Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Egyre több kullancs támad

Szeged - Egyre több a fertőzött kullancs az országban, Csongrád megyében főként Lyme-kórt terjesztenek a vérszívó rovarok. Szegeden megtörtént az éves kullancsirtás, a fűben heverésző majálisozóknak biztonságot ígérnek.
Az enyhe telek miatt hazánkban egyre több a kullancs, és egyre gyakoribb, hogy az élősködő rovarok valamilyen fertőző betegség kórokozóját hordozzák. Az elmúlt két évben például megháromszorozódott a kullancs okozta enkefalitisszel, azaz agyvelőgyulladással kezelt betegek száma itthon.

Szegeden már befejeződött a tavaszi kullancsirtás, így a majálisokon pokrócokkal leheveredők, piknikelők biztonságban vannak – állította tegnap Kiss Antal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gázmestere. A közterületek közül a Ligetben, a Stefánián, a Móra-parkban, a körtöltés vonalán, bölcsődékben, óvodákban, játszótereken, a Zápor-tó, Búvár-tó és Vértó környékén irtottak, összesen másfél millió forintból. A szakember úgy véli, az irtást idén már nem kell megismételni – hacsak nem hurcolnak be tömegesen kullancsokat.

Védőoltás – dupla áron

Az enkefalitiszt terjesztő kullancsok szinte a teljes Dunántúlon elterjedtek, de már az Északi-középhegységben is megjelentek. A fertőzés ellen háromszori oltás ad védettséget – három évre. Az orvosok által leginkább kedvelt vakcina fogyasztói ára tavaly óta a duplájára nőtt, mert megszüntették az OEP-támogatását. A kevesebb mellékhatással járó felnőttoltóanyag ára jelenleg darabonként 4500-5000, a gyerekeké 4100 forint – ha lehet kapni. Sok szegedi gyógyszertárban ugyanis készlethiány alakult ki belőle, a gyártó tegnap ígérte meg, hogy újra szállít a magyar patikákba. A több mellékhatással járó védőoltásból – amit támogat az OEP – van bőven, ára 2800 és 1800 forint között mozog.

Jövőre viszont súlyos problémák jelentkezhetnek, az unió ugyanis nem engedélyezi a kullancsirtásra használt egyetlen permetezőszer további alkalmazását. Mással pedig nem tudják hatékonyan felvenni a harcot az elszaporodott élősködőkkel szemben. Helyette az egyéni védekezést ösztönzi az EU: a védőoltást és a riasztókrémeket, -kenőcsöket, -spray-ket.

Védőoltás csak az élősködő okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik, a dél-alföldi régió kullancsai közt sokkal inkább elterjedt Lyme-kór kórokozójával szemben csak a megelőzés eredményes. Ha valaki ez utóbbival fertőződik, hosszú antibiotikumos kezeléssel gyógyítható – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője. Míg tavaly egyedül Szentes környékéről jelentettek kullancs okozta agyvelőgyulladást, Lyme-kórral legalább tizenöten-huszan fertőződtek a régióban. Pontos számot azért nem lehet tudni, mert a kór tünetei könnyen összetéveszthetők más betegségekével, így sokszor előbb kerül a beteg például a bőr- vagy a belgyógyászatra, mint a fertőző osztályra.

A főorvos azt ajánlja, ha valaki hosszabb ideig a szabadban tartózkodik, utána mindig alaposan vizsgálja át magát és családtagjait kullancsok után kutatva. Védekezésként pedig ajánlott lekennie magát valamilyen riasztószerrel.

Ezekből széles a választék a szegedi illatszerboltokban. A darabonként 39 forintért kapható vegyszeres törlőkendőtől, az 550 forintos kenőcsön át az 1000 forintos pumpás rovarriasztóig számos terméket kínálnak. Ezerszáz forintért még „bio-kullancsriasztó" is kapható, ami felirata szerint gyógynövények felhasználásával készült.

Olvasóink írták

 • 8. qk@c 2009. május 25. 15:24
  „És nem csak a kullancsokat utálom,de még felmerül az is ,hogy jövőre(?) majd szúnyogot sem írtunk,mert azok a szerek is veszedelmes mérgek környezetre,emberre, állatra...meg olcsóbban is megússzuk, nem baj ha a lakosság majd a rengeteg szúnyogtól fog elkapni ezt-azt...és ez is onnan jön ahol alig van kullancs és szúnyogfertőzött terület,mi meg itt az alvégen vagy rinocéroszbőrt növesztünk magunknak, vagy símán bugyután eltűrjük ezeket is,mint jóindulatú brüsszeli nagyokos atyáink egy újabb agyrémszüleményét.
  Szívesen meghívnám majd őket pl. a szegedi szabadtéri játékokra, kötelező jelleggel az összes előadásra,shortban,pólóban.”
 • 7. qk@c 2009. május 25. 15:14
  „Utálom ezeket a dögöket. Ha bárhol felmerül a téma elborítja az agyam a lila köd,amikor az EU újbóli b..omságaival találkozom.Az egyike volt amikor betiltották a HASZNÁLHATÓ lótücsök szereket. Ami jelenleg vásárolható az egy nagy rakás..., főleg korábban még megvásárolható szerekkel összevetve. Sem ezt, sem korábban alkalmazhatókat nem volt szándékomban kanállal zabálni,így veszélyességi besorolása nálam egyiké sem magasabb.Sajnos a lótücsök a mostaniakat vidáman ciripelve kiröhögi, engem meg esz a fene és próbálom menteni/újratelepíteni a kitúrt növényeket.Most jött a kullancsírtáshoz használható szerek leállítása.Okos Mberkéink po..áznak irgalmatlan messzeségből,hogy ez a szer veszélyes, ne hasznád.Dögölj meg inkább Lyme kórban,agyvelőgyulladásban,miegymásban.Esetleg költsd rá gatyádat is ilyen-olyan riasztószerekre...de jobb ha inkább megmurdélsz,az még olcsóbb nekünk. És mi lenne ha beperelnénk összes egészségügyi kiadás, meg gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt tisztelt EU-s okosokat? Esetleg állhatnák a cehhet Hunterellus hookeri be-/visszatelepítésére kicsiny hazánkba.Megemlíteném azt is hogy kicsiny hazánk egészségügyével hivatalból foglalkozni kényszerülő tagjainak,illetve környetevédelmi tárcánknak nem ártana szárnya alá venni a Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál által létrehozott, a kullancsok ellen hatásos gombafaj nagy volumenben történő magyarországi gyártásának mihamarabbi beindítását és annak országosan történő alkalmazását!!!”
 • 6. Ukuku 2008. május 01. 21:21
  „Szia, köszi, a leírásod teljesen illik arra, amit láttam. Rajzos volt a háta. A kutyám vizes edényének oldalán volt. A kutyusban nem találtam kullancsot, de mindig le is kezelem a bundusát tavasszal.”
 • 5. Baba_ 2008. május 01. 12:42
  „MAgyarországon 40-nél is több kullancsfaj él, de csak hat faj "támad" emberre. Leggyakrabban a közönséges kullancs harap, ez terjeszti a Lyme-kórt, meg az agyhártyagyulladást is, de az utóbbiból tényleg nagyon kevés valódi megbetegedés volt az utóbbi években, a Lyme kór gyakoribb, de tudni kell, hogy a ma elterjedtebb módszerekkel elég magas az álpozitív vizsgálati eredmény, ami mellett így is elkezdik az antibiotikum kúrát. Ráadásul a teszt akkor is pozitív, ha egy régi Lyme (esetleg gyógyult) fertőzésed volt, mert a teszt nem a kórokozót mutatjai, hanem a válaszreakcióból a szervezetben termelődő anyagot, ami később sem tűnik el. Ezzel nem bagatelizálni szeretném a veszélyt, csak elkerülni a hisztériát, hiszen a fertőzött kullancstól sem kell feltétlenül betegséget összeszedni, ha időben és szakszerűen kiveszik. A nagyobb kullancs lehetett a birkakullancs (Dermacentor marginalis), ami emberre is "vadászik", de pl. a Lyme-kórt nem terjeszti. Ha rajzolatos a kis pajzsa, vagy alapban a háta, és a szájrész inkább szögletes, mint kúp, akkor az birkakullancsek elvtárs volt, de gondolom, ennyire nem nézted meg ;)
  Amúgy ha már valaki kiveszi magából a kullancsot, nem árt eltenni egy kis üvegbe, ilyesmi, komolyabb gyanú esetén a szakembereknek fontos dolgokat kelenthet a fajazonosítás.
  Baba anyutok.”
 • 4. Ukuku 2008. április 30. 22:38
  „Lejöhetnének az üdülőterületre is írtani. A minap találtam egy igen nagy példányt.”
 • 3. 540 2008. április 30. 20:40
  „A boszorkány szigeten nem gázosítottak?”
 • 2. kata43 2008. április 30. 14:03
  „Nem lehetne, hogy az OEP a kevesebb mellékhatással járó védőoltást IS támogassa? Azt már le se merem írni, hogy csak azt támogassa, mert az biztos túl logikus és emberbarát, és nem utolsó sorban önzés lenne ebben az országban, ha a védőoltás mellé mellékhatásként nem kapnánk némi lázat, hányást vagy hasmenést vagy ki tudja, mit...”
 • 1. Átlagember 2008. április 30. 11:28
  „A kullancs természetes ellenségét, egy méhfajt éppen a mezőgazdaság által növényvédelmi célokra akalmazott vegyszerek irtották ki, évtizedek alatt, szépen lassan, de hatékonyan. Lehet, hogy költségesebb, de mindenképpen emberbarátibb megoldás lenne, ha körülnéznénk, a világon hol kevés a kullancs. No, ott akkor biztos, hogy élnek azok a bizonyos méhek. Hát csak azokból kellene idetelepíteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arcsebészeti fellegvár lehet a szegedi klinika

Szeged - A súlyos hazai szakemberhiányon is igyekszik segíteni a Szegeden szeptembertől induló új általános orvosi tanszék, az arc- és állcsontsebészet. Tovább olvasom