyikét, hogy ha sehova nem kerülnek be, legalább valahol tanulhassank. Tisztelet a kivételnek, nem a tanítani vágyás és az elszántság vezérli őket.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozatosan visszaáll a rend a Rókusi csomópontnál

Fokozatosan állítja vissza az 1-es villamosvonal-rekonstrukció kivitelezője a terelőutak forgalmi… Tovább olvasom