Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Egyre népszerűbbek a dizájnerdrogok

Egyre népszerűbbek a dizájnerdrogok
10-15 évvel ezelőtt még tranzit ország voltunk, mára azonban Magyarország is a drogkereskedők célkeresztjébe került. A dizájnerdrogok többségének hatása még az orvosok számára is ismeretlen.
Az utóbbi években hazánkban is egyre jobban elterjedtek a dizájnerdrogok. Ezeket az új szereket a vegyészek a már meglévő anyagok alternatívájaként hozzák létre. A molekulaszerkezet megváltoztatásával az így előállított kábítószerek még nincsenek tiltó listán. A fiatalok pont ezért fordulnak a dizájnerdrogok felé, az már csak egy plusz adalék, hogy az internetről könnyen és olcsón be lehet szerezni ezeket.

A kockázattal sokszor nem számolnak. A terjesztők nem tudják pontosan, hogy mit adnak el, és a folyamatosan változó összetétel miatt sokszor az orvosok sem tudják, hogyan lépjenek fel szakszerűen. A bűnözői körök rettentően óvatosak, s legtöbb esetben csak a terjesztői lánc alján elhelyezkedő dílereket tudják megfogni.

Minden városi rendőrkapitányságon dolgozik egy drogprevenciós tiszt, aki megelőzési tanácsokkal segíti a szülőket, pedagógusokat és a fiatalokat. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon Nagy Pál őrnagy koordinálja ezt. Munkája során azt tapasztalta, hogy a helyi fiatalok inkább az alkohol felé mozdulnak, de egyre jobban cél a gyors lerészegedés. A veszélyesebb anyagok felé is kacsintgatnak, mert ezek tiltva vannak, ami egy lázadó generációnak pont megfelel.
Nagy Pál őrnagy

- A fiataloknak valami olyat kell nyújtani, ami jobban csábítja őket, mint a kábítószerek. Az egészséges életmód mellett a sport lehet az egyik megfelelő ellenszer – véli, ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a család mellett a pedagógusoknak is hatalmas felelősség nyugszik a vállán.

A rendőrség igyekszik minden korosztályt bevonni a drogprevencióba. A megelőzés már óvodás korban kezdetét veszi az Ovi Zsaru programmal. Itt még nem a kábítószer-használat a fő téma, inkább a mérgező anyagok és a veszélyes gyógyszerek. Az általános iskolákban több, mint 20 éves múltra tekint vissza a DADA program. Alsó tagozatban a legális drogok veszélyeire hívják fel a figyelmet, a felsősök körében pedig már előkerülnek a kábítószerek is.

Szegeden három iskolai bűnmegelőzési tanácsadó is dolgozik különböző oktatási intézményekben. Ők a drogprevenciós tisztek mellett rendszeresen tartanak rendkívüli osztályfőnöki órákat. Az egyetemistáknak minden szemeszterben drogprevenciós kurzusokat indítanak, ami a Szegedi Tudományegyetemen is már évek óta működik, több helyi szervezet segítségével.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz megszabadulni a Telekomtól

Nehéz megszabadulni a Telekomtól
Hiába mondja fel az ügyfél telekomos szerződését, négy hónap után is ott tartanak: valami hiányzik, de nem mondják meg, mi. Tovább olvasom