Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Egyre piacképesebb az andragógia szak

A kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint sokan azért választják az andragógiaképzést, mert az a legegyszerűbb. Farkas Éva szegedi egyetemi docens úgy látja, egyre piacképesebb a sokak által csak tücsökszakként emlegetett andragógia.
„Fogalmam sincs" – válaszolta egy középkorú férfi egy kisfilmben arra a kérdésre, mi az andragógia. A filmet a 22. Országos Közművelődési Konferencia keddi kerekasztal-beszélgetésén vetítették. A tegnap véget ért, andragógusok által szervezett programsorozat apropóján azt is megkérdeztük, mit csinálnak az andragógia szakos hallgatók, akiknek a képzését – több másikkal együtt – a „tücsökszakok" közé sorolta Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár.

– Az andragógus szakon felnőttképzési szakembereket képzünk. A végzett hallgatók képesek egy felnőttképzési vállalkozásnál, munkaügyi központnál vagy nagyvállalatnál felnőtteknek szóló képzési célú programokat, például nyelvi, informatikai tanfolyamokat megszervezni. El tudják készíteni a képzési programot, képesek megszervezni a tanfolyamot, a vizsgáztatási folyamatot is le tudják bonyolítani, kiállítják a bizonyítványokat, tanúsítványokat és elégedettségmérést végeznek. Rendezvényszervezési ismereteket is tanulnak – mutatta be a szakot Farkas Éva, az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézetének docense, aki bő egy hete nyílt levélben oktatta ki Parragh Lászlót. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy ezt a „tücsökszakot azért választják sokan, mert az a legegyszerűbb. Ha oda bejutok, bármi lehet belőlem".

„Parragh úr láthatóan rendkívül tájékozatlan a felsőoktatás kérdéseit illetően, az andragógia hallatán pedig egyenesen paranoiás tüneteteket mutat, anélkül, hogy tisztában lenne félelme tárgyával és annak valós tartalmával" – írta az egyetemi docens. Farkas Éva lapunknak elmondta: jelenleg két szinten folyik Szegeden az andragógusképzés, a hároméves alapszakon és a kétéves mesterszakon. Az alapszakon, nappali tagozaton az első évfolyamosok most 30-an vannak – a korábbi évfolyamokon 70-80 fős létszámok voltak. A kétéves mesterképzésen – andragógia és kulturális mediáció szakirányon – már személyre szóló képzést biztosítanak, ezért nem is törekednek a nagy létszámokra, 10-15 főt képeznek.

– Még fogalmunk sincs, hogy a jövő tanév hogy alakul. Az andragógia beleesett abba a 16 szakba, amely első körben nem kapott állami támogatást. Most kapnak, ha elérik a hallgatók a 445 pontot, ami irreálisan magas felvételi pontszám. Egyre piacképesebb a szak, ezért a költségtérítéses képzésre is biztosan jelentkeznek majd – vélekedett az oktató.

Legyél aktív, ötletelj!
Az andragógusképzés helyzete és munkaerő-piaci perspektívái – ezek voltak a fő témái a Farkas Éva vezette kerekasztal-beszélgetésnek. A szakma részéről Baráth Tibor, a Qualitas Kft. ügyvezető igazgatója, az SZTE Közoktatási Vezetőképző Intézet igazgatója, Orbán Hedvig, az Agóra igazgatója, és Pásztor Tibor, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési főigazgató-helyettese fejtette ki véleményét. Hallgatói oldalról Aszódi Nándor végzős andragógus és Kovács Anett egykori andragógushallgató, az SZTÁV Felnőttképző Zrt. szegedi kirendeltségvezetője érvelt a képzés mellett. Elhangzott, hogy az andragógus szakemberekre van igény, a közművelődési intézmények is nyitnak feléjük. Az a hallgató, aki jól helyt szeretne állni a szakmájában, minél előbb kezdje el a gyakorlatot valahol – akár önkéntesként –, vállalja el a legkisebb feladatokat is, merjen ötletelni – hallottuk a jó tanácsokat.

Olvasóink írták

 • 6. tol 2013. április 01. 09:15
  „semmi cicó; hányból hányan helyezkedtek el a szak alapítása után a megfelelö diiplomával? egy számadatot kérek!”
 • 5. pachakuti 2013. március 29. 09:28
  „Ez is olyasmi lehet, mint a romológia-szociológia szak (közérthetőbben: büfé-ruhatár szak) amelyre 240 ponttal sikeresen lehet bekerülni. Ez 2-es érettségivel jó eséllyel teljesíthető. Nem feltétel a folyamatos olvasás, szövegértés és helyesírás sem. Ha elvégzik, jó eséllyel állástalanok maradnak, a fizikai munkát visszautasítják, hiszen nem azért "tanultak". Esetleg mint nagyáruházi polctöltők egész életükre sértődött és megkeseredett emberek lesznek, mert nem ismerik el a "tudásukat".”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. március 28. 15:50
  „3#-as ! felvetéseddel kapcsolatban jutott eszembe : hajdani iskolámban középszintű villamosipari szakemberek képzése helyett (pufajkás Gyula-SzDSz korszakban) részlegesen áttértek a számítástechnikai műszerész képzésre - magyarul : négy évig oktatták a semmit ! merthogy a
  gépek kezdettől fogva modulokból vannak felépítve, és a közepesen hülye, hat éves gyerek is össze dugja azt a csatlakozó vezetéket , ami össze illik... ! ami meg nem, azt nem ! és akkor ezt nézhetjük úgy is hogy elloptak a gyerek életéből négy évet...de ez a szadeszes nációnak nagyon megy...”
 • 3. lukrecia 2013. március 28. 11:42
  „Tovabbra is az aranytalansag a gond. Ezeket a szakokat eroltetik nagy szamban, mig az elektro es gepesz mernok szakokat kevesbe.Persze az oktatok sem ertenek az utobbiakhoz, elobbieket meg a kerteszek is leadhatjak.”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 28. 11:42
  „mivel majdnem megszólítattam : szerintem ez olyasmi lehet mint a katicabogáron a petty, vagy a
  friss-meleg kotló...ban az ütőér , ott is volt, csak valakinek fel kellett fedezni...”
 • 1. bánki 2013. március 28. 08:11
  „Ez még viccnek is rossz !

  Mozigépész büfé szakok - könyvtár, szabad bölcsész, média, politológia, filozófia ( Karsai dr. ) szociológia és tsi. !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagadta bűnösségét a szegedi bíró

Kizárási indítványt jelentett be a Debreceni Törvényszéken a Szegedi Nyomozó Ügyészség ellen a többek között vesztegetéssel vádolt N. Norbert. Tovább olvasom