Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Egyre kevesebb gyermek születik

Szatymaz - 6,6 százalékkal született kevesebb gyerek Magyarországon tavaly, mint egy évvel azelőtt. A Szeged környéki kistelepülések közül – többek között – elöregedőben van Dóc és a szatymazi tanyavilág lakossága is. A polgármesterek hosszú távon mégsem látják veszélyben községeiket.
Tovább csökkent hazánk lakossága a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Tavaly 83 ezer gyerek született Magyarországon, ami 6,6 százalékkal kevesebb az azt megelőző évnél. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása felméréséből kiderült: a szatymazi tanyavilágban szinte már csak idősek élnek, míg Dócon a munkanélküliség okoz komoly problémát a fiataloknak. Tóth Margit dóci polgármester is elöregedő községnek véli települését, ahol évente 4–5 gyerek születik. – Ettől függetlenül évek óta stagnál az óvodásaink és iskolásaink száma, valamint olyan házakat sikerült eladnunk fiataloknak, amelyek már régóta üresen álltak a tulajdonosok halála miatt – mondta a településvezető. A polgármester szerint a 780 fős Dócon a munkanélküliség és az aluliskolázottság nagy problémát okoz. – Az önkormányzat mindent megtesz a lehetőségeihez képest, hogy meg tudja tartani az itt élő fiatalokat. Felújítottuk a játszóteret és a könyvtárat, ahová 4 számítógép került – magyarázta Tóth Margit.

A szatymazi tanyavilágra hosszú távon valóban az elnéptelenedés vár, hiszen évek óta többen halnak itt meg, mint ahány fiatal ide költözik. – A település lakossága azonban Szegedhez való közelségének, jó logisztikai helyzetének és a hamarosan elkészülő M43-as autópályának köszönhetően mégis évről évre növekszik. Ráadásul a térségben Szatymazon van a legtöbb zárt kerti övezet, amelyet szívesen választanak maguknak a városból kiköltözők. Évente stabilan 40–45 gyerek születik a településen. Ez a szám meglátásaim szerint hosszú távon sem fog jelentősen emelkedni, de a már említett okok miatt a lakosság további növekedését várom a következő években – mondta Kormányos László polgármester. A gyermekvállalási kedvet mégis növelni próbálják: tavasszal nekilátnak a település első, az uniós előírásoknak megfelelő bölcsődéjének megépítéséhez.

A Csongrád megyei települések közül Bordányban hosszú évek óta jelentős a fiatalok aktivitása a községi életben. Tanács Gábor polgármester elmondása szerint a 3200 lelkes faluban a 12–25 év közötti korosztály száma 606; évente 25–30 újszülött jön világra a községben. – A gazdasági válság miatt ugyanakkor leálltak az építkezések a környéken, ami miatt az utóbbi években kevesebb fiatal költözött ki Szegedről, mint korábban. A városból ide költöző idősebb korosztálynak köszönhetően a település lélekszáma mégis növekszik – mondta Tanács Gábor.

Olvasóink írták

 • 17. jozko 2011. február 01. 16:43
  „Épp most alakult egy társulás a közgondolkodás befolyásolására!

  Itt az idő!
  Előre...jobban mondva:
  Nyeregbe! Katedrára! Dobogóra! Szószékre!
  Kinek kinek saját szakmája szerint!
  Ez a téma mindenképpen megér egy misét!”
 • 16. csergemerge 2011. február 01. 15:00
  „"Egyre kevesebb gyermek születik"

  Igen, ide vezet az önző, liberális gyermekellenes politika.
  A gyurcsányizmus szelleme még mindig nem oszlott föl.
  Évek kellenek ahhoz, hogy a fejekben is helyükre kerüljenek az értékrendek.”
 • 15. fles2 2011. február 01. 11:11
  „Én a saját házam körül tudok nyilatkozni.Nekem 2 gyerekem van(7év és 1 év) Apa reggel 5-este7-ig melózik sz@ros 85 ezerért Én,49.500Ft Kapunk össz.:124.500Ft.Csak a gázszámla volt 53.000ft mindent kifizettünk csekkek stb..maradt 2000Ft-unk. Szerinted ebből lehet gyereket nevelni???Az előttem hozzászólóval tudok egyet érteni,de mivel anya vagyok tudom milyen érzések vannak egy nőben,de tud azt is baromi rossz érzés amikor még vaj sincs a hűtőben és éhesek a gyerekek!!!”
 • 14. windsor 2011. január 31. 16:11
  „Nos én is Johnconnor és Fer981 véleményét osztom. Magamtól meg tudok vonni dolgokat, mert néha bizony kell, de egy gyerektől nem lehet. Én elvagyok pulóverben a lakásban és fűtés nélkül, egy baba nem bírná... Etetni, fürdetni, pelenkázni, ruházni kell, fűteni kell rá. Aztán fizetni a bölcsit, ovit, iskolát stb. Ezt pedig szeretetből és gondoskodásból nem lehet... Szóval igenis ott a gond, hogy anyagilag nem kivitelezhető, hogy egy átlag nő gyereket vállaljon. Arról nem beszélve, hogy én pl tanyán szeretnék élni, annak minden negatív és pozitív oldalával, de minthogy csak a városban van munka, ami annyit fizet, hogy nincs köztartozásom, így aztán maradok a taposómalomban, őrlöm az idegeimet, és addig bízom egy ideális körülmény bekövetkeztében az eljövendő gyermekem számára, amíg bizony kicsúszok abból a korból, amíg még gyermeket tudok vállalni... Ez a nagy büdös helyzet... aztán lehet ideologizálni, de nem szülök egy gyereket, csak hogy legyen aztán éhhezzen, betegeskedjen és szenvedjen...”
 • 13. dodó 2011. január 31. 15:44
  „A cím helyesen:
  "Egyre kevesebb ~magyar~ gyermek születik"”
 • 12. johnconnor 2011. január 31. 14:12
  „mazsolaszőlő: nagyon vadregényes-romantikus elképzeléseid vannak...megnéznélek hogy nevelnél föl gyerek(ek)et minimálbérből mondjuk egy borsodi kis faluban ahol "kisebbségi törvények" uralkodnak...megnéznélek, mazsolaszőlő.( : mert az írásodból kitűnik hogy nem volt még sok közöd a nélkülözéshez/bizonyos társadalmi "szubkultúrákhoz"...
  fer981, nagyon eltaláltad!(te a föld nevű bolygón élsz, nem mint mazsola barátunk...) még annyit hozzáfűzök hogy, ha jobb életet akar valaki magának (és nincs "anyuci-apuci") akkor el KELL innen menni....”
 • 11. fer981 2011. január 31. 11:14
  „mazsolaszolo : hát nemigazán értek veled egyett, ugyanis szeretetből nem lehet felnevelni 1 gyereket se, de még minimálbérből se segitség nélkül:) Ha kap is munkát valaki, akár minimálbérest, / ez a legtőbb lehetőség / az is feltételekhez van kötve, pl.: legyen autója, mobiltelefonja, stb.. Ha ezek fentartását kiszámolod, nemhogy a gyereknek, de neked se marad semmi. Még hozzáadhatod a gyerekorvost gyógyszert, tápszert ruhát, na meg a megfelelő helyet, ahol füteni világitani, vizet melegiteni, csatornát fizetni, de sorolhatnám. Nemhogy nem elég, hogy munkahelyed van, folyamatosan annyi minuszod van, mint amennyit keresel. Ha elmegy gyesre a kismama, akkor még munkát nem is vállalhat, aszem 4 órát, de ki az aki annyi időre foglalkoztatja.”
 • 10. zoltanszabo 2011. január 31. 10:49
  „T. 2. Windsor .
  " A Kaszással,ki holnap elragad csak úgy dacolhatsz,ha gyermeked marad utánnad.... ! "
  Ezt a belső igényt--mindenki maga dönti el. Vállal-e ,v. nem gyereket. Ha a nő boldog párkapcsolatban él, biztosak egymásban, erős a szeretet, szerelem--úgy is kiforrja magát ez a vágy.
  Ne várjunk a társadalomtól semmi jó ! Ez a mostani brutális világ nem igen kedvez a családoknak . Biztos ,jól fizető állás--megfelelő lakás , sokaknak csak álom.
  A flvakba költözés pedig--szerintem az idősebbek mennek, akik már nem tudják fizetni a giga számlákat pl. a panelban , fűtenek ezzel-azzal,kis kertbe vetemény. Talán olcsobb az élt ott.
  A fiatal nem nagyon megy..se munka ! se szórakozás a falun--a tanyasi élet igen nehéz--kegyetlen--már mindenki aki ott élt--beköltözött a városba. Idősek meg kihaltak.”
 • 9. queenmargareth 2011. január 31. 10:49
  „Hogy merjünk ide szülni:(Ebbe a borzasztó helyzetbe...”
 • 8. jozko 2011. január 31. 10:08
  „Bizalmi index.”
 • 7. mazsolaszolo 2011. január 31. 10:02
  „2. Igaz, hogy ez kizárólag a te döntésed, én max. véleményt mondhatok, de ha már magad vetetted fel a kérdést, és ezt mondom:

  Ha mindenképpen akarsz gyereket, ha úgy érzed, hogy anyának születtél, hogy az életed gyerek nélkül üres és értelmetlen, akkor ne törődj semmivel, tedd, azt, amt a szíved diktál. Nem számít a szegénység - egy gyereknek nem adhat többet, jobbat, tartósabbat és élet-viharállóbat egy szülő, mint a Gondokodását és Szeretetét (a szó leglényegibb és legvalóságosabb értelmében) -; nem számít a munkanélküliség (hiszen te olyan fiatal vagy, előtted az élet, és előtted a világ - nem csak Mo-n lehet ám boldogulni -), semmi és senki - csak az, amit te akarsz. De azt tudni kell pontosan, hogy te mit akarsz.

  Ha már bárki más irányít téged olyan kérdésekben, amelyek kizárólag csak rád tartoznak, akkor még nem vagy felnőtt ember. Márpedig a gyerekvállalás pontosan olyan sarkos kérdés, ami csakis rád meg a gyerek másik szülőjére tartozik, ugyanis ti vállaltok egy kis emberkéért 20 évre felelősséget.

  Minden jót! :)”
 • 6. Loki 2011. január 31. 09:53
  „dik ez nem igazs, mi gyárcsuk rendesen”
 • 5. KamuNeni 2011. január 31. 09:23
  „Az embereknek mar kefelni sincs kedvuk!!”
 • 4. Larsson 2011. január 31. 08:53
  „Erről is a multik tehetnek, ezért vasárnap be kell őket zárni, hogy mindenki a templomba járjon, utána hazamenjen és kettesével gyártsák a gyerekeket...”
 • 3. mihaly-1 2011. január 31. 08:44
  „Nincs értelme a gyerekvállalásnak, ebben a korrupt országban! Munkaügyi hivatalok luxus kiadás, ezt az önkormányzatok is el tudnák látni, hogy nyilvántartást vezessenek a munkanélküliekről! Az országban szervezetlenség uralkodik, termelői munkát nem létesítenek, csak az uniós milliárdokat zsebelik be a felső tízezer!”
 • 2. windsor 2011. január 31. 08:30
  „Nem hiszem, hogy a szülési kedvet 4 új számítógép, az új játszótér vagy egy korszerű bölcsöde fogja meghozni... Persze mind szép és jó, de ettől még nem lesz pénz a felnevelésre. Mindjárt 32 leszek, egészséges vagyok, de mivel nem biztos a munkahelyem, sőt még xarul is keresek - és nem 8 általánossal vágtam neki az életnek -, így szerintem nem most kezdek el azon filózni, hogy szüljek... Eddig is hasonló okok tartottak vissza, most még kevesebb lett a fizetésem (hála az új adórendszernek), így pláne nem merek belegondolni a gyerekvállalásba...szerintem nem vagyok ezzel egyedül... Nem csodálom, hogy kiöregszik a társadalom... Bár bizonyos népcsoportot nem tart vissza semmi a szaporodástól...”
 • 1. KolompárRómeó 2011. január 31. 07:53
  „Akik viszont születnek, azok nem feltétlenül az ország épülésére. És ezek egyre többen vannak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorítanak a szolgáltatók: már 60 nap múlva kikapcsolhatják a gázt és az áramot

Az Országgyűlés márciusban dönt arról, hogy 90 nap helyett már 60 nap múlva ki lehet kapcsolni a nem fizető ügyfelet az áram- és gázszolgáltatásból. Tovább olvasom