Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Egyre több kiskocsma zár be - nem űzik már a gondot

Szeged - Az ötszörösére növekedett játékgépek utáni adó, a dohányzási tilalom, vagy éppen a magas bérleti díj miatt jó néhány gondűző zárt be mostanában Szegeden.
– Korábban a játékgép bevételéből fizettem a rezsit, de vissza kellett adnom az üzemeltetőnek. Nem tudtam kitermelni a 100 ezer helyett 500 ezer forintos adót – mondja egy alsóvárosi kiskocsma egykori üzletvezetője. Szivornya, Resti, Peron, Muskátli – kultikusnak számító poharazók zártak be az utóbbi hónapokban. A tulajdonosok, üzemeltetők próbálkoznak: több kisebb kocsma italakciókkal növelné a forgalmat a kiesett játékgépek miatt, mások darts- vagy biliárdversenyeket rendeznek – de ez sem mindig elég.

Bezárt a Peron is a szegedi nagyállomásnál. Fotó: Schmidt Andrea
Bezárt a Peron is a szegedi nagyállomásnál. Fotó: Schmidt Andrea
38 év után zárt be néhány hónapja a Muskátli söröző Petőfitelepen. – Amint véglegessé vált, hogy nem tudom fenntartani a játékgépeket, azonnal visszaadtam a működési engedélyemet. Túl magas volt a bérleti díj is, amit az önkormányzatnak kellett fizetnem – meséli Káprai Ferenc, aki feleségével vezette a poharazót. Szerinte a nem dohányzókat védő törvény tette fel néhány helyen az i-re a pontot.

– Az embereknek nem volt elég pénzük, hogy fogyasszanak, az utolsó években rengetegen hitelre ittak. 10 esztendeje még előfordult, hogy 100 rekesz sört adtam el egy nap. Az utolsó hónapokban alig 1–2 rekesz ment el – mondja Ferenc.

A Berlini körúti Szivornya söröző-borozón is lakatot találunk egy ideje, a nagyállomáson 3 hete zárt be a Resti söröző, ahogy a Peron söröző és étterem az Indóház téren.

Nincs más hátra, mint előre
Van olyan kocsma is, amelyik az éttermi funkciója bővítésével próbálja pótolni a megszorításokat, ilyen a Diófa söröző. Eltűnt az összes játékgép, de növelték az ételválasztékot. Saját torkos csütörtököt hoztak létre: háromféle menüből választhatnak a vendégek. Élő zene szól mindennap, a kerthelyiségben pedig a törvénynek megfelelően megengedett a dohányzás. Már csak a hosszabbított nyitva tartás hiányzik, amit hónapok óta szeretnének elérni az önkormányzatnál.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. jq 2012. március 07. 09:31
  „Ha lesz rá igény, akkor kocsma is lesz, így működik a piacgadaság, mint tudjuk”
 • 63. badó 2012. március 07. 07:18
  „ideje lenne észrevenni kedves olvasótársaim, hogy van olyan társadalmi réteg, ami igényt tart e szintű szórakozásra. Nem feltétlen szoc.. segélyből élők ezek, de mindenképpen kulturális és szociális alultápláltságról beszélünk
  Ezek az emberek már így halnak meg tetszik-nem tetszik.”
 • 62. Mozimasiniszta 2012. március 06. 22:29
  „Ideje volt ! a szoc-segélyenek, meg más "járandóságoknak" nem a csörömpölve zabráló gépeket üzemeltető [ bikanyakú testőrökkel közlekedő ] vállalkozók zsebében van a helye ! Az itató helyek száma meg majdcsak vissza áll a réges-régi "szükséges" mértékre !
  A kávéivásra hivatkozni meg gyenge....”
 • 61. anuvuk 2012. március 06. 21:12
  „Nagyon helyes,a dohányzás megszüntetése, vagy annak büntetése, a másik édes testvér, az alkohol elhagyásával fog járni!! Egy új világba fog csöppenni, ki ezek elhagyásával, egy másikra rátalál, - én így tettem és nem bántam meg!!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 60. howatowabb 2012. március 06. 19:55
  „A Sellő is bezár? ÓÓÓÓ! Nem! Bánja kánya, megtanulunk üvegtörmeléken járni, vagy alacsonyan repkedni a környéken!
  Nem tudnak olyan megszorító törvényeket hozni, amiktől elég kocsma menne tönkre. Bárki vállalkozása dől, visz mindent, komám, ezek meg virulnak! Hát kérem, ez tisztán úgysem megy, így marad minden a régi, bevállalva a csalást,amire csak "néha" jön rá a hatóság! A végeredmény: él, mint Marci Hevesen.”
 • 59. Queenmargareth 2012. március 06. 19:50
  „majd az állomáson a kormányablakoknál kérünk kávét.”
 • 58. kristóf65 2012. március 06. 17:29
  „Hogyan lesz így 1.000.000 új munkahelyünk, ha a vállalkozások mennek tönkre, ha embereket bocsátanak el?

  Orbán, Matolcsy, Lázár pedig szépen felveszi a havi több milliós fizetését.
  Az évvégi nyilatkozatukban csak az adósságuk nő. Érdekes, több milliós havi fiztés mellett sem tudnak gazdálkodni, akkor miért próbálják az országot irányítani. Egyértelmű, hogy képtelenek rá.”
 • 57. superlamps 2012. március 06. 17:07
  „a szivornya ma újra kinyitott!!!!”
 • 56. 1pasi 2012. március 06. 16:36
  „Járkáljatok a Tik környékén,tele van kocsmával és csinos egyetemista csajokkal!!!”
 • 55. badó 2012. március 06. 16:26
  „ezt a " dohányzás tiltás " törvényt lenyomták a torkomon, de felfordul a gyomrom , emészthetetlen. Mondom mindezt úgy, hogy nem is dohányzom. Most erre miért volt szükség amikor megélhetési nehézségekkel , depresszióval, kilátástalansággal küzdünk, akkor hoznak egy ilyen kirekesztő, antiszociális , intoleráns törvényt, aminek a gyűlöletkeltésen kívül semmi értelme. - és akkor abba most ne menjünk bele, hogy ki mibe fog belehalni, mert már látom az antinikotinisták lázadását - Lehet hogy O. V. atyánk jó úton halad, de hogy kutyasz@rral van kikövezve,- az biztos.”
 • 54. ros-mary-53@hotmail.com 2012. március 06. 16:24
  „Én örülök a kocsmaszűkületnek, mert a Tarján Bisztró(megszűnt) épületében ízléses és forgalmas kávézó lett, egy bőséges árukínálattal, jó árakkal dolgozó zöldséges, és a Rossmann is kibővült alapterületben. A Játékterem is bezárt a kínai mellett, helyette a Slobo nyitja holnap X-ik sz@rságok üzletét. Örülök, hogy nincs annyi kocsma a környéken, persze a Polihambi(!) még ott éktelenkedik a gyógyszertár mögött.”
 • 53. jq 2012. március 06. 15:59
  „Zka!
  Semmi gond, piacgazdaság van, most kevesebb kocsmára van igény.”
 • 52. joy 2012. március 06. 15:38
  „Marad a műtrágyás nájlonkannás csinált 200 HuF/literért.
  Attól is hülye a pógár, és tud rókázni a hídalatt.
  :o(”
 • 51. Zka 2012. március 06. 14:58
  „39: hogy minek van annyi kocsma? Mert igény van rá. Ha nem volna akkora igény, nem volna ennyi kocsma. Halálosan egyszerű, gondolom nem piacgazdaságban szocializálódtál.
  Ja és a családok nem a pia és a játékgép miatt mennek tönkre, hanem az "okos" emberektől akik erre verik el a másra szükséges pénzüket. Felfoghatatlan magyar ésszel, hogy esetleg valaki felelős a saját sorsáért, ugye? :)”
 • 50. magyarock1 2012. március 06. 14:50
  „Erről is Botka tehet.”
 • 49. alfa258 2012. március 06. 14:41
  „Hogy nem vagy normális kétségem nincs!!! A vezíred a jótét léleknek ugye köze nincs hozzá te nagyon szerencsehiányos balga lélek!
  6. Horthyszobor 2012.03.06. 07:44
  Botka is tehet róla:) és mindenki az elmúlt 60 év politikusai közül, hogy pillanat lefelé az ország.”
 • 48. GAgyi 2012. március 06. 11:55
  „karaly sírva is fakadhatsz....a kocsmák száma egyenes arányban van a jóléttel. ha bezárnak, szarabb..ha nyílnak jobb.
  ergo most szarabb.

  a férfiakat meg a nők rontják meg :)”
 • 47. racionalitás? 2012. március 06. 11:24
  „na így lesz sok fizetett tapsoló a kuruczosfelvonuláson...nem pénzt---hanem majd sört osztanak...éljen !!!!”
 • 46. qrumpli 2012. március 06. 11:15
  „Nem vagyok kocsmába járó ember ,de ez azért nevetséges.
  A finnyások ne kocsmába mennyenek ebédelni ,hanem étterembe!
  A kocsmába inni meg bagózni szoktak!
  50 évig cigiztem csak tudom talán.
  Nem védem őket ,de a prolinép akkor hová mennyen?
  Mégegyszer mondom ma már se nem iszok se nem dohányzok ,várom a kaszást.”
 • 45. gabocac 2012. március 06. 11:14
  „papika56
  Szia,te az eletedben kitetted mar a labadat Magyarorszagrol????Menjel el Pragaba,vagy Londonba.Ott 10 sorozo is van egy utcaban.Ott teljesen normalis dolog ha vege a munka idonek akkor beulunk valahova meginni valamit.Az emberek kicsit dumcsiznak ,levezetik a stresszt.Nem is hal meg minden masodik ember infarktusban.Nem kell az embernek leinnia magat a sarga foldig.Itthon a kocsmakba sem csak alkoholistak jarnak.16 eve vendeglatozom hidd el van ralatasom a dolgokra.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett lett az alföldi kamilla

Védetté vált a vadon termő alföldi kamillavirág: 8 éves előkészítő munka után a közelmúltban került fel az európai uniós listára, a szegedi paprika és a makói hagyma mellé. Tovább olvasom