Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Egyre több a fiatal HIV-fertőzött

Szeged - Az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek 40 százaléka huszonéves volt 2010-ben, de már a tizenévesek között is vannak vírushordozók. Egy egészségnevelésről szóló felmérésből kiderült: a hiányos információk jelentik a fő problémát a fiataloknál, illetve az, hogy még mindig rengeteg a tévhit ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Magyarországon az utóbbi években jelentősen nőtt a HIV-fertőzöttek száma. Míg 2006-ban 81 új esetet regisztráltak, addig 2010-ben ez a szám 182-re nőtt. Az Országos Epidemiológiai Központ HIV/AIDS járványügyi jelentésében idén közölt először adatokat korcsoportra is lebontva. A számok azt mutatják, hogy egyre több fiatal fertőződik meg: 2010-ben az újonnan regisztrált fertőzöttek 40 százaléka huszonéves volt, és a 14–19 év közötti korosztályban is regisztráltak 4 esetet, ami az összes 3 százaléka. Ez 2006-hoz viszonyítva több mint 2 és félszeres növekedést jelent.

Csongrád megye nem tartozik a fertőzött területek közé. – A bejelentett esetek száma 1981 óta 31, idén pedig még nem találtunk új fertőzöttet – mondta el Tombácz Zsuzsanna megbízott megyei tiszti főorvos. Hozzátette: ez egyáltalán nem jelenti, hogy csupán ennyi fertőzött van, hiszen az anonim vagy ismeretlen lakhelyű HIV-pozitív személyek ebben a statisztikában nem szerepelnek. Úgy számolnak, hogy hazánkban a fertőzöttek száma az ismert esetek 2–3-szorosa.

Már pár hét után jelentkeznek az első tünetek

A HIV-fertőzés első tünetei, amelyek 2–3 héten belül megjelennek, nagyon hasonlítanak az influenzára: magas, csillapíthatatlan láz, gyengeség és ízületi fájdalmak jelzik, hogy a szervezet reagál a vírusra. Ez azonban csupán néhány napig tart, ezt követően pedig évekig tünetmentes lehet a fertőzött. Az AIDS-stádiumban daganatok, fertőzések jelentkeznek, mivel a legyengült immunrendszer miatt a szervezet már nem képes felvenni a harcot – a kezeletlen betegek később ezek valamelyikébe halnak bele.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egészségnevelésről szóló felmérése rámutat: a fiatalok közül sokan szexuális életük elején fertőződtek meg a hiányos információk, illetve a rossz viselkedésformák miatt.

– Rengeteg a tévhit ezzel a betegséggel kapcsolatban, ami általános nyugodtságot ad – foglalta össze tapasztalatait Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programvezetője.

– A fiatalok még mindig azt hiszik, hogy csak a homoszexuálisokat és az intravénás droghasználókat érinti, pedig ez a vírus nem diszkriminál. Az is egyfajta megnyugvást ad, hogy a ma létező gyógyszerek 30–40 évvel meghosszabbíthatják a fertőzött életét: halálos kórból gyógyíthatatlan betegséggé szelídült az emberek tudatában az AIDS. Arról már jóval kevesebb szó esik, hogy mivel jár az életen át tartó gyógyszerszedés, hogy mik a szerek mellékhatásai. Nem beszélve arról, hogy egy HIV-fertőzöttnek a diszkriminációval, párkapcsolati problémákkal, az egészségügyi ellátás esetleges megtagadásával is számolnia kell.

A szervezet felmérést készített 2009 végén a középiskolák egészségnevelés-programjáról és azon belül a HIV/AIDS prevencióról. Ennek eredményét most hozták nyilvánosságra.

– Évente 1–2 órát foglalkoznak ezzel a kérdéssel évfolyamonként, ami egyrészt kevés, másrészt nem is túl hatékony, hiszen a fiatalok nem igazán fogadják el az információkat a pedagógusoktól és a védőnőktől – mondta Bagyinszky Ferenc, aki szerint chatszobákban és közösségi oldalakon lehet most megszólítani a fiatalokat.

– Azt kell tudatosítani, hogy miként lehet elkerülni a betegséget. A droghasználóknál a steril fecskendő talán már ismert, de azt sem árt tudni, hogy ha volt esély a megfertőződésre, vagy ha stabillá válik egy párkapcsolat, illetve mielőtt gyermekvállalásra kerül sor, mindenképpen érdemes elvégeztetni a szűrést. Minél később diagnosztizálják ugyanis a betegséget, annál kevesebb az esély a normális életre.

Olvasóink írták

 • 7. Nórikám 2011. július 19. 10:07
  „Esténként a Tisza parton szoktam gyalogolni, a meleg miatt úgy 10 óra körül. Meglepődve látom, hogy l2-l4 éves kislányok sétálgatnak egyedül! Nem 2-3 kislány együtt, egyedül, szólóban. Vagy üldögél egy gyerek lány a padon. Félek nem a szellőzködés miatt vannak ott, annál is inkább mert időnként eléggé gyanusan viselkedő idősebb férfiakat is látok. Persze 10-kor még van némi forgalom, kutya sétáltatók, futók, de akkor sem tartom rendes dolognak. Lenn a vízpartnál sok fiatal fiú, meg lány üldögél, haverkodnak, miért nem oda mennek ezek a fiatal kislányok?”
 • 6. szöszi 2011. július 18. 23:20
  „Egyetértek veletek. Természetesen nem csak éjjel, bulik és egyéb mulatságok alkalmával történhet meg a baj. Lehet az nappal is, ellógnak a suliból, vagy suli után kicsit még "beszélgetnek". Megtalálják a módját, ha együtt akarnak lenni. Fifikásak ezek a fiatalok, mint ahogy mi is azok voltunk ilyen idősen. Sajnos változott a világ, az én szüleim, legalább is anyukám anno még gyárban dolgozott, délután kettőkor otthon volt,és tudott ránk figyelni, na meg szigorú is volt. Ennek ellenére én is megtaláltam anno a módját a hülyeségnek, amiből akár baj is lehetett volna. Hál istennek nem lett. De ez csak puszta véletlen. Természetesen itt mindenki a fiatalokra mutogat, de azért szét lehet nézni ebben a szemét világban, hogy manapság az a trendi, csaljuk fűvel fával a párunkat! Főleg a férfiakra igaz ez, de több esetet tudok,ahol a nő ugyan ezt csinálja. Undorító, egyszerűen hányok az ilyenektől. Ha nem megy, szálljon ki valaki tisztességgel a kapcsolatából. Már pedig ha félrekamatyol, akkor ott valami nincs rendjén. Hogy élvezkedik, az egy dolog, ne is firtassuk. De hogy ezek után ugyan úgy néha napján eleget tesz házastársi kötelességének is, ki tudja, hogy mivel fertőzve meg az asszonykát vagy a férjet.... ez még nagyobb gáz. Elvesztette már a házasság mint fogalom a jelentőségét. Biztosan régen is volt ilyen, csak tabu volt, nem szabadott beszélni róla, főleg faluhelyen volt az ilyen nagy titok. A teplom kertek - na meg a jó istenke - biztos tudnának mesélni :) A hűség mindenek előtt fontos. Sokan ezt nem tartva, fertőződnek meg egyéjszakás kalandokból, aztán meg szépen meghal anyuci, apuci, ott maradnak a gyerekek... marha jó jövő áll előttük.
  5. vimvirepellere: mit csinálnék ha kiderülne valakiről hogy ferzőzött? Fogalmam sincs, nem voltam még ilyen szituációban. De érzek magamban annyi empátiát, hogy nem feltétlen utasítanám el, és már tudok azért annyit a betegségről, hogy tudjam, attól hogy hozzám ér, egy levegőt szívunk, ilyesmi, nem leszek beteg. A közös wc egy munkahelyen már gázabb, mert hát azért ott nem szívesen közösködnék. Ha nő, pláne, ha férfi, akkor sem. Nem vagyunk még felnőve ehhez a témához, de úgy gondolom van számtalan más olyan betegség, amit nem közlünk a kollegákkal, mert intim, még egy wc--re járunk velünk. Megakadályozni nem feltétlen tudnám egy újabb kapcsolat kialakításában, ezt minden betegnek saját felelősségére kell tudnia kezelni. Többsége nyilván nem él nemi életet, hacsak nem HIV beteggel, de mindig lesznek kivételek - mint ahogyan a TV-ben is hallhatjuk néha - hogy szándékosan, bosszúból fertőz valaki. Ez megint egy jó kérdés, erről órákig lehetne írni. Itt a terjedés talán az, amit hatékonyan lehetne gátolni, utána már azért a többi könyebb lenne.”
 • 5. vimvirepellere 2011. július 18. 18:13
  „3. szöszi 2011.07.18. 11:34

  Minden szavaddal egyetértek, de mondd, mit tennél, ha kiderülne valakiről a kötelező szűrés során, hogy HIV fertőzött? Hogyan akadályoznád meg, hogy mással a továbbiakban szexuális kapcsolatot létesítsen. Vagy hogyan tennéd láthatóvá rajta, hogy mások lássák (most az emberi jogok kérdésébe bele se menjünk).

  Amúgy nem csak HIV szűrés, de drogteszt is kellene minden munkahelyen és iskolában is. Elég volt a túlzott liberalizmusból.”
 • 4. Mjuriele 2011. július 18. 17:46
  „3.

  .......Egy dolog, hogy ilyen fiatalon egy lánynak és fiúnak nem az utcán lenne a helye éjfélkor. ....

  Huszonévesként úgy gondolom hogy nem csak éjfélkor:)(éjszaka) történhetnek a fiatalokkal koruknál fogva nem kívánt dolgok.

  Amúgy igazad van de szerintem a mai elfajult világban nemcsak akinek nincs kapcsolata az van veszélyben hanem az is akinek esetleg nem hű a társa(mostanában sajnos egyre többször ilyet hallani.)”
 • 3. szöszi 2011. július 18. 11:34
  „Az a baj, hogy a probléma nem csak ezeket a fiatalokat érinti, hanem velük együtt az idősebb korosztályt is. 34 éves vagyok, jelenleg nincs kapcsolatom. Ennyi erővel kérjek majd az aktuális partneremtől HIV negatív igazolást vagy mi? Mert ezek szerint lassan ott tartunk. "Bocs, de addig nem élünk szexuális életet, míg el nem mész HIV szűrésre" ? És ezt ismételgessük évente, mert hát ki tudja mit hoz az élet?? Nyugi, ezek a fiatalok suhancok többet tudnak már mindenről, mint mi ilyen idős korunkban! Csak ők maguk sem gondolnák 14 évesen, mikor ágyba bújnak egy 16 évessel, az a valaki lehet hogy HIV fertőzött, mert miért lenne ilyen fiatalon? Többek között egyre inkább eldurvul a szórakozás, isznak, segg részegek tizen évesen, bagóznak, drogoznak, discoba járnak meg házibulikba.... Ezekért a dolgokért - akár tetszik, akár nem - a szülők tehetők felelőssé, mert aki elengedi a 14 éves tini lányát az éjszakába mulatozni, és nem veszi észre hogy éjjel hulla részegen megy haza, mert be se talál a kulcslyukba, az elég szomorú. A szülő dolga elsősorban hogy felvilágosítsa a saját gyerekét ebben a fertőzött világban, hogy mivel játszik,. Itt az idő, hogy mikor történik meg az első, vagy mikor kezd el szexuális életet élni valaki persze nem mindegy, de a betegség terjedését, azt hogy 34 éve nincs egy nyavajás vírusnak ellenszere, nem befolyásolja. Egy dolog, hogy ilyen fiatalon egy lánynak és fiúnak nem az utcán lenne a helye éjfélkor. Az a legdurvább dolog, hogy a szülők nyugodtan alszanak, miközben azt se tudják a tizenéves gyerekük hol kószafaszál reggelig. A másik dolog, hogy legyél 14 éves, 24 éves vagy 34 éves, 44 éves vagy akármennyil, nem vagy kibiztosítva arról hogy a partnered, akivel megismerkedsz, és összejössz, nem HIV fertőzött! Azon a tényen hogy a betegség terjed, nem változtat az életkor! Egyébként pedig kötelezővé kéne tenni a HIV szűrést évente 14 éves kortól, ugyan úgy mint a tüdőszűrést anno. Annak is hogy fizetőssé vált, és nem is kötelező, meg is lett az eredménye, mert újra elszaporodott a TBC fertőzöttek száma!!! Ha valaki beteg, persze a szűrés már a tényen nem változtat, hogy fertőzött, de nem fertőz tovább, nem 5 év múlva derül ki, miközben már lehet hogy egy leányzónak vagy egy nagyképű kölöknek már megszámlálhatatlan lánnyal/pasival volt dolga, és szépen mindet megfertőzte! Talán kiszűrhetővé válhatna így a fertőzöttek 80-90 %-a, aki nem megy el szűrésre, pénzbüntetésre bírságolnám! Az iskolák - ahogy a védőoltás is beadatják - megcsináltathatnák kollektíve a szűrést is, ugyan ez vonatkozik a munkahelyekre!”
 • 2. macs 2011. július 18. 10:52
  „kutyuka,
  megtiltani úgyse tudod! Inkább beszélni kéne róla, beszélni nagyon sokat!

  Más.
  "a fiatalok nem igazán fogadják el az információkat a pedagógusoktól és a védőnőktől - mondta Bagyinszky Ferenc"
  Ha nem fogadják el, akkor más módszer kell! Szerintem a gond ott kezdődik, hogy nagyon sokan még mindig a ADS-t a homoszexuálisok betegségének tartják, és mivel ők heterok, fel se tételezik, hogy megkaphatják.”
 • 1. kutyuka 2011. július 18. 10:37
  „Erdekes... Szexelni volt eszuk,vedekezni nem? Egyebkent is egy 14 eves mi a fenet akar meg a szexszel? Nem is erti mi az...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A víg özvegy: a haza üdve és az egyén boldogsága

Kitartott a közönség A víg özvegy pénteki bemutatóján. A premier fél 12-kor kezdődött, és 2 óra után hosszan ünnepelte a publikum a fellépőket. Tovább olvasom