Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Egyre több influenzás van Csongrádban

Szegeden 260-ról 300-ra nőtt a százezer lakosra számított influenzás betegek száma. E szám Makón és Vásárhelyen 197, vagyis közel került a 200-as járványküszöbhöz. A szegedi klinika körintenzív osztályán kezelt két legsúlyosabb beteg állapota változatlanul válságos.
Nem robbanásszerűen, de makacsul növekszik az influenzások száma Csongrád megyében. Szeged a legfertőzöttebb: százezer lakosra a múlt heti 240-nel szemben 300 beteg jut. Az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma már egy hete túljutott a 200-as járványküszöbön. Ehhez nagyon közeli, 197 a makói és a hódmezővásárhelyi betegszám – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától. A régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elmondta: indokolt a látogatási tilalom a szegedi klinikákon. A makói kórházban az igazgató saját hatáskörben ugyancsak korlátozta már a beteglátogatást.

Csakis a védőoltás jelent védelmet az agresszív H1N1-vírus ellen. A megyei oltópontok forgalma változó. Például a legrégebbiben, a szegedi ÁNTSZ-székháziban naponta 80-90, míg a Tisza Lajos körúti rendelőben 50-60 vakcinát használnak föl. A megye többi városában 10-20 ilyen injekciót adnak be egy-egy hétköznap, de Deszken előfordult, hogy 24 órán belül senki sem igényelte a védőoltást. E helyeken 3000 forintot kell fizetni az oltásért, mégis több kismama is jelentkezett már, illetve 18 év alatti gyerekeket is elvittek a szülők. A régióban 360 ezer oltóanyagot adtak ki, amelyből eddig 200-220 ezret használtak föl.

Változatlanul válságos a két nő állapota. Kritikus az állapota annak a szegedi asszonynak, aki hazánkban elsőként fertőződött meg várandósként az új influenza vírusától. Nagyjából egy hónapja kezelik a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai intézete III. számú intenzív osztályán, öt napja oxigenizátorra kapcsolták, két napja művesekezelést is kap. Magzatáról az orvosok nem nyilatkoznak – a család kérésére. Ugyancsak a szegedi körintenzíven fekszik a H1N1 fertőzte doktornő, akinek állapota válságos, géppel lélegeztetik, de nála is fellépett veseelégtelenség – tudtuk meg Rudas László professzortól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva adjuk át a Presztízs díjakat

December 10-én 19 órakor 6. alkalommal rendezzük meg a Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs Díjának gálaestjét. Tovább olvasom