Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Egyre nagyobb bajban vannak a társasházak, nem fizetik a lakók a közös költséget

Szeged – Míg régen sokan tartoztak 20–30 ezer forinttal a lakóközösségnek, most 3 ember „jegyez le" 6–7 millió forintot.
A devizahiteles adósok miatt a társasházak is gondban vannak, hiszen a tartozók nem tudják fizetni a közös költséget sem. Nem lenne szabad megvárni az árverést, ez a végrehajtói kamara szerint is a legrosszabb megoldás. A magáncsőd intézményét, amelyik a KDNP ötlete, egyre többen támogatják.

Cikkünket keresse a holnapi Délmagyarországban/Délvilágban!

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 10. polo 2013. szeptember 13. 11:49
  „7. szerencse 2013.09.13. 07:57
  Valuszinű azért lehet így mert az állam már segíti őket sajnos hazánkban világon egyedülálló a szociális halló rengeteg pénz folyik csak így el a dolgozok meg semmire nem jogosultak, csak ara hogy dolgozzanak.
  Szerintem is az a megoldás fogjanak össze a lakóközösség és szólítsák fel, hogy fizessenek vagy terheljék rá a lakásra és árverezés után lesz pénzecske ha lesz.”
 • 9. szegedivagyok 2013. szeptember 13. 10:45
  „7. szerencse 2013.09.13. 07:57

  Ehhez semmi köze az államnak. A társasháznak van van közgyűlése, amely a tulajdonosokból áll. A közgyűlésen a tulajdonosok olyan határozatot hoznak, ami az érdeküknek megfelelő, ha nem tartják elég hatékonynak a közös képviselő munkáját, kirúghatják. Ideje lenne ezt a "majd az állam segít" hozzáállást elfelejteni. Az állam nem dajka, még akkor sem, ha a magyar társadalmat erre szoktatták.”
 • 8. polo 2013. szeptember 13. 08:27
  „nálunk pl az IKV nem fizet a társasházban két IKV-s lakás van de a cég mindig elvan maradva és nem kis összeggel”
 • 7. szerencse 2013. szeptember 13. 07:57
  „Milyen törvény az,hogy a becsületesen fizető emberekre hárítják a szomszéd által be nem fizetett közös költséget?Mindenki feleljen a saját befizetéáseiről.Elképesztő,hogy milyen kiskapuk vannak.Szomszédunkban él egy nagycsaládos pár,nem dolgoznak,isznak,cigarettáznak,nem fizetnek,két millióval tartoznak a háznak,a lakásuk nem kell senkinek,annyira lepusztították,csak a gyerekeket sajnálom.Jó lenne,ha az állam találna már erre megoldást!”
 • 6. homokvihar 2013. szeptember 13. 06:47
  „Közös költségemet előre kell fizetnem, vagyis az adott hónapban egy átalányt. Elszámolás évente egyszer van. Minden évben több 10 ezer Ft-al többet fizetek, amit általában áprilisban elszámolnak, a többletet levonhatom a havi dijból. Feledékenységből a május havi dijat nem fizettem be, csak a júniusit.Már július elején kaptam a képviselőtől a levelet, hogy azonnal rendezzem. Rendeztem, de tájékoztattam, hogy mivel csak 12.-én kapok fizut, ezentúl nem tudok 8.-ig utalni, közölte ez személyes problémám, fizetnem kell!!! Arra sem tudott magyarázatot adni, hogy vizórával rendelkezve miért kell egy általa megállapitott általányt fizetnem, és a szolgáltatók felé az adott honapban a még el sem használt viz, szemét, és hődijat kifizetnem. Jah, mert sokan tartoznak??? Én sem kapok előre fizut, csak a ledolgozott munkám után. De nálunk ő az úr, és fenyegethet mindennel.......”
 • 5. kormoska 2013. szeptember 12. 21:07
  „A magáncsőd bevezetésével a társasházak keresztet vethetnek a pénzükre!!
  Mire minden tartozást levonnak-rendeznek a háznak semmi sem marad.
  Nem véletlen ez a tendencia,a közös költséget ugyanis nem lehet úgy behajtani mint a gáz-villany-távhőtartozást.
  Minél nagyobb a lakóközösség,annál nagyobb a kockázat!
  A magáncsőd az USA-ban terjedt el elsősorban és előszőr,de ott teljesen más a társadalmi berendezkedés és más a törvényi háttér is.”
 • 4. C6H12O6 2013. szeptember 12. 19:21
  „A nem fizetőket kizárják a liftből? Bekötik a szemüket a lépcsőházban felfelé menet? A szemetüket kézben cipeltetik velük a telepig? Beüvegeztetik velük a kitört bejárati ajtóüveget? Lehet inkább mégis fizetnének. A magáncsőddel megoldódna az összes tartozás? Mitől?”
 • 3. allampolgar 2013. szeptember 12. 17:28
  „2. pachakuti 2013.09.12. 16:26
  Na itt jönnek elő a társasházi törvény "aknái" a közüzemi szolgáltatókkal szemben... mennyivel könnyebb nekik a többiekre testálni a nemfizetők sarát, mint elzárni náluk a fűtést, gázt, villanyt.... ebben a törvényben vastagon benne vannak a közüzzemi szolgáltatók ötletei a saját védelmük érdekében....

  Baromság az egész, hogy egy tulajdonosu csoport egyete,legesen feleljen az egyénileg igénybe vett szolgáltatásokért... tőlünk nyugatabbra ezért "orrba vágnák" alsó hangon is a szolgáltatókat.... de ugye ezt itt Abszurdisztánban...”
 • 2. pachakuti 2013. szeptember 12. 16:26
  „Hasonló cikknél már leírtam, hogy közgyűlési határozattal végrehajtást kell kérni a nemfizetők ellen. Nálunk ez kb. félhavi fizetésnek megfelelő összeg. A díja 50 ezer ft, amit a társasház fizet, a behajtás (általában csak behajtási kísérletre kerül sor. Érdekes módon, legalábbis nálunk azonnal tejeltek a végrehajtónak) során az adóst terheli, a háznak pedig visszautalják. Természetesen kérhető halasztás, átütemezés, részletfizetés. Aki ennek ellenére és a többszöri felszólítás után is elfelejtkezik a kötelességéről nem szólhat, hogy nem tudott róla.
  Továbbra is fenntartom a véleményem, hogy ha a villany, víz, gáz, fűtés módjára valami módon korlátozható lenne a tulajdonostárs nem fizetés esetén, ez a probléma jelentősen csökkenne. Sajnos, ez kivitelezhetetlen.”
 • 1. x 2013. szeptember 12. 15:20
  „"... A magáncsőd intézményét, amelyik a KDNP ötlete, ..."
  Esetleg az "a KDNP ötlete", hogy nyissák meg Magyarországon is azt a lehetőséget, melyet máshol régóta ismernek.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_bankruptcy”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időben felfedezve a mellrák gyógyítható

Bár 45 év felett a nőknek kétévente behívót küldenek mammográfiás szűrővizsgálatra, az érintett… Tovább olvasom