Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Egyre több atrocitás éri a rendőröket

Csongrád megye - Növekszik a rendőröket ért támadások vagy támadási kísérletek száma Csongrád megyében. Legutóbb hétfő este szúrt egy disznóvágó késsel egy idős férfi az egyenruhások felé.
Egy disznóvágó késsel szúrt négy rendőr felé egy 72 éves férfi hétfő este Szeged-Szőregen. A járőrök azért akartak a férfival beszélni, mert az korábban szándékosan megvágta albérlője kezét – számoltunk be az egyenruhásokat ért támadásról. Csongrád megyében 2009-ben 8 esetben történt hivatalos személy elleni erőszak – tavaly már 13-szor. A hétfői üggyel kapcsolatban tegnap délelőtt hallgatták meg az ügyészségen Gulyás János rendőrzászlóst és társait: támadójuk akár 5 évre is rács mögé kerülhet.

– Váratlanul ért minket, nem ilyen fogadtatásra készültünk. Mivel erőfölényben voltunk, nem is gondoltunk arra, hogy valami nagyobb baj is történhetett volna – mondta Gulyás János. A rendőrök földre vitték és megbilincselték a támadót. A zászlós 10 éve szolgál rendőrként, és az emberek megváltozott magatartásával magyarázza, hogy az utóbbi években egyre több atrocitás – különösen szóbeli – éri az intézkedő egyenruhásokat. Tavaly írtuk meg: Bányai Norbert és Kakuszi Erika őrmesterre egy részeg sofőr támadt Zákányszéken.

Bányai Norbert és Kakuszi Erika őrmesterre egy részeg sofőr támadt tavaly Zákányszéken. Fotó: Schmidt Andrea
Bányai Norbert és Kakuszi Erika őrmesterre egy részeg sofőr támadt tavaly Zákányszéken.
Fotó: Schmidt Andrea

A rendőröknek is egyre többször kell személyes szabadságot korlátozó intézkedéseket alkalmazniuk. – A testi kényszerek száma egy év alatt 244-ről 358-ra, a bilincselések száma 601-ről 890-re emelkedett – tudtuk meg Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivőtől.

A fenti esetet megelőzően is többször került már veszélyes helyzetbe egyenruhás az idén: február közepén egy részeg román férfi fejelt le egy rendőrt, a hónap elején pedig egy óvodába betörő férfi fenyegette meg egy csavarhúzóval az utána iramodó hadnagyot. Mindkét esetben bilincsbe kellett verni a támadót. Nemcsak fizikailag, hanem verbálisan is „nekimennek" az egyenruhásoknak az emberek: tavaly szeptemberben 4 ittas fiatal szidta a rendőrök felmenőit és ordítozott velük, mondván „úgysem tudnak mit kezdeni". Nem lett igazuk: az egyenruhások testi kényszerrel megtörték a banda ellenállását, majd előállították őket a Szegedi Rendőrkapitányságra.

3–5 év

Aki hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, intézkedésre kényszerít, vagy az eljárás alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az erőszakot csoportosan vagy felfegyverkezve követik el.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. macusnéni 2011. március 26. 09:45
  „Aki a rendőrre kezet emel,az kapjon olyan büntetést,hogy bennt majd kijózanodik és elgondolkodik.Adjanak neki tisztességes fizetést is,pláne annak aki kinnt tölti az idejét az útcán.A Pk .meg védje meg a beosztottját,mindenkivel szemben.A csendőrvilág nem volt rossz dolog a nagyapám mesélte,hogy csak a kalapját akasztotta fel az ivóban nála a csendőr.Nem volt késelés,meg balhé a bálban sem.De kinnt hagyhattad a szőlőben a szerszámot,senki sem vitte el .Ma már a rossz ásómat is elvitNéha meg már magam kinnt sem mertem maradni egyedűl,ha nem láttam a határban mást is dolgozni.A csendőrtől biztos kapott volna a "sógorlegyezőtől" olyat,hogy máskor eszébe nem jutott volna kezet emelni a hatóságra.”
 • 44. Kircsi 2011. március 25. 17:22
  „Veszélyes a traffipaxolás is. Nyáron a légkonditól megbetegedhetnek. Télen pedig ha kiszállnak a fűtött kocsiból, könnyen huzatot kaphatnak. Bár könnyebb mint a licheisteini szimfónikusokat üldözni miután azok 879ft-ért agyonvernek valakit.”
 • 43. papsajt 2011. március 25. 16:21
  „A rendőrség 2011.03.15 Hősök tere

  http://www.youtube.com/watch?v=G3ybAF0I89Q

  Himnusszal terhelték öket.”
 • 42. catroot 2011. március 24. 20:41
  „41. Zsoltee0716 2011.03.24. 19:54

  Azt azért számold hozzá, hogy ha fellépnek erélyesebben, akkor már be is panaszolják őket, megy az ügyészségi vizsgálat, járkálnak bíróságra... Tényleg egy koszos bűnözőnek több a joga!”
 • 41. Zsoltee0716 2011. március 24. 19:54
  „Még avégén veszélyességi pótlékot is kérnek majd.

  Ez azért van, mert nem tisztelik őket. én is pipa vagyok rájuk, mert nem csinálnak semmit. Kint kellene keménykedni az utcán igazoltatni/büntetni/szóban figyxelmeztetni-ebből kifolyólag ha vissza ugat az ellenörzött személy máris lehet vinni!
  De ilyen úgysem lesz. Birka modon fognak közlekedni/parkolni ill. a bűncselekmények száma is emelkedni fog! Mert azt látják, hogy nincsen rendőr sehol sem!.”
 • 40. bánki 2011. március 24. 19:43
  „Csípőből lőni !”
 • 39. nyomdasz63 2011. március 24. 19:31
  „33. Mathiasking 2011.03.24. 15:55

  Ott a pont !”
 • 38. Dushbag 2011. március 24. 18:11
  „Már korábban is leírtam, de itt is meg kell ismételnem:
  1. Hihetetlen demagóg hozzászólók a csendőrséget sírják vissza,
  lehetne itt rózsaszínű majorettek is a neve, a törvényi
  felhatalmazás a lényeg, nem a név.
  Bár ezek az emberek lepődnének meg a legjobban az
  első "csendőrsallertól" köszönés helyett.
  2. A sok, igen tájékozott hozzászóló biztos tudja, hogy a "szirénát"
  mikor, milyen feltételek esetén, milyen módon lehet használni.”
 • 37. dodó 2011. március 24. 18:02
  „- 1.) Saját élete, testi épsége ellen irányuló támadás, illetve az ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítására.
  - 2.) Mások élete, testi épsége ellen irányuló támadás, illetve az ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítására.

  A Magyar Népköztársaság (BM) Határőrsége fegyverhasználati szabályzatának első első két pontja.
  A rendőrökét nem ismertem, de gondolom megengedőbb volt a fentinél.”
 • 36. kontrapista 2011. március 24. 17:16
  „A csendőrség újraszervezése sem lenne olyan "szörnyű" dolog, mint ahogy tette déli szomszédunk is. A dzsipjeiken a felírat : "zandamerija", (csendőrség) . A normális polgárnak nincs mit félnie tőllük, de a ..........”
 • 35. PipiczGabor 2011. március 24. 16:54
  „Mindent lehet manapsag, tul nagy a szabadsag.A diktaturak vitathatatlan elonye a rend.Lasd Hotrhy-korszak, Kadar-korszak.Nyugaton is kemenyen lepnek fel a rend orei mert van jugosultsaguk.Amikor Los Angelesben jo 15 eve volt a negerek altal elkezdett zavargas, anzonnal kivezenyeltek a Nemzeti Gardat.Attol a pillanattol nem volt demokracia akkor es ott a demokracia hazajaban.”
 • 34. safranek 2011. március 24. 16:26
  „nem lehet,h ezek után át kellene gondolni a rendőrök, pontosabban a járőrök fizetését? mert jelenleg alig 90-100 ezer ft-ért szarakodnak egész hónapban, és kiteszik magukat a veszélyes körülményeknek is.... na persze nem mindenki, de egyes <moderálva> és népes családjaik sorra szülik a pulyáikat, és abból és a segílyekből több bevételük van, mint a rendőröknek Mo-n.... elgondolkodtató....”
 • 33. Mathiasking 2011. március 24. 15:55
  „Elolvasva a hozzászólásokat, arra a megállapításra jutottam, hogy nemcsak a rendőrrel, de az állampolgárral is baj van. Tapasztalat, melyet más is szóvá tett: amikor erélyesnek és jogkövetőnek kellene lennie a közegnek, akkor nincs a helyzete magaslatán, de amikor úgy érzi, hogy biztos a dolgában és az állampolgárt bizonyosan "megszívathatja" akkor megteszi a nagyot és erőset. Ez a baj. Tegye mindig és mindenkor, amikor kell! Kivétel nincs! Akkor lesz a rendőr állampolgár barát és az állampolgár akkor rendőr barát, ha kölcsönösen tisztelik egymást, és nem az a cél, hogy kellemetlenséget okozzanak egymásnak feleslegesen. Amikor megkértem egy rendőrt, hogy merre kell a városból kifelé menni, akkor nem magyarázott, hanem beült az autóba és kivezetett. Igaz, ez a Lajtától nyugatra történt!”
 • 32. VV4 2011. március 24. 15:38
  „tcs! Te mivel foglalkozol? Ott nincs erősebb és gyengébb hozzáállású ember? Vagy ott mindenki vérprofi? Szerintem a rendőr is egy szakma, aztán van, akinek hivatás is lesz, van, akinek csak szakma marad. De kap érte fizetést, még ha nem is sokat és legalább nem a segélyekre tátja a száját...”
 • 31. rozator 2011. március 24. 14:56
  „1979-ben elítéltek jogerősen 2500 ft. (egy havi fizetés) re hatósági közeg megsértése miatt! Szidtam a rendőr anyját!”
 • 30. csendesen 2011. március 24. 14:09
  „3. szandokán. Tudod számtalan európai országban jártam az utóbbi időben és számtalan 50 kg-os rendőr hölggyel hozott össze a jósorsom. De az első pillanattól kezdve nem jutott az eszembe, még az sem, hogy egy picit is csúnyábban beszéljek velük. Valahogy teljesen más a fellépésük a hozzáállásuk a dolgokhoz. Kérve parancsolnak, de nincs vita, ha meg balhézol a fogdában elmélkedhetsz a jogaidról, mivel NEKIK kutya kötelességük a rend fenntartása és bizony ezt meg is teszik. Szerintem valahogy ilyennek kell lenni egy rendőrnek, ha vétkeztél nincsenek jogaid.”
 • 29. QM 2011. március 24. 13:34
  „Azért van ennyi eset, mert dolgozgatnak. Ha nem fordítanák el a fejüket, akkor pár év alatt 10x ennyi eset lenne.
  Aztán ahogy nőne az elismerés és a becsületük, az emberek megváltoznának és kevesebb lenne.
  A rendőrséggel vegyes érzelmeim vannak. Amikor kellene és látjuk, hogy jogszerűtlenség van, nem tesznek semmit. Amikor meg túlzás a szívózás, akkor meg ezt teszik.
  Nagyon nagy szükség van a normális policájra. Ha egyenlő bánásmód lesz, akkor fogunk örülni.
  naivitás??”
 • 28. catroot 2011. március 24. 13:32
  „Amíg le nem lövik az ilyeneket egyből, megszüntetve a figyelmeztető lövést (ki hallott már ilyen baromságról?!), addig semmi sem fog változni.”
 • 27. ágimami 2011. március 24. 13:04
  „A legnagyobb baj, szerintem, joga nincs a rendőrnek! A becsület az más kérdés. Amikor a bíróságok is a rendőrség ellen dolgoznak, holott párhuzamosan együtt kellene működniük, akkor miről beszélünk? Szégyen gyalázat, leköpheti, seggét mutogathatja, stb a senkiházi torzszülött, minden következmény nélkül! A sikkasztók, gazdasági bűncselekményeket elkövetők elleni rendőrségi vizsgálatok, azok valódiságát is bizonyítva, a bíróságok legtöbb esetben a gazembereket védik!!!!!!!!!!! MIÉRT? Sorolhatnám még. Ha baj van,a rendőrséget értesíti mindenki! Paradox, Nem? Valahol nagy a HIBA! Sajnos, van bőven az állományban nem megfelelő alkalmazott. Ki a FELELŐS! Kik a FELELŐSEK? Na?”
 • 26. deszkás 2011. március 24. 12:50
  „MATHIASKING! Ajánlom olvasd el és értelmezd is a Rendőrség Szolgálati Szabályzat-át. Hasznos számodra érthetetlen dogokat tudsz meg belőle! Szabadon vásárolható! Nekem úgy tűnik te nem voltál katona de sok háborús filmet láttál.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortárs művészek az emlékparkban

Ópusztaszer - 41 délvidéki magyar alkotó munkáiból nyílik tárlat szombat délben a Feszty Galéria… Tovább olvasom