Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb az éttermi karácsony

Szeged - Egyre többen töltik a karácsonyt étteremben – mondja az egyik szegedi vendéglő üzletvezetője. Egy szentesi csárda tulajdonosa szerint viszont a karácsony családi ünnep, ilyenkor nem is nyitnak ki. Vásárhelyen úgy gondolják: azok mennek étterembe, akik unják a hagyományos ünnepi fogásokat.
Telt házra ugyan nem számít karácsonykor, de azokra a vendégekre igen, akik unják már a hagyományos ünnepi ételeket, vagy nem akarnak főzőcskézni – mondta lapunknak Kovács Mónika, a vásárhelyi Anno vendéglő üzletvezetője. Az étterem nemcsak 25-én és 26-án lesz nyitva, hanem még 24-én is.

– Külön karácsonyi menünk nincs, de 100 liter halászlét főzünk. Már most 4–5 család jelezte, hogy 24-én az étteremben szeretné elfogyasztani – magyarázta az üzletvezető. A vendéglőben már ünnepi hangulat uralkodik. Az üzletvezető szerint fontos a családias, meghitt fogadtatás, mind a vendégeknek, mind pedig a dolgozóknak. 24-én egyébként Mónika és az étteremvezető vállalta a kiszolgálást azért, hogy kollégáik a szeretteikkel tölthessék a napot. Karácsonyi ajándékként pedig 11 munkatársa halászlét és az étlapon szereplő fogások valamelyikét viheti haza.

Ünnepi hangulat az Anno vendéglőben. Karácsonykor is számítanak a vendégekre. Fotó: Tésik Attila
Ünnepi hangulat az Anno vendéglőben. Karácsonykor is számítanak a vendégekre.
Fotó: Tésik Attila

Az elmúlt években egyre nagyobb divat lett étterembe menni karácsonykor – osztotta meg tapasztalatait Mák Tibor, a szegedi Port Royal étterem üzletvezetője. Az asztalfoglalások alapján például 25-én telt házuk lesz. Csütörtökön viszont nem nyitnak ki, a dolgozók is a családjukkal tölthetik a napot. Nincs karácsonyi menüjük, halászlét főznek a személyzetnek és a törzsvendégeknek.

Halászlé, különféle halételek, töltött káposzta, libacomb egyébként is megtalálható a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz fogásai között, ahol évek óta 24-én és 26-án várják a vendégeket. Tapasztalataik szerint 25-én törzsvendégeik többsége elutazik. Karácsony másnapján viszont már fogyóban vannak az otthoni ételek, így inkább beülnek étterembe – mondja Kovács Zsolt, a vendéglő tulajdonosa.

A karácsony családi ünnep – mondja Szerdahelyi Mátyás, a szentesi Nádas csárda tulajdonosa, így 23-án bezárják az éttermet. Előrendelésre viszont készítenek halászlét. A csárda csak az ünnep után, 27-én nyit ki újra.

Olvasóink írták

  • 5. flexsnake 2009. december 26. 09:56
    „3. főzzél kettőre és hívjál meg :D”
  • 4. Enethy 2009. december 24. 00:06
    „mgabca!
    Kellemes ünnepeket neked is!
    És kívánom,hogy ez legyen az utolsó magányos karácsonyod!”
  • 3. mgabca 2009. december 23. 20:37
    „Én sajnos idén - is - egyedül töltöm a karácsonyt!

    Talán nem ciki ilyenkor elmenni egy jót enni.... egy személyre nem főznék halászlét itthon!

    Remélem egyszer maj lesz kinek!

    Áldott békés karácsonyt mindenkinek!”
  • 2. flexsnake 2009. december 23. 15:19
    „Annak is megvan a varázsa ha étteremben esznek meg annak is ha otthon. Bár a magyarra nem az a jellemző hogy ki tudná fizetni a sokszor 300% haszonnal főzött levet. Hiába. Ahol két magyar van ott az egyik a másikat húzza le anyagilag :D”
  • 1. bumerang22 2009. december 23. 10:43
    „jó ötlet!habár én magam szeretem elkészíteni az ételt...az a biztos!! karácsonykor meg főleg!! de mindenesetre KELLEMES ÜNNEPEKET A DÉLMAGYAR SZERKESZTŐINEK !!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akácfát loptak Szőreg határában

Szőreg - Falopás közben értek tetten lakossági bejelentés alapján két középkorú férfit a szegedi… Tovább olvasom