Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Egyre kevesebbet költünk könyvre

Hódmezővásárhely - Egyre kevesebbet költenek könyvre az emberek a vásárhelyi könyvesboltosok tapasztalata szerint. A diákok közül sokan az interneten olvassák el a kötelező olvasmányokat.
– Elég gyenge a kereslet, bár az év eleje, az első hónapok mindig pangást hoznak. A mi helyzetünket kicsit könnyíti, hogy régi, valamint új, de olcsóbb, 3-400 forintos könyveket is kínálunk, és akik hozzánk betérnek, jobbára ezeket keresik. A válságot szerintem igazából csak két-három hónap múlva érezzük majd meg – mondta Mérai János. A Kálvin Könyvesbolt és Antikvárium tulajdonosának elmondása szerint van, amikor harmincan-negyvenen, de olyan nap is előfordul, hogy csak öten-hatan nyitnak be az üzletbe, de az érdeklődők fele vásárol.

A 28 éves Búzás Ilona barátjával, Pataricza Mihállyal nézelődött az Andrássy úti Petőfi könyvesboltban. A növényvédő állomáson dolgozó nő 2-3 havonta vásárol könyvet. A 68 éves nyugdíjas népművelő, Földvári László viszont már szinte egyáltalán nem vesz könyvet, és nem csupán az anyagiak miatt. – Ha telne rá, valószínűleg akkor sem vásárolnék könyvet, mert már nincs hely a lakásban, és manapság nem látok olyat, amit mindenáron megvennék.

Földvári László az Andrássy úti Petőfi könyvesboltban. Fotó: Tésik Attila
Földvári László az Andrássy úti Petőfi könyvesboltban.
Fotó: Tésik Attila

– Egyértelműen érezhető a forgalmon a válság – mondta Kurusáné Hódi Nóra, a Petőfi könyvesbolt megbízott vezetője –, főként tankönyveket, szótárakat, a tanulásban segítő kiadványokat keresnek nálunk. Tapasztalatunk szerint a családok egyre kevesebbet költenek könyvre, bár a krízis igazi hatása valószínűleg még ezt követően jelentkezik.

Az interneten olvasnak.Sokan a boltokban csak nézelődnek, a nekik tetsző könyveket interneten rendelik meg, ahol rendszeresek az 50-60 százalékos kedvezmények. Így még házhozszállítással is olcsóbb, mint ha üzletben vásárolna. A pedagógusok tapasztalata is az, hogy a kötelező olvasmányok miatt egyre kevesebb diák rohamozza meg a boltokat, könyvtárakat, az Országos Széchényi Könyvtár honlapján mindegyik megtalálható.

Olvasóink írták

 • 5. Norman_Bates 2009. március 22. 11:59
  „A könyvkiadók is ugyanabba a hibába estek mint anno a hanglemezkiadók, a "mindenre tegyünk rá 10000% os hasznot! " jelige, egy CD-n jó ha három jó szám van, 5000HUf ért, oszt akkor csudálkozik a birkája, hogy mindenki "illegálisan " tölti le a zenéket.
  A könyveknél szintén megfigyelhető a féktelenség. : emberiség krónikája: 14ezer
  Világatlasz: 8ezer. csak, hogy az értelmesebb könyveket említsem, szóval talán nem 5000% -os haszonkulcsal kellene forgalmazni ezeket a könyveket, és akkor talán megvennénk.
  Én pl szívesebben olvasok valamit könyvben mint ugyanazt képcsöves monitorról, de ilyen árak mellett inkább rongálom a látásomat.
  Amúgy a teccsó meg a Jisk között az Alexandra könyvesbolt akar majd valamikor lenni, de lehet, hogy sose.”
 • 4. Én2 2009. március 22. 08:01
  „Igen de miért is, nincs mhely, nincs pénz, nem azért mert nem szeretünk olvasni!!!!!!”
 • 3. Nornora 2009. március 21. 20:21
  „Nemrégiben a szakdolgozatomhoz kellett volna néhány könyv, és először Vásárhelyen néztem körül. Sem a könyvtárban, sem a könyvesboltban nem találtam témába vágó könyveket. Amikor az eladót kérdeztem, hogy egy adott könyv meg van-e, akkor kikerekedett szemmel nézett, hogy ez nem OLYAN könyvesbolt. Pedig csak egy néhány éves kiadású, nem csak szakemberek számára írt könyvet szerettem volna venni. Végül kénytelen voltam neten rendelni.”
 • 2. Hmmm... 2009. március 21. 20:13
  „Valamikor megtehettem, hogy szinte minden, szamomra erdekes es ertekes konyvet megvehettem. Szinte gyujtottem oket arra gondolva, ha mar nem leszek annyira elfoglalt, minden lehetseges kis idot olvasasra forditok. A konyvek arukat tekintve szinte barki szamara elerhetoek voltak. Ma mar mas a helyzet, de nem csak az arak miatt.”
 • 1. mityok 2009. március 21. 17:33
  „Nem csoda, hogy kevesebbet költünk. Diákként rengeteg könyvet kell az embernek olvasni. Karácsony környékén szerettem volna néhány fontosabb szakkönyvet megvenni és még beleolvasni sem tudtam vásárlás előtt, mert befóliázott állapotban tartják őket a polcokon és nem bonthatják ki - mondta az eladó. A nyelvkönyvek felháborítoan drágák és egyéb könyvek is megfizethetetlenek egy átlag embernek (az országunk többsége) !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pista bácsi a lábával gesztikulál


Tovább olvasom