Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Egyre több a rák a Tiszában

Szeged - Folyami rák akadt horogra a minap a Tiszán Szegednél, miközben fotóriporterünk a partot fényképezte. Ez szerencsére ma már nem számít rendkívüli hírnek. Az ízeltlábú állat a ciánszennyezés előtti években gyakran fordult elő ezen a szakaszon, aztán szinte teljesen eltűnt.
Tavaly ősszel már ismét több volt belőle. A folyami rák első pillantásra összetéveszthető egy ágas-bogas fadarabbal. Akár húsz évig elél, vízinövényt, férget, kagylót, apró halat, dögöt eszik. A folyó barátai azért örülnek a fölbukkanásának, mert a tiszta vizet szereti.

Bátor leányzók laknak errefelé... Fotó: Schmidt Andrea
Bátor leányzók laknak errefelé...
Fotó: Schmidt Andrea

– Jó lenne, ha azt mondhatnánk, hogy eszerint egyre jobban tisztul a Tisza – halljuk Erdei Attila többszörös magyar bajnok versenyhorgásztól. – Ez igaz is lehet, viszont a rák eltűnése, aztán látványos fölbukkanása olyan jelenség, amely más fajokra, halakra is jellemző a Tiszán, a víz állapotától függetlenül. Gardával például hosszú ideig alig lehetett találkozni, most megint több van belőle. A folyó az elmúlt hetek áradása után lassan apad. Ez a vízállás nem kedvez Szeged autóforgalmának – a rakpart lezárása miatt –, a halaknak viszont jó: ívás után nem maradnak szárazon a lerakott ikrák.

Olvasóink írták

  • 2. Cc 2008. május 04. 19:31
    „KRETÉN!!”
  • 1. K 2008. május 03. 23:46
    „RAKD BELE A B...UDBA 4 HEHEHE”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás király Szegeden hadat szervezett

Szeged - Csillogott, az országos politika egyik meghatározó helyszíne volt Szeged a Hunyadiak fénykorában. A város a török elleni hadjáratok kiindulópontja lett, de az uralkodó osztály frakcióharcaiba is bekapcsolódott Hunyadi János katonáskodása és kisebbik fia, Mátyás király uralkodása idején. Tovább olvasom