Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyre kisebb öröm a kiskert

Szeged - Szegeden több ezer embernek az állandó lakcíme az a kiskert és kis házikó, ami az új földtörvény szerint termőföld. Az önkormányzat hiába szeretne több hobbikertes övezetet lakóterületté nyilvánítani, ha azok nem felelnek meg a törvényi feltételeknek.
 Sándorfalván egyre többen laknak zártkertben

Kovács Beáta jegyző elmondta: Sándorfalván a legszegényebbek életvitelszerűen a zártkertekben élnek, ahol nincs se gáz, se víz, csak a közvilágítást építették ki. A településen sosem merült fel, hogy az övezetet belterületté nyilvánítsák. – Az önkormányzat érzékeli, hogy egyre többen költöznek ki a zártkertekbe. Azért, hogy normális méretű életterük legyen, a beépíthetőséget szeretnénk 2-ről 5 százalékra emelni. Körülbelül 60 négyzetméteres házat lehetne építeni, az átlagos telekméret ugyanis 1200 négyzetméter – tette hozzá a város jegyzője. A mintegy 8000 lakosú Sándorfalván körülbelül 300 kiskert van, a több mint 160 ezres Szegeden 6000.


– Fáj a szívem, hogy el kell adnunk a kis házat és kertet, de már nem tudjuk gondozni, a feleségemet egy évvel ezelőtt a szívével műtötték – mondta Katona József szegedi, subasai, Ecetfa utcai telke kerítésénél.
– A 70-es évek közepén vettük, az elsők között, tégláról téglára építettük fel a 15 négyzetméteres házat, később lett víz, villany. A tujákat mi ültettük, most 6 méter magasak. Évek óta gondolkodtunk az eladáson, de csak pár hete hirdetjük: pont most, amikor már hatályos az új földtörvény. Megnehezítik vele az emberek életét.

Megírtuk: az egy hektárnál kisebb kiskert aranykorona-értékkel bíró termőföld – a március 1-je óta hatályos földforgalmi törvény szerint. Ami az elkövetkezőkben az adásvételnél okoz majd bonyodalmakat, hiszen a termőföldekhez hasonlóan kell eljárni – például a szerződést 60 napra ki kell függeszteni az önkormányzatoknál –, és a legolajozottabb ügyintézéssel is legalább 6 hónapos lesz az ügyintézés.
Beszélgettünk hobbikertesekkel Subasán, Baktóban. Kiderült: a kiskertként használt házikók jövőbeni sorsával kapcsolatban nincs aggodalom, tisztában vannak vele, sok pénzt nem lehet kapni értük, de valaha fillérekért jutottak hozzá. Azok aggódnak, akik életvitelszerűen ott élnek: zavarja őket, hogy a jövőben „termőföldön" laknak.

Katonáék közel negyven éve gondozzák subasai kertjüket – most kénytelenek eladni. Fotó: Schmidt Andrea
Katonáék közel negyven éve gondozzák subasai kertjüket – most kénytelenek eladni. Fotó: Schmidt Andrea

A sufninak is lehet lakcíme

Értelmezésünk szerint 2 törvény tusakodik: az egyik az építésügyi, ami szerint a területet arra szabad használni, amire az engedélye szól. A másik a lakcímtörvény: e szerint bárhová be lehet jelentkezni, ahol valaki életvitelszerűen lakik. Így lett házszáma a külterületi sufninak is, ahová levelet kézbesít a postás. Úgy tudjuk, Szegeden mintegy 3 ezer ember jelentkezett be állandóra a kiskertjébe.


– Marostő és Baktó kiskertes részére 1999-ben készültek részletes vizsgálatok – mondta Fehér Éva, Szeged főépítésze. – Mivel Marostőn lehetett csatornázni, teljesült a „teljes közművesítettség", így hamar lakóövezetté is válhatott. Baktó hiába lakóterület a besorolása szerint, nem felel meg az országos előírásoknak: nincsenek megfelelő méretű közterületek, és a szűk utak miatt csatornázni sem lehet.

A főépítész hozzátette: 3 területen – a tápéi kiskertekben, Tompaszigeten és Gyálaréten – megalapozó vizsgálat készül a Családok a Kiskertekért Egyesület kezdeményezésére, a közgyűlés támogatásával. Azzal a céllal, hogyan lehetne a beépítés mértékét 3-ról 5 százalékra emelni, ám ez nem jelent átminősítést.

A többi kiskertes területen vizsgálják, milyen irányba lehet elmozdulni. Subasát a korábbi építési szabályzat üdülőterületté „léptette elő", ahol a kiskert 3 százalékával szemben 15 százalék a beépíthetőség.

Katona József fájó szívvel válik meg a kiskerttől. Fotó: Schmidt Andrea
Katona József fájó szívvel válik meg a kiskerttől. Fotó: Schmidt Andrea
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizedszer volt borverseny Zsombón

Nehéz az Alföldön borászkodni – bár az itteni szakemberek minőségben felveszik a versenyt a hegyvidéki pincészetekkel, sokáig mellőzöttek voltak a szakmában. Tovább olvasom