Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Egyre több a visszatérő vendég

Az év első felében hárommillió turista fordult meg a magyar szálláshelyeken, ennek fele belföldi. Az országos adatokat tekintve a dél-alföldi régióba érkeztek a legkevesebben – viszont Szegeden egyre több a vendég. A város legnagyobb attrakciója még mindig a szabadtéri játékok, de Szeged napja és a borfesztivál is egyre több honfitársunkat vonzza.
Fotó: Karnok Csaba
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint a magyar régiókban még mindig a dél-alföldi kullog az utolsó helyen – legalábbis ami a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák számát illeti. Az év első felében ide érkezett a legkevesebb látogató: 95 ezer belföldi és 310 ezer külföldi választotta az ország déli részét. Szeged szerepléséről nem szolgáltat külön adatot a KSH, az viszont bizonyos, hogy a szállodák lényegesen több vendéget fogadtak idén, mint a tavalyi esztendőben. A Forrásban például tavaly év elejétől július 31-éig majdnem 24 ezren szálltak meg, az idei év hasonló időszakában pedig nyolcezerrel többen. A szállodai szobák kihasználtsága is nőtt: 39,1 százalékról 50,2 százalékra.

– Főként a wellness-szolgáltatásokat veszik igénybe a zömében belföldről érkező vendégeink – mondta Maklári Lászlóné, a gyógyszálló igazgatója. – Ezen a héten végig telt házunk van, sokan jönnek a szabadtéri játékok előadásaira is. Idén jelentősen, háromszorosára nőtt az üdülési csekket felhasználó vendégek száma, az üdülési támogatás is közrejátszik abban, hogy jóval többen szállnak meg nálunk, mint tavaly.

Ahogyan Magyarország más városait, Szegedet is német turisták látogatják a legnagyobb számban, de megfordulnak nálunk olaszok, angolok, amerikaiak, japánok is. Májusban megkezdődik a fesztiválok, gasztronómiai és kulturális rendezvények sora, s egészen a nyár végéig kínál gazdag programot a város.

– Szeged legnagyobb attrakciója még mindig a szabadtéri játékok – mondta a város Tourinform-irodájának vezetője, Ács Szilvia. – De már egyre több vendéget vonz Szeged napja és a borfesztivál is. Az iroda februártól részt vesz az ország szakkiállításain, s a várost több kiadványban népszerűsítik, nemcsak magyar, hanem angol, német, francia, flamand és olasz nyelven is. Az irodában német, belga, holland turisták keresik a programokat összegyűjtő prospektusokat, és nagyon kelendő a fotókkal gazdagított, Szegedről készült kiadvány is.

A turisták nemcsak a kulturális programokat keresik, hanem a kikapcsolódás, szabadidő aktív eltöltésének lehetőségeit is. Idén a szegedi fürdőknek nem kedvezett sem a változékony, esős-hűvös napokkal tarkított nyár, sem a Tisza hosszan tartó magas vízállása. Ez utóbbi miatt például a partfürdő csak július 1-jén nyitott ki, s bár azóta a kempingben folyamatosan telt ház van, a látogatók száma a SZUE-t, a Partfürdőt és a Szikit tekintve 30 százalékkal kevesebb a tavalyival összehasonlítva, még úgy is, hogy például a Délmagyarország rendezvényén több ezren fordultak meg a partfürdőn. A városnéző sétahajó hetente kétszer indul a Tiszán – telt házzal. Sokakat vonz a gumikerekes kisvonat, a gasztronómiai és zenés fesztiválok sora. Aki tehát Szegedre látogat, nem csalódik, mert választék van bőven – a következő év nagy feladata nem más, mint idecsalogatni a vendégeket. Mert a tapasztalat szerint aki itt van, az egy évvel később ismét visszatér, és jó hírét viszi a városnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az előre számlázás szolgáltatói szokás

A szegedi ügyfél olcsóbbra cserélte volna kábeltévés csomagját. Csakhogy a szolgáltató előre… Tovább olvasom