Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Egyre nagyobb a mocsár a szántóföldeken

Szeged - 240 hektárnyi földterület áll víz alatt az M43-as sándorfalvi csomópontjának közelében, mert az autópálya töltésének megépítésével átvágták a régi vízelvezető csatornákat. A 3 tulajdonos pert indít a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., valamint a kivitelező Swietelsky Kft. ellen.
Aki a sándorfalvi csomópontnál az épülő sztrádahídról lenéz a mélybe, úgy érzi, mintha egy mocsár felett állna – írtuk egy hónapja. A helyzet azóta a folyamatos esőzések miatt tovább romlott. Az ok: az öthalmi vízelvezető csatornákat átvágták az autópálya töltései, ezért a területről nem tud lefolyni a víz.

Kotogány Árpáddal, a Kotogány családi vállalkozás tulajdonosával és édesapjával, Kotogány Mihállyal április legvégén még bejutottunk a Sándorfalvi úttól beljebb fekvő területre, hogy lássuk, nem csak a csomópont közelében áll a víz. Igaz, a terepjáróval hajszál híján bennragadtunk a sárban. Ma már meg sem lehet közelíteni a földeket.

Kotogányék 110 hektárjából 40-ről nem takarítanak be idén búzát. A szomszédok is pórul jártak: az Agroplanta Kft. 2500 hektárjából 100 hektár, a Karotin Kft. 340 hektárjából szintén 100 hektár áll víz alatt. Összesen 240 hektárból lett pocsolya – az érintettek szerint a kivitelezés hibájából.

Az elöntött földek gazdái perelnek. Fotó: Karnok Csaba
Az elöntött földek gazdái perelnek.
Fotó: Karnok Csaba

Földi István, az Agroplanta Kft. ügyvezető igazgatója egy hónapja azt mesélte, először levelet írtak a NIF Zrt.-nek, de nem kaptak választ. Most Kotogányékkal fogtak össze, bíróságra mennek, a jövő héten adják be a keresetüket. A részletekről annyit mondtak el, hogy elkészült a szakértői vélemény, amely szerint kettejük kára a kiesett termés miatt összesen 8 millió forint.

A harmadik károsult a Karotin Kft.: Sáringer Sándor ügyvezető igazgató is bírósághoz fordul, de külön. Elmondta, hogy szintén szakértői véleményt készíttet a terméskiesés nagyságáról. Emellett felkérte az egyetem hidrológiai tanszékét is egy vízháztartás-vizsgálatra. Hozzátette: az elmúlt napokban rosszabbodott a helyzet, a kivitelező Swietelsky Kft.-t kéri egyfolytában, hogy legalább az elkészült átereszeket tisztítsák meg a gépekkel, mivel azokat eltömte a homok.

Mocsár a sándorfalvi csomópontnál. Fotó: Karnok Csaba
Mocsár a sándorfalvi csomópontnál.
Fotó: Karnok Csaba

Szünetel a földmunka

Az új szegedi 2-es villamosvonal építkezésén, a Rókusi körúti Tescótól a Csongrádi sugárútig a tápkábelek fektetését és a földmunkákat is hátráltatja az eső. Késik a víz miatt az oszlopok állítása; a kivitelező a munkagödrök szivattyúzásával igyekszik faragni a késésből. A klinikai központ Semmelweis utcai és Bánomkert sori közműépítésénél is folyamatosan dolgozik a szivattyú. Az Oldal utcai útépítésnél leállították a munkát – az átázott talajra nem mehet nehézgép. Ugyanez a helyzet a Mars téren és a Gutenberg utcában is: a közműcserét szivattyúzás kíséri.

A belvíz a hibás

Lapunk információi szerint a kivitelező a belvízre, valamint az elhanyagolt vízelvezető árkokra hivatkozva hárította el a tulajdonosok panaszát. Ezért a benyújtott kárigényeket sem fogadta el.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Némabob 2010. június 30. 19:36
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/betakaritani_koszonjuk_nincs_mit/2166046/b Na madártej! erre varjál gombot! Nem akartam de kimondom! Én megmondtam!
  Nem hittél nekem!”
 • 51. CID 2010. június 12. 11:22
  „50: lehet nem városi volt, de nem is paraszt.:) Iparos”
 • 50. Némabob 2010. június 11. 15:04
  „49.CID:faekével? ha utánanéznél dolgoknak aki a John Deere szülőattya volt az is egy egyszerű kovács volt,nem városi.És lehet hogy manapság sok városi talál fel külömböző munkegépeket,vontatókat,de ezek 95%-ában Ipari hulladékok,a munkára alkalmatlanok,minőségük = a nullával.”
 • 49. CID 2010. június 08. 20:40
  „Na már megint sírnak a "mezőgazdasági vállalkozók". Mint már az adott témához kapcsolódó cikkeknél is megírták, ez a rész mindig is belvizes volt. AZ hazugság, hogy a csapadékvíz elvezető árkok léteztek. Valamikor lehet, de az utóbbi időben tele voltak traktorbehajtókkal ( nyilván spórolni kell az üzemanyaggal, nehogy már kerüljön párszáz métert :)). Ha pedig egy csatorna szakaszos, nyilván nem vezeti el a vizet, hanem max. tárolja azt a pár ezer litert ami beleszivárog, de elfolyni nem tud.
  És őszintén bevalljam, nagy ívben leszarom magyar terméket veszek, vagy nem.Egyrészt , sajnos a "magyar" termékek is ugyanolyan szarok mint a külföldiek, már ha véletlenül magyarok ( lsd., MÓRAKERTES jordániai paprika).
  Másrészt, majd ha a magyar paraszt foglakozik azzal, hogy a magyar ipar terméket vásárolja, s nem azt veszi figyelembe mi az olcsóbb, akkor engem is érdekelni fog.

  Az meg süket duma, ha a magyar paraszt nem termel, akkor a városi tahó éhenhal. Ha a városi tahó nem dolgozna, nem termelne, nem fejlesztene, némelyik agrárszakmunkás még mindig faekével szántana, kis tarisznyából vetné a magot, jó esetben kaszával takarítaná be a termést, a cséplést meg a kis cséplőbottal csinálná, mielőtt tekergetné a kőmalmot. Bár némelyiknél nagyobb az esély arra, hogy bogyókat gyűjtene, mert még egy nyamvadt dárdát sem tudna gyártani a vadászathoz.

  Szóval hagyjuk már ezt az éhen veszést a XXI. században.
  Mondjuk, nagyszüleim elmondása alapján, kimutatták a foguk fehérjét a II. világháború után. Gusztustalan összegeket elkértek akár egy tojásért is.”
 • 48. Miska 2010. június 08. 08:53
  „Jaja. Ez meg a másik. És ők egyáltalán nem termelni akarnak, csak spekulálni a földekkel, rátenni a kezüket, aztán baromi drágán eladni a parasztnak, vagy építési telket biznicelni, vagy útépítésre eladni.
  De a földterület véges mennyiségű, így ha előbb-utóbb mind a termelők kezébe kerül, akkor ezek a legyek is megdöglenek.
  A spekulánsokról:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fiatal_gazdak_tamogatasa/2160004/

  http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/kozerdekmenu/kozerdeku_adatok/tevekenysegi_adatok/kozzeteteli_listak/fiatal_mezogazdasagi_termelok__20100520_1015461

  Töltsétek le a nyertesek listáját és elemezzétek ki! :-))
  (szinte kizárólag mind a megyében városi cím, faluról 10-ből ha 1 van!!!)

  :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-))”
 • 47. szilléri 2010. június 07. 08:54
  „Madártej !
  A földeket már rég felvásárólta az ügyvéd maffia !”
 • 46. madártej 2010. június 07. 08:08
  „Némabob, akkor miért nem sírtál, mikor az állam adta a pénzt az út alá elvett földekért, hogy sokkal többet fizetnek, mint a napi árak voltak? Vagy akkor, mikor nem is a saját öregapáid földjében állsz, hanem egész máséban? Vagy akkor, mikor a bankhiteleiteket konszolidálta a szoclib.kormány? Azaz, lenullázta őket. Az oké, tavaly se ríttatok, mert akkor aszály volt, nem víz. A szegedi határ 100 éve még 70 ezer kh volt, most mit sírjak 240 ha miatt? Ha úszik a lapos, majd többet teröm a part!Így volt ez régóta mindig, az út alját meg majd megcsinálják, akik elszabták, az jogos kifogás, a többi nem az. Oszt jónapot.”
 • 45. ferdzso 2010. június 07. 00:01
  „A belvíz megszűnése után, sajtolással, átereszt lehetne csinálni utólag is, de ilyen vízben, lehetetlen bármit is csinálni.Elfelejthették a tervezők, hogy a föld alatti vízerek is észak-déli irányúak, és ez az építmény keresztezi, nyugat-keleti irányával.”
 • 44. Némabob 2010. június 06. 20:08
  „Miska te jó arc vagy megmondtad a frankót.”
 • 43. Miska 2010. június 06. 18:01
  „Nem egyszerű a szitu.
  Nyugatabbra azért támogatják az agráriumot, hogy egyáltalán csinálja valaki - mert világpiaci árakon ott is alacsony jövedelmezőségű -, mert könnyen belátható az ágazat stratégiai-nemzetiérdekű jelentősége.
  Na nálunk ugyanígy pocsék a jövedelmezősége a mezőgazdaságnak - bmw, merci terepjárók meg dzsondír traktorok ide vagy oda, nem részletezem miért, de pocsék és kész - csak az államunk még nem is védi a hazai piacot, termékeket. Ezért gyönge a hazai agrárium, és joggal sírnak, hogy legalább valami állami támcsit osszanak nekik (unió ide vagy oda). Mindemellett jelentős az ágazat élőmunka igénye - mégha szezonálisan is, ráadásul a többségben levő nem kvalifikált munkaerőből -, ezért fontos láncszem a foglalkoztatási szerkezetben.
  Ezzel az árvízzel, belvízzel meg tartok tőle többen járnak rosszul mint jól.
  Amelyik paraszt meg betömte a vízesárkot a háza előtt meg hasonló gazságokat követett el, az megérdemli, hogy a disznószar az ólból beszivárogjon a konyhájába, meg a nagyszobájába is az ágya alá!”
 • 42. szilléri 2010. június 06. 16:46
  „40. leeannlarue: Deszken Simitcz úr az elmúlt 5 évben 50-60 millió forintot elköltött belvízrendezésre.
  Kiviteli tervek nélkül ,,csípőből" építeni eléggé nehéz ügy.
  Egyébként a község déli része a tó köz felé gravitál ( mily érdekes ?) Természetes lefolyása nincs, ezért szükséges egy átemelő építése ( Móra -Tó köz ) ebben a magasságban.
  A Templi tér környékének felszíni vizét a már betemetett (Május 1 utcával párhuzamos ,,farmezsgyén található" ) természetes árok biztosította, amelyet a hetvenes években betakartak.
  Az Alkotmány utcától északra eső terület nem nagyon meglepő módon a Holt Maros felé gravitál. Ennek a vízgyűjtő területnek a rendezése megoldhatatlan a Holt Marosi csatorna rehalibitációja nélkül. (Semmelweis utca vége és környéke ,marha telep stb. ) A lakóparkkal elvileg nem lehet gond!
  Összefoglalva Petőfi után szabadon a ,,víz az úr"”
 • 41. Némabob 2010. június 06. 16:25
  „39. kertészke:a legteljesebb mértékig IGAZAD VAN. De ezt nem értik ezek!Igaz madártej?
  Ja és még valami:az állami támogatást kapjuk az igaz!De itt jön a dolog rossz oldala, akiket ti ZŐLDBÁRÓKNAK neveztek azoknak bizony a házán,a kocsiján a gépparkján jelzálog van és nem kevés banki hitel!Ezeket is fizetniük kell. Tudom most az jön hogy nem kell olyan drága gépet venni de az Unió kötelezi a gazdákat a TIR 3 as füstgáz kibocsájtási normát betartó gépek alkalmazására.(Hogy a sok paneldzsungel szökevény ne szívjon olyan sok füstöt). Ezt már csak a komolyabb,drágább gépek produkálják!”
 • 40. leeannlarue 2010. június 06. 13:56
  „5 éve végezték Deszken a szennyvízbekötést. Egyes utcákban az árkokat átvágták, betemették, megszüntették... Azóta semmi változás, de a főút és a Tempfli tér még új díszburkolatos járdát is kapott, a falu széle felé meg áll az utcán az esővíz... Pffff....! füvet nyírni nem lehet, gusztustalan az egész.”
 • 39. kertészke 2010. június 06. 13:40
  „jobb lenne, ha a proli is sírna együtt a paraszttal, mert csak addig szarik a 10-en amíg a paraszt termel.”
 • 38. ferike75 2010. június 06. 13:33
  „A PARASZT MINDIG SIR HA SOK AZ ESO AZERT HA KEVES AZERT TELJESEN MINDEGY,AKKOR SE ADJAK OLCSOBBAN HA SOK A TERMES.AZ ELET NEM HABOSTORTA.”
 • 37. deszkás 2010. június 06. 12:52
  „Annak idején ezeket a földeket meliorizálták igaz egészként ami védelmet nyujthatott volna.Rendszerváltás, parcellázás ,árok betemetése(az az én földem) meg én takaritsam az árkot?Eredmény mint fent.”
 • 36. maci52 2010. június 06. 12:14
  „Szegény paraszt bácsik,a földalapú támogatás rendben,zsebben,majd pityeregnek Orbánnál,kártérítésért.
  Az ipart/építő/ soha nem támogatták,csak lenyúlták.”
 • 35. Logaritmus 2010. június 06. 10:18
  „Nem kell kötelezően nyilvános vagyonnyilatkozatot tennie az Orbán-kormány új közigazgatási és helyettes államtitkárainak, ráadásul rájuk nem is vonatkoznak majd a szigorított összeférhetetlenségi szabályok sem - írja a Népszabadság -, s ezzel visszaáll a 2006 előtti vagyon-nyilvánossági rendszer, amit korábban épp a Fidesz támadott nagy vehemenciával.

  Szeptembertől várhatóan nem vonatkozik egyes állami cégekre a Bajnai-kormány által bevezetett havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafon - jelenti a hirek.oldal.info. Negyvennél is több állami vállalatnál a vezetők juttatásainak nem lesz felső határa; annak idején a Bajnai-kormány által meghatározott kétmilliós felső határt a Fidesz nagy vehemenciával túl magasnak tartotta.

  Nyilvános határozatban dönthet a kormány az állami vagyon értékesítésénél a versenyeztetés mellőzéséről - írja a Népszava -, ennek értelmében verseny nélkül kelhetnek el olyan cégek, mint a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta Zrt., a MÁV Zrt. vagy akár a Volán-társaságok, feltéve, ha az ügylet megvalósítása a kormány szerint kiemelten indokolt.”
 • 34. Parttalan 2010. június 06. 09:16
  „Madártej = valóságtól elrugaszkodott városi (?) majom.”
 • 33. papsajt 2010. június 06. 08:46
  „"25. hozzászólás rotátor 2010.06.05. 16:06
  Látom az irígység itt is nagy úr...."

  Én is így látom:(

  Dorozsmai átkötőnél is így áll a belvíz, pedig ott van csatorna!
  Lehet hogy az M43-nál vanak zöldbárók, de csatorna az nincs, és ez hiba.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv a szegedi kabaré történetéről

Szeged - Zengerájtól a kabaréig címmel tegnap mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban Sándor János… Tovább olvasom