Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Egyre több a gyógyszerszemét

Havonta húsz tonna gyógyszert dobunk ki – ennyi gyűlik össze az ország gyűjtőhelyein. Főleg vényköteles készítmények jutnak erre a sorsra – ha meghal a beteg vagy lejár a pirulák szavatossága. Szakemberek szerint a lejárati időt nem kell olyan komolyan venni, mint az élelmiszereknél.
Évről évre egyre több gyógyszert vesznek a magyarok. Míg 1993-ban alig haladta meg az 5000 forintot az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás, 2012-ben átlépte a 60 ezer forintot is. Ez nem is csoda: ma már a reklámok is arra sarkalnak, hogy a legkisebb problémára is kapkodjuk be a vény nélkül kapható szereket. Több száz millió doboz pirulát és szirupot váltunk ki évente, amelyek egy részét aztán soha nem használjuk fel. Megmarad belőle vagy eleve meggondoljuk magunkat, esetleg az orvos mást javasol – a lényeg, hogy nincs rá szükség.

Mivel a gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, azt tilos a szemétbe dobni. Nyilvánvalóan sokan figyelmen kívül hagyják ezt, így is azonban havonta mintegy 20 tonna gyógyszer gyűlik össze a gyógyszertárakban, drogériákban vagy benzinkutaknál kihelyezett gyűjtőládákban.

A veszélyes hulladéknak minősülő gyógyszereket még mindig sokan a kukába dobják. Fotó: Karnok Csaba
A veszélyes hulladéknak minősülő gyógyszereket még mindig sokan a kukába dobják. Fotó: Karnok Csaba

– Rendszeresen hozzák be a készítményeket a betegek – tudtuk meg az Assisi Szt. Ferenc Gyógyszertárban. A speciális gyűjtőládában elhelyezett veszélyes hulladékot ingyen szállítják el és semmisítik meg, a patikának ezzel nincs költsége. – Általában már bontott dobozokat hoznak vissza: vagy haláleset miatt nincs már rá szükség, vagy időközben lejárt a szavatossága a készítménynek.

A Kígyó Gyógyszertárban is havonta legalább két gyűjtődoboz telik meg a visszavitt készítményekkel. Bár kizárt a keveredés esélye, a patikavezető mégsem ért egyet azzal, hogy gyógyszertáraknak is gyűjteniük kell a feleslegessé vált készítményeket.

– Még bontatlan csomagolást sem vehetünk vissza, ha a beteg egyszer már elvitte, hiszen bizonytalanná vált a minőségi előírások betartása. Elég csak nyáron betenni a forró autóba: még a tablettákat sem lehet bizonyos hőfok felett tárolni – magyarázta Zolnay Kriszta. – Ehhez képest mi gyűjtjük a már szemétté vált gyógyszereket.

A patikavezető tapasztalatai szerint egyébként az átlag beteg mindent belehajigál a gyűjtőládába – azt is, amit nem lehetne. Ilyenek például a folyadékok vagy a higanyos hőmérők. Ezért nekik elszállítás előtt át kell válogatniuk. – Alapvetően vényköteles készítményeket hoznak vissza – mesélte.

Zolnay Kriszta hangsúlyozta: kidobás előtt nem árt figyelembe venni, hogy a gyógyszerek lejárati ideje nem olyan, mint az élelmiszereké. A hatóanyag stabilitása jóval tovább tart mint a feltüntetett időpont, egy egy hónapja lejárt pirulát tehát nem érdemes csak ezért kidobni. – Egyedül a szemcseppek és a steril készítmények azok, amelyek felhasználhatósági idejét szigorúan be kell tartani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretek terjesztése és más missziók

Nosztalgiázni a Kapcában és az IH Caféban lehet. A rongy és a színházak szokás szerint hozzák magukat. Ízelítő a hétvége programjaiból. Tovább olvasom